Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
22.2° 15.8°
2 BF
94%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
22.8° 20.5°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
60%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 21.5°
2 BF
59%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
0 BF
63%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.1° 20.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 16.5°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
23.8° 21.2°
2 BF
47%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.8° 19.3°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
23.8° 23.8°
0 BF
35%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
43%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
22.1° 22.1°
2 BF
63%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
1 BF
56%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Μητσοτάκης- Ερντογάν
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Επιβεβαίωσαν το θετικό κλίμα

Και μαζί (στα εύκολα) και χώρια (στα δύσκολα) Ελλάδα και Τουρκία, αφού στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν συμφωνήθηκε ο διάλογος στα ελληνοτουρκικά να προχωρήσει με τη θετική ατζέντα και τα σημεία διπλωματικής σύγκλισης ● Εκτός ατζέντας το Κυπριακό ● Ο μικρός οδικός χάρτης για το 2023

Η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη-Τ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη επιβεβαίωσε τη συμφωνία για τον οδικό χάρτη που κατάρτισαν Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν στις 5 Σεπτεμβρίου στην Αγκυρα. Η Αθήνα θα έχει χρόνο ηρεμίας στο Αιγαίο και η Αγκυρα ένα θετικό επιχείρημα στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα F-16 και με την Ε.Ε. για την εταιρική σχέση που επιδιώκει.

Ο Κ. Μητσοτάκης σε δήλωσή του έκανε λόγο για «μία παραγωγική συζήτηση», ενώ από την πλευρά του ο Τ. Ερντογάν σε ανάρτηση στο «Χ» σημείωσε «μακάρι η συνάντησή μας με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας». Ουσιαστικά συμφωνήθηκε ο διάλογος στα ελληνοτουρκικά να προχωρήσει στο επόμενο διάστημα με τη θετική ατζέντα και τα σημεία διπλωματικής σύγκλισης. Στα κρίσιμα θέματα επί των οποίων υπάρχουν διαφωνίες -και στο Κυπριακό- οι δύο χώρες θα διατυπώνουν τις θέσεις τους και ας είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο μικρός οδικός χάρτης μέχρι τα τέλη του 2023 προβλέπει, λοιπόν, ότι στις 16 με 18 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα η πρώτη συνάντηση πολιτικού διαλόγου με επικεφαλής τους υφυπουργούς Εξωτερικών Αλ. Παπαδοπούλου και Μπ. Ακσαπάρ και η συζήτηση επί της λεγόμενης θετικής ατζέντας μεταξύ Κ. Φραγκογιάννη και Μπ. Ακσαπάρ. Κατόπιν, τον Νοέμβριο στην Αγκυρα θα γίνει ο νέος γύρος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών με επικεφαλής πρέσβεις των δύο χωρών και στις 7 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στη Θεσσαλονίκη.

Η δήλωση Μητσοτάκη και η ανακοίνωση της προεδρίας της Τουρκίας είναι ταυτόσημες ως προς το γράμμα και το πνεύμα. Σημειώνεται ακόμα ότι συζητήθηκαν τα θέματα φυσικών καταστροφών που απασχόλησαν τις δύο χώρες και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Και τα δύο θέματα θα συζητηθούν περαιτέρω και στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα συναφθούν συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενώ ως προς το μεταναστευτικό η συζήτηση θα συνεχιστεί στην Ε.Ε.

Για το Κυπριακό, που δεν αναφέρθηκε στην αρχική δήλωση του Κ. Μητσοτάκη και στην ανακοίνωση του Τ. Ερντογάν, ο πρωθυπουργός έσπευσε στη συνέχεια να τονίσει σε ομιλία που απηύθυνε στη Νέα Υόρκη σε εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων ότι έθεσε το θέμα στον πρόεδρο της Τουρκίας: «Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον πρόεδρο Ερντογάν».

Και στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη, χθες, σημείωσε ότι «οι συνομιλίες (με τον πρόεδρο της Τουρκίας) έγιναν σε καλό κλίμα. Από την άλλη, όμως, είναι μία ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες μας θέσεις σχετικά με το κυπριακό ζήτημα, σε απόλυτο συντονισμό, πάντα, με τον κ. πρόεδρο». Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «ο συντονισμός συνεχίζεται και, επαναλαμβάνω, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για όλα όσα έχω ακούσει». Οι δύο συζήτησαν και για την αναφορά επί του θέματος, στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επιβεβαίωσαν το θετικό κλίμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας