ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025

Σύμφωνο γιά λύση πακέτο

Την πρωτοβουλία για την ουσιαστική έναρξη των συζητήσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αναλαμβάνει η χώρα μας, καθώς πρόκειται να παρουσιάσει στις συνομιλίες ένα Σχέδιο Συμφώνου με στόχο την επίλυση του συνόλου των υπό διαπραγμάτευση ζητημάτων.

Ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε τη Δευτέρα (ΕΡΤ) πως «σ' αυτό το Σύμφωνο θα συμπεριληφθούν όλα τα θέματα που είναι ανοιχτά σε σχέση με τ' όνομα, ειδικό κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό, αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον αυτής της χώρας, την ένταξή της σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και πολιτικές», διευκρινίζοντας πως αναφέρεται σε μια «θετική ατζέντα, για το πώς μπορούμε ν’ αναπτύξουμε παραπέρα τις σχέσεις μας». 

Το προσχέδιο αυτού του Συμφώνου παρουσίασε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών στον Μάθιου Νίμιτς που επισκέφθηκε την Αθήνα.

Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε πως το κείμενο αυτό «δεν είναι "πάρ' το ή άφησέ το", είναι μία πρόταση για συζήτηση, για διάλογο, για να διευκολυνθεί η διαπραγμάτευση». «Μπορεί να ζητήσει να το αλλάξει όλο, μπορεί να έχει εναλλακτική δική του λύση, τροποποιήσεις» είπε αναφερόμενος στις πιθανές ενστάσεις της ΠΓΔΜ και υπογράμμισε πως η Ελλάδα καταθέτει εναλλακτικές σε όσες προτάσεις του Μ. Νίμιτς θεωρεί προβληματικές. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προωθεί την ιδέα του Συμφώνου, ώστε να απαντήσει επί της ουσίας και στα περί τμηματικής επίλυσης του ζητήματος, που του αποδίδει -μεταξύ άλλων- η αξιωματική αντιπολίτευση. «Ολη αυτή η θεωρία, η ανόητη θεωρία περί σαλαμοποίησης -μπορεί να είναι μερικοί πεινασμένοι για να βρουν επιχειρήματα- είναι εκτός πραγματικότητας. Κι αν είχαν παρακολουθήσει με προσοχή τα όσα έχουμε πει τις τελευταίες δέκα μέρες, θα είχαν εντοπίσει ότι πάμε να εντάξουμε όλα τα ζητήματα σ’ ένα Σύμφωνο», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς στην ΕΡΤ. 

«Να αδράξουμε την ευκαιρία»

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία των συζητήσεων, ενώ σήμερα θα βρίσκεται στα Σκόπια για συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά ειλικρινής και έχει τη θέληση να καταλήξει σε επίλυση του ζητήματος» είπε ο Μάθιου Νίμιτς, εκτιμώντας πως παρά τα «ακανθώδη» θέματα «τώρα υπάρχει πραγματική θέληση και το ίδιο πιστεύω ότι συμβαίνει και στην ΠΓΔΜ. Υπάρχει ένα θετικό μομέντουμ, μια ευκαιρία, και πρέπει να την αδράξουμε» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «μη λογικό» το να υπάρξουν καθυστερήσεις.

«Πιστεύω πως πλησιάζουμε στη λύση» είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός διαμεσολαβητής και ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν δίνει «τελικές ιδέες. Είμαι μεσολαβητής, δεν είμαι δικαστής, έδωσα τις καλύτερες ιδέες μου που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή. Οι επόμενες θα είναι εβδομάδες διαβουλεύσεων για να δούμε πού πάμε και να επανεκτιμήσουμε στη συνέχεια την κατάσταση» κατέληξε ο Μάθιου Νίμιτς. Φαίνεται πάντως πως η Αθήνα δεν θέλει να βιαστεί να «κλείσει» το ζήτημα άρον-άρον σε βάρος της ποιότητας της οριστικής λύσης.

«Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο» δήλωσε σχετικά ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνοντας όμως πως «θέλει πολλή δουλειά».

Υπογράμμισε δε πως «αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα συνεχίσουμε» και συμπλήρωσε πως το χρονοδιάγραμμα δεν σχετίζεται με «τρίτους παράγοντες».

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο υπουργός, μεριμνά ώστε «να μην μπερδευτεί η διαδικασία συμφωνίας με χώρες όπως η Αλβανία ή η πΓΔΜ με τις ελληνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019». 

Ο Μάθιου Νίμτς είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ.. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε πως από «η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς δυστυχώς δεν αμβλύνει τις ανησυχίες μας». Επανέλαβε δε πως για την αξιωματική αντιπολίτευση «η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη». Σημείωσε μάλιστα ότι η λύση πρέπει να περιέχει «την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, αποδεκτή από τους Ελληνες ονομασία και την υιοθέτησή της για όλες τις χρήσεις και από όλους». «Είναι προφανές ότι μόνη εγγύηση για όλα αυτά είναι η αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος», κατέληξε. 

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τη δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου ανέφεραν πως «καλά θα κάνουν τα στελέχη της Ν.Δ. να ακούνε τι λέει η ελληνική πλευρά και όχι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, τον οποίο μάλιστα επέκριναν».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σύμφωνο γιά λύση πακέτο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας