Ακόμη ένα βήμα στη στενή αμυντική συνεργασία έκαναν η Ελλάδα και η Κύπρος. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας της Κύπρου, Χριστόφορο Φωκαΐδη στη Λευκωσία, κρατικές εταιρείες αλλά και ιδιώτες από την Ελλάδα και την Κύπρο θα συνεργαστούν και θα μπορούν να λειτουργούν συμπληρωματικά όπως προβλέπεται και από τη μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, PESCO, στην οποία συμμετέχουν 23 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ελλάδα και η Κύπρος κατάφεραν να εντάξουν στην PESCO και την περιφερειακή (κρατική) αμυντική βιομηχανία που πλέον αποκτά άλλη δυναμική μέσω και των τριμερών συνεργασιών με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ισραήλ. Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μια περιοχή όπου αυξάνονται η αστάθεια και οι απειλές και συμπλήρωσε ότι Κύπρος και Ελλάδα είναι «πυλώνες σταθερότητας και πομποί ειρήνης».
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς κυπριακών εταιρειών για την παραγωγή προϊόντων διττής χρήσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς αλλά και μη στρατιωτικούς σκοπούς, δήλωσε ο Χριστόφορος Φωκαΐδης και τόνισε πως η Κύπρος και η Ελλάδα θέλουν να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες που προσφέρονται για χρηματοδότηση στον τομέα της άμυνας, τόσο για έρευνα όσο και για προγράμματα ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων.
Πέραν της σύμπραξης ελληνικών και κυπριακών φορέων, εταιρειών και ερευνητικών ιδρυμάτων, ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αναζήτηση συνεργασιών με τρίτες χώρες: «Η ανάπτυξη των συνεργασιών προς την κατεύθυνση αυτήν έχει και σημαντικές οικονομικές επιδράσεις, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι με την PESCO τίθενται επίσης ποιοτικά κριτήρια και στόχοι σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και την κατανομή τους. Και συνέχισε λέγοντας ότι το 2017 το υπουργείο Αμυνας κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, φτάνοντας στο 1,92% του ΑΕΠ. «Με βάση το κατατεθειμένο εθνικό σχέδιο υλοποίησης, στόχος είναι να φτάσουν οι αμυντικές δαπάνες της Κύπρου στο 2% του ΑΕΠ, το αργότερο σε δύο χρόνια».
Ακόμη δήλωσε ότι το 2017 απορροφήθηκε κατά 100% το κονδύλι που αφορά τους εξοπλισμούς και «είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας