Εν τω μεταξύ, ακόμα ένα βήμα προς τη σύναψη συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου έγινε χθες, με την επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής Gazprom στην Αθήνα. Το Μαξίμου δήλωσε ικανοποιημένο με τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αλεξέι Μίλερ, απορρίπτοντας ήδη από τη Δευτέρα ότι πρόκειται να υπάρξουν ρητές και έγγραφες δεσμεύσεις για την κατασκευή του αγωγού.
Ο Αλεξέι Μίλερ προχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα σε δηλώσεις, γεγονός ασυνήθιστο για τον ισχυρό άνδρα της Gazprom. Επισήμανε ότι η κατασκευή του αγωγού μπορεί να υλοποιηθεί από μια ρωσο-ευρωπαϊκή κοινοπραξία, αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές εταιρείες του χώρου. «Εγιναν διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας» δήλωσε και υπογράμμισε ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, γεγονός που δεν αποτελεί πρόβλημα για τη ρωσική πλευρά. «Η Gazprom εγγυάται ότι μέσα από τον αγωγό θα μεταφέρονται έως και 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο» σημείωσε και επισήμανε ότι «ο όγκος του μεταφερόμενου φυσικού αέριου θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις για την υλοποίηση και άλλων επενδυτικών προγραμμάτων στη χώρα».
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που υποδέχτηκε τον Αλεξέι Μίλερ στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και παραβρέθηκε στη συνάντηση στο Μαξίμου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα οι συζητήσεις για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς ρωσικού αερίου με «όφελος για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Ο υπουργός είπε με νόημα ότι «μια ελληνορωσική σχέση δυνατή και ισχυρή μπορεί να αλλάξει την εικόνα στην περιοχή μας και τον ευρωπαϊκό χώρο», διαβεβαιώνοντας άπαντες ότι το έργο θα υλοποιηθεί με τρόπο απολύτως συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο. Γι’ αυτό και υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. δεν δικαιολογείται να δίνει άδεια στον TAP και να μη δώσει σε έναν αγωγό που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα φτάνει στη FYROM, σύμφωνα με τις κοινοτικές προδιαγραφές».
Η κοινή διαβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί με απόλυτο σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες, αποτελεί και ένα σήμα προς τις Βρυξέλλες ότι ούτε η Αθήνα ούτε η Μόσχα επιθυμούν να λειτουργήσουν ως εναλλακτικός «πόλος χρηματοδότησης» για την ελληνική οικονομία. Αλλωστε, οι χθεσινές συναντήσεις έγιναν λίγες ώρες μετά την είδηση ότι η Κομισιόν δεν αποκλείεται να επιβάλει κυρώσεις στην Gazprom για την τακτική της εταιρείας στην Ανατολική Ευρώπη. Ερωτηθείσα πάντως για τη συνάντηση, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας, Αννα Κάισα Ιτκόνεν, απάντησε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιολογήσει την όποια συμφωνία ενδέχεται να προκύψει μεταξύ Ελλάδας και Gazprom, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν διαθέτει καμία πληροφορία, αφού δεν υπάρχει συμφωνία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας