Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί τις λιβυκές αρχές να προχωρήσουν στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019 και κατ’ επέκταση της συμφωνίας της 3ης Οκτωβρίου 2022 για συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς και αυτή προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις ΑΟΖ χωρών της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Το σχετικό κείμενο υιοθετήθηκε με 454 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 54 αποχές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Εκθεσή του για τη Λιβύη δηλώνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τονίζει, επίσης, ότι στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το μνημόνιο του 2019.
Η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έκανε κανένα σχόλιο επί της Εκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, ούτε και η Αγκυρα. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, πάντως, έκανε εκτενή αναφορά στη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την έρευνα και διάσωση (SAR) την οποία θεωρεί άνευ νοήματος. Σύμφωνα με τον Τ. Μπιλγίτς «οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους» και η Ελλάδα αρνείται να συνεργαστεί με την Τουρκία.
Ο εκπρόσωπος κατηγορεί την Ελλάδα για υποκριτική συμπεριφορά, να συνάπτει μνημόνιο έρευνας και διάσωσης με την Αίγυπτο ενώ «απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους». Αποδίδει μάλιστα την κίνηση στην προσπάθεια της Ελλάδας όπως λέει «να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη (η επίσκεψη Δένδια στις 17 Νοεμβρίου)».
Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εξισώσει ένα διμερές μνημόνιο, το οποίο συνάφθηκε με γνώμονα τον πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, με ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις, που καταπατούν βασικές έννοιες του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, τη στιγμή κατά την οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, κατηγορεί ψευδώς τη χώρα μας, η οποία ακριβώς καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των ζωών στη θάλασσα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας