Οι διεργασίες για το Μακεδονικό εκτυλίσσονται πλέον σε δύο επίπεδα: Στο ουσιαστικό μέρος, ο Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά. Στο επικοινωνιακό μέρος, η κυβέρνηση αντιπαρατίθεται πλέον σφόδρα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ -λαμβάνοντας αφορμή από τις δηλώσεις Καμμένου- διαψεύδει τα σενάρια περί κυβερνητικής αλλαγής.
Ο υπουργός Εξωτερικών στις συζητήσεις που θα έχει σήμερα το μεσημέρι με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ αναμένεται να επαναλάβει τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα. Θα επισημάνει πως η Αθήνα επιθυμεί μια σύνθετη ονομασία «έναντι όλων» (erga omnes), κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αποκλείεται κάθε σκέψη για «σαλαμοποίηση» του όλου ζητήματος.
Στη φαρέτρα της η κυβέρνηση έχει άλλωστε το εποικοδομητικό κλίμα των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.
Ο Νίμιτς με την αντιπολίτευση
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρωινή συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς με τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ., Γιώργο Κουμουτσάκο. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ έχει δηλώσει στο παρελθόν πως οι αντιπολιτεύσεις σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ πρέπει να συμβάλουν στις συζητήσεις με τη στάση τους.
Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν παράλληλα στο «ξήλωμα» της σημερινής στάσης της Ν.Δ., που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τι υποστήριζαν οι επικεφαλής της παράταξης τα προηγούμενα χρόνια.
Η Κουμουνδούρου δημοσίευσε βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, του Αντώνη Σαμαρά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στις οποίες εμφανίζονται να υπερασπίζονται την ανάγκη να βρεθεί λύση με σύνθετη ονομασία και «έναντι όλων». «Οι διαρκείς παλινωδίες της Ν.Δ. στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκαλούν ίλιγγο σε όσους τις παρακολουθούν διαχρονικά», ανέφερε χαρακτηριστικά το κυβερνών κόμμα.
Λίγο αργότερα το Μαξίμου με ανακοίνωσή του ρωτούσε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν συμφωνούν με τον πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος «τόνιζε το 1994, μετά την πτώση της κυβέρνησής του από τον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή το ονοματολογικό, πως ‘‘είναι απαράδεκτη υποκρισία εν ονόματι της εθνικής υπερηφάνειας και της εθνικής αδιαλλαξίας να δεχόμαστε να μείνει αυτή η χώρα με το όνομα Μακεδονία’’, υπογραμμίζοντας πως ‘‘εάν η Ελλάς δεν δεχθεί ονομασία μικτή θα πάμε σε σκέτη Μακεδονία’’».
Συνόδευσε την ανακοίνωση με σχετικό βίντεο και κατέληγε λέγοντας: «Αναμένουμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα απαντήσει με ‘‘ειλικρίνεια, εντιμότητα και θάρρος’’, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ή θα επιβεβαιώσει πως είναι ψεύτης, ανέντιμος και δειλός».
Η Ν.Δ. δεν απάντησε επί της ουσίας, παρά δημοσίευσε ένα δικό της βίντεο, όπου εμφανίζεται ο μεν Αλέξης Τσίπρας να λέει στο πρόσφατο διάγγελμά του πως πρέπει να υπάρξει λύση με σύνθετη ονομασία έναντι όλων, ενώ ο Πάνος Καμμένος να απορρίπτει τη χρήση του «ελληνικού όρου Μακεδονία». Οι δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με την Πειραιώς, «δείχνουν ότι το μόνο που συνδέει [τους Τσίπρα και Καμμένο] πλέον -εκτός από τις καρέκλες της εξουσίας- είναι το έλλειμμα του συναισθήματος της ντροπής»
Αναφορικά πάντως με τα σενάρια περί απομάκρυνσης των ΑΝ.ΕΛΛ. από την κυβέρνηση και αντικατάστασής τους από την Κεντροαριστερά κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν ότι οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου (βλέπε σελ. 4) «βάζουν οριστικά τέλος στα σενάρια περί κυβερνητικής κρίσης διάφορων καλοθελητών του παλιού πολιτικού συστήματος. Οσο και αν κάποιοι δεν θέλουν, θα είναι αυτή η κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τα μνημόνια και την επιτροπεία».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Αλ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο πρωθυπουργός στη συμπρωτεύουσα
Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Θα συμμετάσχει σε τελετή μαζί με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν, όπου θα θέσουν και τον θεμέλιο λίθο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος. Η παρουσία του στην πόλη δίνει όμως και την ευκαιρία για να έχει συναντήσεις με προσωπικότητες της πόλης, στον απόηχο του αναβρασμού που προκάλεσε το εκεί συλλαλητήριο.
Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και θα υποδεχτεί, το μεσημέρι, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα. Πρόκειται για δύο πρόσωπα με ιδιαίτερη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, που έχουν κρατήσει αποστάσεις από τις εξαλλοσύνες των πρόσφατων συλλαλητηρίων.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν. ΚΟΤΖΙΑ
Σύμφωνο με την ΠΓΔΜ εντός Φεβρουαρίου
Σύμφωνο στη βάση μιας θετικής ατζέντας ανάπτυξης των σχέσεων με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα παρουσιάσει, μέσα στον Φεβρουάριο, η Ελλάδα, με πρώτο μήνυμα το τέλος του αλυτρωτισμού, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Οποιαδήποτε συμφωνία με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές στη γείτονα», υπογράμμισε ο υπουργός, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ 1.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας