Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Τις προθέσεις τους και τις όποιες προτάσεις για την επίλυση του Κυπριακού θα κληθούν να καταθέσουν στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οι δύο πλευρές μετά τις εκλογές στην Κύπρο | AP Photo / Craig Ruttle

Πρώτα οι εκλογές, μετά οι προτάσεις

Λευκωσία ανταπόκριση 

Τις προθέσεις των πλευρών και τις προτάσεις τους αναμένει ο γ.γ. του ΟΗΕ μετά και την ολοκλήρωση των εκλογών στην Κύπρο, για να δει την επόμενη κίνηση στο Κυπριακό, μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους της ειδικής αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των μελών του Σ.Α. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις καλές υπηρεσίες.

«Τα μέρη συνεχίζουν να είναι σε μια περίοδο προβληματισμού ως αποτέλεσμα μιας εισήγησης που τους είχε γίνει από τον γενικό γραμματέα και ο ΟΗΕ βεβαίως παραμένει έτοιμος να στηρίξει τις πλευρές, αν επιστρέψουν από κοινού σε εμάς και ζητήσουν να τους υποστηρίξουμε στην ανανεωμένη διαδικασία τους με την προαπαιτούμενη πολιτική βούληση».

Προέβλεψε ότι πολύ σύντομα, τώρα που σε λίγες εβδομάδες ολοκληρώνεται ο εκλογικός κύκλος στην Κύπρο, θα εκφραστούν προς τον γ.γ. οι προθέσεις των πλευρών. «Ετσι θα περιμένει να ακούσει από αυτούς να δουν τι είναι αυτό που προτείνουν. Διότι βεβαίως πρόκειται για κυπριακή διαδικασία. Αυτό όλοι το γνωρίζουμε».

Περιμένει να έλθουν στον γ.γ. οι πλευρές

Σε άλλη ερώτηση αν πρόκειται να ξεκινήσει η ίδια διερευνητικές επαφές για να δουν τις προθέσεις των πλευρών, η κ. Σπέχαρ είπε πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει τι θα κάνουν. «Θα περιμένουμε να ακούσουμε από τις πλευρές» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο του 2015 συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση το ζήτημα των υδρογονανθράκων, η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. είπε πως αναφέρθηκε (στην έκθεση) εν συντομία εξαιτίας της ανησυχίας ότι η ένταση φαίνεται να αυξάνεται στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο και την ΑΟΖ της Κύπρου σχετικά με την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων. «Επομένως το κύριο σημείο, γιατί τέθηκε στην έκθεση, ήταν για να προειδοποιήσει το Συμβούλιο γι’ αυτό και το γεγονός ότι φυσικά είναι προς το συμφέρον όλων να κρατηθούν χαμηλά οι εντάσεις».

Σε σχέση με τα θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ανέφερε ότι τα μέλη του Σ.Α. εξέφρασαν την εκτίμησή τους για το έργο που επιτελεί στην Κύπρο η Δύναμη, όπως και η αποστολή καλών υπηρεσιών, «επομένως συνεχίζουν τη σθεναρή τους υποστήριξη στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών εκεί».

Σχόλια εκπροσώπου και ΑΚΕΛ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Σπέχαρ και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι πανέτοιμος να προσέλθει σε συνομιλίες ανά πάσα στιγμή.

Εκείνο που προέχει, είπε, είναι να ξεκαθαρίσει η στάση της άλλης πλευράς. Αντίθετα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, υποστήριξε ότι οι αναφορές Σπέχαρ και οι θέσεις του γ.γ. του ΟΗΕ δείχνουν πολύ καθαρά πως τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν πειστεί ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι έτοιμος να επανέλθει στις συνομιλίες.

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρώτα οι εκλογές, μετά οι προτάσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας