Στο ολιγόλεπτο τετ α τετ που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα.
«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της Άγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το διεθνές δίκαιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας υπάρχουν σημεία που εκτείνονται και σε οικονομικό επίπεδο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι μπορεί να αποβεί αμοιβαία επωφελής και ιδίως για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Όσον αφορά το κομμάτι των επενδύσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών και αναφέρθηκε στις επενδύσεις της Pfizzer, της Cisco, της Οnyx στα ναυπηγεία της Σύρου και εμμέσως της EXXON που ενδιαφέρεται με κοινοπραξίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη.
Τόνισε, επίσης, τη συνεργασία στο επίπεδο του τουρισμού και τις αφίξεις Αμερικανών τουριστών, τις υποτροφίες για Έλληνες φοιτητές και τα προγράμματα ανταλλαγής αλλά και την «κατάργηση» της βίζας για τους Έλληνες πολίτες.
Υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα με το υγροποιημένο αέριο και την έρευνα για υδρογονάνθρακες.
Ο Μάικ Πομπέο υπογράμμισε πως οι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να έλθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για όλους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην επικαιροποίηση του παραρτήματος της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, «κάτι που ενισχύει το κοινό στρατιωτικό και ευρύτερα στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ πάντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας», όπως είπε.
«Είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Είναι κοινός στόχος των χωρών μας να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή. Συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων, αλλά και της οικονομικής συνεργασίας μας σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της ευημερίας», έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter μετά τη συνάντηση.
Για εποικοδομητική συζήτηση σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, την ενεργειακή συνεργασία και άλλα θέματα έκανε λόγο από την πλευρά του και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.
Στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών
Αμέσως μετά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είχε σύντομη συνάντηση με τον υπουργό Nίκο Παναγιωτόπουλο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών.
Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.
Συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον αμυντικό όσο και στον αμυντικό - τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συνεχίστηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Νίκος Δένδιας και λίγο αργότερα οι δύο άνδρες ξεκίνησαν τις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους.
Για τους δύο υπουργούς Εξωτερικών είναι η τρίτη φορά που συναντώνται, καθώς τον Ιούλιο ο Ν. Δένδιας είχε επισκεφθεί τη Ουάσιγκτον, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ είχε επίσης την ευκαιρία να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Μετά το πέρας των συνομιλιών υπογράφηκε το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ).
Το αποτύπωμα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα
Όπως γράφει η «Εφ.Συν.», η τροποποίηση του παραρτήματος της συμφωνίας αναβαθμίζει τη χώρα μας ως σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών, με κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα από μόνη της αποτελεί εγγύηση για την ακεραιότητα της χώρας, κάτι πολύ αμφίβολο, όπως άλλωστε έδειξε και η περίπτωση της Κύπρου, με τις βρετανικές βάσεις.
Το αποτύπωμα της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα διευρύνεται πλέον, πέρα από τη Σούδα (Μαράθι), στην αεροπορική βάση της Λάρισας, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Πέραν της Σούδας, το καθεστώς διοίκησης της οποίας δεν αλλάζει, στις άλλες τρεις εγκαταστάσεις η διοίκηση και ο έλεγχός τους παραμένουν στην ελληνική πλευρά. Οι ΗΠΑ θα διοικούν μόνο τις δικές τους δυνάμεις, κατά την περιορισμένη χρονική περίοδο της εκεί παρουσίας τους.
Ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, σημειώνεται ότι αναβαθμίζεται η στρατηγική της σημασία ως κόμβου με πλήρως ανεπτυγμένες υποδομές (λιμάνι, αεροδρόμιο, χερσαία οδική και σιδηροδρομική σύνδεση) και ως παρακαμπτήριας των Δαρδανελλίων οδού προς Βουλγαρία και Ρουμανία. Ενισχύεται επίσης ο ρόλος που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή με τους αγωγούς TAP και IGB, καθώς και με τον πλωτό τερματικό σταθμό φυσικού αερίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας