Η χθεσινή σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και την Ντόρα Μπακογιάννη ανέδειξε για ακόμα μια φορά τις σοβαρές παθογένειες που παρουσίαζε στο παρελθόν η ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε τις κατηγορίες της προκατόχου του περί «μυστικής διπλωματίας».
Ο Νίκος Κοτζιάς ουσιαστικά επανέλαβε αυτά που είχε απαντήσει γραπτώς στα τέλη Ιανουαρίου σε ερώτηση του Γιώργου Κουμουτσάκου, χωρίς όμως να αναφέρει χθες τα συγκεκριμένα ονόματα. Ο υπουργός είχε σημειώσει τότε ότι η σημερινή κυβέρνηση διαπραγματεύεται μέσω των επίσημων διαύλων, δηλαδή σε επίπεδο πρωθυπουργού, υπουργού Εξωτερικών και διπλωματών, και όχι μέσω «μυστικών απεσταλμένων», «όπως το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ και μετέπειτα σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Νίκος Γρυλλάκης, και ο εξωθεσμικός παράγοντας Αλεξ Ρόντος».
To παρελθόν
Αναφορικά με το ζήτημα της Αλβανίας, προκαλούν ερωτήματα οι αιτιάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη ότι η κυβέρνηση πρόκειται να απεμπολήσει το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί το 2009. Και αυτό επειδή, ως γνωστόν, η συμφωνία του Απριλίου του 2009 μεταξύ των κυβερνήσεων Καραμανλή - Μπερίσα δεν κυρώθηκε ούτε στο ελληνικό ούτε στο αλβανικό Κοινοβούλιο.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2009, εξελέγη η κυβέρνηση Παπανδρέου και τον Ιανουάριο του 2010 η Ντόρα Μπακογιάννη, ως στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυε μύδρους εναντίον των τότε κυβερνώντων για τη μη κύρωση της συμφωνίας, την οποία στο μεταξύ ο Εντι Ράμα είχε στείλει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, ώστε να ανατραπεί.
Επί Σαμαρά
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2014, όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά ξεκίνησαν παρ' όλα αυτά οι νέες διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, από ελληνικής πλευράς διεξήχθησαν όχι από τον τότε υπουργό, αλλά από ένα υπηρεσιακό στέλεχος της Διεύθυνσης Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω στελέχη είναι επιφορτισμένα να διεξάγουν μόνον τεχνικές συζητήσεις επί της οικονομικής διπλωματίας.
Οσον αφορά πάντως το ζήτημα της διαμάχης στο εσωτερικό της Αλβανίας, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε πως «δεν είναι καλό να συνάγουμε συμπεράσματα από δημοσιεύματα του Τύπου της διαπλοκής» και διευκρίνισε ότι «το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαμάχη με τον Αλβανό πρόεδρο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας