Δρόμο εμπιστοσύνης με έντεκα μέτρα (ΜΟΕ) άνοιξε στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος είχε χθες, σε πολύ καλό κλίμα, συνομιλίες με τον ομόλογό του, Νίκολα Πόποσκι.
Η ανάπτυξη δικτύων ενέργειας και μεταφορών, με έμφαση τη σιδηροδρομική σύνδεση, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, με βάρος στη συνεργασία ΑΕΙ και ερευνητικών κέντρων, η ασφάλεια των συνόρων, το οργανωμένο έγκλημα και η παράνομη μετανάστευση, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, αλλά και η επανάληψη της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, περιλαμβάνονται στα ΜΟΕ που συμφώνησαν να υλοποιήσουν οι δύο πλευρές.
«Τα μέτρα αυτά θα συνεισφέρουν στη σταθεροποίηση της διαμόρφωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων χωρών και των δύο φιλικών λαών, στην οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης», τόνισε ο κ. Κοτζιάς, με τον Νίκολα Πόποσκι να επισημαίνει ότι «ο αδύναμος κρίκος στις διμερείς μας σχέσεις τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν η ανεπαρκής εμπιστοσύνη, ενώ ο ισχυρότερος, το ενδιαφέρον και το κίνητρο πολιτών, επιχειρήσεων και κοινωνιών, να συνδέονται και να συνεργάζονται.
Σήμερα δεν έχει επιτευχθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά επετεύχθη συμφωνία για αρκετά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα συνεισφέρουν στην υπέρβαση των διαφορών στο πνεύμα των ευρωπαϊκών αξιών και σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα».
Για το θέμα του ονόματος, για το οποίο παραμένουν αγεφύρωτες οι διαφορές, αλλά και για τον αλυτρωτισμό, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα σε δική του ταυτότητα, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο την εκφράζουμε δεν πρέπει να δημιουργεί την εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιο είδος κατάχρησης.
Πολλοί άνθρωποι εδώ, αλλά και στην Ελλάδα, δεν θέλουν να υπάρχει αυτό το κράτος, ωστόσο εγώ σας διαβεβαιώ ότι είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει. Εμείς είμαστε κατά του ακραίου εθνικισμού». Η αναφορά στον ακραίο εθνικισμό μπορεί να ερμηνευτεί πως αφορά και την αλβανική παράμετρο στα Βαλκάνια.
Το όνομα
«Πιστεύω ότι έχουμε μια δυνατότητα να κουβεντιάσουμε και να λύσουμε στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας το ζήτημα του ονόματος», κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Αθήνα «θέλει την ΠΓΔΜ να διανύσει την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» και πως «η ελληνική εξωτερική πολιτική πιστεύει πως αυτή η χώρα είναι φορέας σταθερότητας και ασφάλειας».
Η επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια ήταν χθες πρώτο θέμα στα τοπικά ΜΜΕ, καθώς έγινε 11 χρόνια μετά την τελευταία επίσημη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην ΠΓΔΜ. Η προηγούμενη ήταν του Πέτρου Μολυβιάτη, τον Οκτώβριο του 2004, καθώς η περσινή, του Ευάγγελου Βενιζέλου, είχε γίνει με την ιδιότητά του ως προεδρεύοντα των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Ο Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε επίσης χθες με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον αντιπρόεδρο Φατμίρ Μπεσίμι και τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων, Ζόραν Ζάεφ, Αλί Αχμέτι και Μεντούχ Θάτσι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας