Νέο μήνυμα προς την Αγκυρα να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, μετά τη συνάντηση που είχαν χθες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνεργασίας των τεσσάρων χωρών για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Στην κοινή ανακοίνωση Δένδια, Χριστοδουλίδη, Σούκρι και Λε Ντριάν γίνεται αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και επιβεβαιώνεται η διάθεση όλων των πλευρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς, με προτεραιότητα στη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας και κατ’ επέκταση οικονομικής ανάπτυξης.
Στις δηλώσεις τους και οι τέσσερις υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν στις εστίες κρίσης στην ευρύτερη περιοχή και επισήμαναν τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας. Ο Ν. Δένδιας επισήμανε ότι τα σχήματα συνεργασίας δεν στρέφονται εναντίον άλλων χωρών, ενώ από την πλευρά του ο Ζ.-Ι. Λε Ντριάν τόνισε ότι η τετραμερής είναι ένα σχήμα εμπιστοσύνης που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες στην περιοχή. Ο Ν. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις παράνομες τουρκικές ενέργειες κατά της Κύπρου και ο Σ. Σούκρι αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις κινήσεις της Αγκυρας στη Λιβύη.
Βαλκάνια και Λιβύη
O N. Δένδιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ζ.-Ι. Λε Ντριάν στην οποία συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, η ενίσχυση της συνεργασίας ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία, οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, τη Λιβύη και την περιοχή του Σαχέλ. Σε δηλώσεις του ο Ελληνας ΥΠΕΞ επισήμανε εμμέσως προς την Ισπανία για τη νέα συμφωνία εξοπλισμών με την Τουρκία «να ακολουθήσουν και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξοπλίζουν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Ως προς την ελληνογαλλική συμφωνία, επανέλαβε ότι δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας.
Ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και στα Δυτικά Βαλκάνια, εκφράζοντας ανησυχία, και σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί από την Ε.Ε. «ένα σαφές μήνυμα για την ευρωπαϊκή τους προοπτική». Για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, επανάλαβε τη θέση της Ελλάδας για άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων άμεσα. Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σύγκλιση θέσεων για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα αλλά και την πορεία της Ε.Ε. Νωρίτερα, ο Ζ.-Ι. Λε Ντριάν είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Και οι δύο τόνισαν ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.
Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση Ερντογάν επιμένει στο αφήγημα της ισχυρής Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Avrasya φέρνει πρώτη φορά το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ στη δεύτερη θέση, πίσω από το κεμαλικό CHP του Ν. Μπαχτσελί. Τα τουρκικά Μέσα παρουσίασαν με πανηγυρικούς τόνους το όνομα του 4oυ πλωτού γεωτρύπανου που πρόκειται να προμηθευτεί η Τουρκία («Αρπ Ασλαν») και τις δυνατότητες γεωτρήσεων σε μεγάλα βάθη, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Τουρκία θα έχει στη διάθεσή της το νέο γεωτρύπανο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Στα τέλη Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί οι επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της Exxon Mobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και στη συνέχεια αναμένεται να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις και οι εταιρείες TOTAL και ENI στο Οικόπεδο 6. Και τα δύο πεδία βρίσκονται νότια της Κύπρου, πλην όμως στην ίδια περιοχή η Τουρκία είχε παρεμποδίσει τις εργασίες του ερευνητικού Nautical Geo με πολεμικά πλοία. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ και η Γαλλία με την Ιταλία, αντίστοιχα, αποφασίσουν να προστατεύουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους με στρατιωτικά μέσα, η Τουρκία σχεδιάζει να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε πεδία που δεν έχουν παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία σε εταιρείες.
Αμμόχωστος
Η Λευκωσία περιμένει το επόμενο διάστημα κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες όσο και στην περίκλειστη Αμμόχωστο, όπου ο Ε. Τατάρ προσβλέπει με το άνοιγμα αύξηση των εσόδων του ψευδοκράτους κατά 20%. Κλιμάκωση όμως σημειώνεται τελευταία και στο μεταναστευτικό, με την οργανωμένη μεταφορά μεταναστών στα κατεχόμενα και από εκεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η Λευκωσία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατάσταση, ωστόσο η Αγκυρα αρνείται κάθε ευθύνη, όπως και στην κρίση στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας. Το προηγούμενο διήμερο ήταν στην Αγκυρα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς για συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο Φ. Οκτάι και τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου και Σ. Σοϊλού, οι οποίοι επανέλαβαν ότι η Τουρκία είναι μέρος της επίλυσης του προβλήματος.
Στη Λιβύη, όπου επίσης η Αγκυρα δηλώνει μέρος της λύσης, η προετοιμασία για τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο κινείται στην κόψη του ξυραφιού, με τις αντιμαχόμενες παρατάξεις να βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση για τους όρους της εκλογικής αναμέτρησης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επικεφαλής των Αδελφών Μουσουλμάνων, Αλ Μίσρι, έβαλε εκ νέου κατά του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Α. Σάλεχ για τον εκλογικό νόμο και απειλεί να μπλοκάρει την εκλογική διαδικασία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας