Σε εφ’ όλης της ύλης εξελίχθηκε η συνομιλία Δένδια-Μπλίνκεν, που ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες εν όψει της επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σήμερα, αλλά έπεσε στον απόηχο των νέων απειλών της Αγκυρας – και μάλιστα ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο κατά Μητσοτάκη και Δένδια.
Η αίσθηση που διαμορφώνεται πλέον στη Δύση (και στην Ουάσινγκτον) είναι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας φτιάχνει στο εσωτερικό της χώρας του οξύ πολιτικό κλίμα για επίσπευση των προεδρικών εκλογών, κάτι που όπως είναι πρόδηλο δεν αφορά αποκλειστικά τη γείτονα αλλά ολόκληρη την περιοχή και αυτό προκαλεί ανησυχία. Η προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος έντασης από την Αγκυρα έναντι της Ελλάδας είναι ορατή με μια ματιά στο twitter του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, που έβαλε κανονικά στο στόχαστρο τον Ν. Δένδια, για την ανάρτηση του υπουργού Εξωτερικών αναφορικά με την Αγία Σοφία, εξ αφορμής της επετείου Αλωσης της Κωνσταντινούπολης.
Οι εκπρόσωποι του Χ. Ακάρ έκαναν retweet την ανάρτηση Δένδια χωρίς επεξήγηση και άφησαν ανοιχτή την πλατφόρμα σε σχόλια και επιθέσεις, κάνοντας οι ίδιοι την πρώτη επίθεση προς τον Ελληνα ΥΠΕΞ με ερμηνείες περί επεκτατικών βλέψεων και αναβίωσης του Βυζαντίου. Το tweet Δένδια αφορούσε την προστασία του ναού ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό την αιγίδα της UNESCO.
Η στοχοποίηση Δένδια από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας πέρασε απαρατήρητη από την τουρκική διπλωματία και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, όχι όμως και από τις διπλωματικές αντιπροσωπείες των χωρών της Ε.Ε. στην Αγκυρα για τον τρόπο που επιχειρεί η τουρκική ηγεσία να οξύνει τα πνεύματα με την Ελλάδα. H πολιτική ατμόσφαιρα στην Τουρκία έτσι όπως αποτυπώνεται μετά τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Τ. Ερντογάν, για την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, αλλά και τη σπέκουλα που καλλιεργεί η ομάδα του Χ. Ακάρ στο τουρκικό υπουργείο Αμυνας, αρκεί για τη συγκρότηση ενός νέου φακέλου από την πλευρά της Αθήνας, εν όψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου στη Μαδρίτη.
Την προαναγγελία της κίνησης στο ΝΑΤΟ αλλά και στη σύνοδο της Ε.Ε. του Ιουνίου, όπου το θέμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας θα τεθεί εκ νέου, έκανε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην έναρξη της έκτακτης συνόδου στις Βρυξέλλες. Ανάλογο μήνυμα για τη στάση της Αθήνας έναντι της Αγκυρας εφεξής μετέφερε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντ. Μπλίνκεν ο Ν. Δένδιας.
Από πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, η Ουάσινγκτον δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ελλάδας για το ενδεχόμενο περαιτέρω όξυνσης της κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας. Την ίδια ώρα όμως και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Τ. Ερντογάν και είναι αμφίβολο πλέον ότι αυτή η ένταση μπορεί να εκτονωθεί σε έναν μήνα, μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 28-29 στη Μαδρίτη. Ανάλογη συζήτηση μέχρι τη σύνοδο θα διεξαχθεί και σε επίπεδο υπουργών Αμυνας Ελλάδας - ΗΠΑ.
Στη συνομιλία Δένδια-Μπλίνκεν συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη, εν όψει της διάσκεψης που διοργανώνει η Ελλάδα στις 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί το προοίμιο της διάσκεψης κορυφής που θα γίνει στη σύνοδο της Ε.Ε. στις 23-24 Ιουνίου, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι βαλκανικές χώρες εκτός Ε.Ε. Η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την περιοχή θα μεταφερθεί από τον Ν. Δένδια σήμερα στο Σαράγεβο, στις συναντήσεις που θα έχει ξεχωριστά με το συλλογικό προεδρείο (Κροάτες, Μουσουλμάνους και Σέρβους).
Μετά τον κύκλο επαφών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ο Ν. Δένδιας θα έχει επαφές με τους Ευρωπαίους ομολόγους του επί του θέματος και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να οριστεί σύντομα και η επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αν. Μπέρμποκ στην Αθήνα, με την ατζέντα γεμάτη τόσο στο επίπεδο των διμερών σχέσεων όσο και για τη γερμανική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.
Παράλληλα η ελληνική διπλωματία κινείται για την προετοιμασία των επόμενων συναντήσεων των σχημάτων συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, για την ενεργειακή διασύνδεση υπό την ομπρέλα της Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν χθες με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ και της Σ. Αραβίας τα επόμενα βήματα. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ν. Δένδιας και με τον Κύπριο ομόλογό του Γ. Κασουλίδη, για τη νέα πρόσκληση διαλόγου που απηύθυνε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης προς τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερ. Τατάρ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η τουρκοκυπριακή διοίκηση προσπαθεί μέσω κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων (όπως της βρετανικής εφημερίδας Express που γράφει ότι η Τουρκία θα εκβιάσει το ΝΑΤΟ για το θέμα της ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας με αντάλλαγμα την αναγνώριση των κατεχόμενων, κάτι που εμπίπτει στις διαδικασίες του ΟΗΕ).
Ως προς το θέμα της κατάληψης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό από τις δυνάμεις του Ιράν, ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε όλους τους ομολόγους του στην Ε.Ε. και τον Αντ. Μπλίνκεν για τις ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας προκειμένου να δοθεί τέλος στη δέσμευση των πλοίων και την κράτηση των πληρωμάτων τους.
Υβριδικές απειλές σε νησιά και Εβρο «βλέπει» η κυβέρνηση
Προσπάθειες εσωτερικής αποσταθεροποίησης μέσω πυρκαγιών και τουρκικού «δακτύλου» φοβάται η κυβέρνηση για το καλοκαίρι, προειδοποιώντας για παν ενδεχόμενο. Οπως έλεγαν χθες στη Βουλή κύκλοι του υπουργείου Αμυνας, «το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και στα σύνορα με τον Εβρο, με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση, π.χ. πυρκαγιές στα δάση» και για τον λόγο αυτό, πρόσθεταν, «το υπουργείο προετοιμάζεται για κάθε τύπου απειλή από όποιους και αν προέρχεται». Μετά την αίσθηση που προκλήθηκε, το Πεντάγωνο προσπάθησε να το μαζέψει με νέα διαρροή, λέγοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε διαρκή ετοιμότητα για κάθε απειλή ασφαλείας και ότι «τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται με την πραγματικότητα». Χ.ΙΩ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας