Ενθαρρυντικές είναι, σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό. Ειδικότερα, σε δηλώσεις μετά από σημερινή συνάντηση στα Κατεχόμενα, είπε ότι η δήλωσή του εκφράζει την ισχυρή βούληση της Τουρκίας για στήριξη λύσης του Κυπριακού.
Ο κ. Άιντα είπε ότι για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε τελική λύση πρέπει να εμπλακούν και οι εγγυήτριες δυνάμεις σε θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Σίγουρα, είπε, υπάρχει στενή σχέση μεταξύ Τουρκοκυπρίων που ζουν στην Κύπρο και αυτών που είναι στην Τουρκία, επομένως θεωρεί σημαντικό το ότι συναντήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί με τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, η επίσκεψη ήταν επιτυχής και αυτό επιβεβαιώθηκε από την υποστήριξη της Τουρκίας στο ανώτατο επίπεδο», πρόσθεσε.
Μιλιέτ: Πρώτα συνομιλίες και μετά Βαρώσι
«Πρώτα διαπραγματεύσεις και μετά Βαρώσι», είναι ο τίτλος της Μιλλιέτ, η οποία επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στην συνάντηση του Μουσταφά Ακιντζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν πρώτα διαπραγματεύσεις με υγιή τρόπο και μετά να γίνουν βήματα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στα οποία να περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι τα ΜΟΕ δεν πρέπει να επηρεάσουν τη συνολική λύση. Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Άγκυρα βλέπει θετικά το θέμα διορισμού εμπειρογνωμόνων στο Βαρώσι. Επίσης, αναφέρεται ότι δεν υπήρξε διαφορά απόψεων κατά τις συναντήσεις και συμφωνήθηκε ότι στην Κύπρο άνοιξε ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας.
Χριστόφιας: Παράθυρο ευκαιρίας στο Κυπριακό
«Ήμουν και παραμένω αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού και μετά την επίσκεψη του Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά από συνάντηση που είχε με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Όπως ανέφερε, η δήλωση που έγινε από πλευράς Άγκυρας σε ανώτατο επίπεδο, ότι στηρίζει μια λύση στο Κυπριακό και πως αυτή η λύση πρέπει να επιτευχθεί σύντομα, ήταν ξεκάθαρη.
Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η δική του προσπάθεια είναι να γνωρίσει ο κ. Άιντα το Κυπριακό και την ουσία του και ως νέος σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ να στηριχθεί και να στηρίξει αρχές για τη λύση του Κυπριακού. «Οπως ξέρετε είχε κάνει κάποιες ατυχείς δηλώσεις στο αρχικό στάδιο, τώρα θεωρώ ότι τις διορθώνει και εκφράζω και την ικανοποίηση μου για αυτό. Η ενθάρρυνση από δικής μου πλευράς είναι να συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αρχές, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί από το Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα των συγκλίσεων, λέγοντας πως οι δύο συνομιλητές δεν θα μπορέσουν να τις αποφύγουν, ενώ εξέφρασε και την άποψη πως πρέπει να γίνονται πολύ πιο συχνές συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων.
«Η εκλογή Μουσταφά Ακιντζί είναι κάτι το θετικό, το οποίο έχω χαιρετίσει. Εκφράζω την ικανοποίηση μου και θεωρώ ότι δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος διότι δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά έχουμε να κάνουμε με την κατοχική δύναμη», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Χριστόφιας είπε πως πρέπει να γίνει κατανοητό και να καταλήξουμε στο ποια λύση επιζητούμε. «Αρνούμαστε τη λύση την οποία δεχθήκαμε εδώ και σαράντα χρόνια και για την οποία συνομιλούσαμε διαχρονικά, υπάρχει εναλλακτική πρόταση;» διερωτήθηκε.
Ανέφερε, επίσης, πως παρά το ότι ο ίδιος δέχθηκε μεγάλες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, καθώς «πρέπει να είμαστε δημιουργικοί και να κρίνουμε τα γεγονότα με βάση τα δεδομένα της κάθε στιγμής».
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ότι οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και Έρογλου είναι εκεί, είπε πως αναπόφευκτα δεν έχουν φύγει από το τραπέζι.
«Είναι το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα που είχαμε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τόσων χρόνων και έχουμε επιλύσει ζητήματα αρχής για το Κυπριακό που πρώτη φορά γίνεται. Μία και μόνη αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνής προσωπικότητα και πολλά άλλα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, οι οποίες διασφαλίζουν την ενότητα του κράτους, του λαού και γενικότερα του τόπου», είπε και κατέληξε λέγοντας πως ο πρόεδρος θα πρέπει να θα αξιοποιήσει τις συγκλίσεις.
ΔΗΣΥ: Ενεργότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό
Περισσότερη εμπλοκή της Ευρωπαικής Ένωσης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου τόνισε πως η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κάτι το οποίο θα απαιτήσουμε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα το πετύχει.
Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί και του Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι θα δοκιμαστούν στο τραπέζι των συνομιλιών.
Η δική μας πλευρά, είπε, θα μπει στον διάλογο με όλη την καλή διάθεση και η κατοχική Τουρκία είναι αυτή που πρέπει να κάνει τα σημαντικά βήματα.
Τέλος, σχετικά με την απουσία της Ε.Ε. στη διαδικασία των συνομιλιών, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Άιντα ότι η λύση θα πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλιώς δεν θα γίνει αποδεκτή από τον λαό και η Κύπρος θα δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της Ε.Ε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας