Νίκη της Δεξιάς και πτώση των ποσοστών των κομμάτων που τηρούν μετριοπαθή στάση στο Κυπριακό σημειώθηκε στις χθεσινές εκλογές στα κατεχόμενα. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων και με την αποχή να είναι σε ψηλά επίπεδα, αφού ψήφισε μόνον το 62,4%, πρώτο αναδεικνύεται το κόμμα Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν με 35,4%, αύξηση οκτώ μονάδων σε σύγκριση με τις εκλογές του 2013.
Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα περιορίζεται στο 21,1% καταγράφοντας σημαντική πτώση 17 μονάδων.
Το πρωτοεμφανιζόμενο Κόμμα του Λαού εξασφαλίζει ποσοστό 17,4%, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 8,6%, το Δημοκρατικό Κόμμα 7,8% (με υποχώρηση 16 μονάδων) και, για πρώτη φορά, το Κόμμα Αναγέννησης των Εποίκων 6,1%.
Εκτός Βουλής μένουν τα κόμματα Κοινοτικής Σωτηρίας και Εθνικιστικής Δημοκρατίας, αφού δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο εισδοχής του 5%.
Τα κόμματα Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό και Αναγέννησης συγκεντρώνουν 26 από τις 50 έδρες, έχοντας ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αναγέννησης των Εποίκων εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορέσει τελικά να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι δεν αποκλείονται νέες εκλογές τον Ιούνιο. Το Κόμμα του Λαού δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, πρώην διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι, στο πρώτο του σχόλιο μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που βρήκε το κόμμα του στην τρίτη θέση με εννέα έδρες, τόνισε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε μια πραγματικότητα, η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη ψήφισαν να συνεχιστεί το υφιστάμενο status quo, παρά τις ατασθαλίες, τις αδικίες και όλα όσα έκαναν εκτός ηθικής. Εμείς κρατάμε τοn λόγο μας, δεν μπορούμε να είμαστε μέρος αυτού του καθεστώτος».
«Κουμάντο» ο Ακιντζί
«Ενα μεγάλο μέρος των Τουρκοκυπρίων που δεν πήγε να ψηφίσει οφείλεται και στην απογοήτευση από το ναυάγιο των συνομιλιών», εκτίμησε ο εκπρόσωπος Τύπου τού ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αστρα» επισήμανε ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, εκείνος που διαπραγματεύεται είναι ο Μουσταφά Ακιντζί και όχι ο επικεφαλής της οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Θα πρέπει, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, να υπάρξει εμμονή στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπέδειξε ακόμη ότι οι αντιφατικές και λανθασμένες ενέργειες και χειρισμοί του απερχόμενου προέδρου, που έγιναν και λόγω εκλογών, αντί να ενοχοποιούν την Τουρκία, επιτρέπουν στον γ.γ. του ΟΗΕ όχι μόνο να μην επικρίνει, αλλά να επικροτεί τη στάση της Τουρκίας.
Αν επανεκλεγεί ο κ. Αναστασιάδης θα συνεχιστούν οι παλινωδίες και αν εκλεγεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα πάμε κατευθείαν στη διχοτόμηση, τόνισε ο κ. Στεφάνου. «Χρειάζεται ένας πρόεδρος ο οποίος με συνέπεια θα χειριστεί το Κυπριακό και να υλοποιήσει τα όσα λέει ο γ.γ. στην έκθεσή του, κι αυτός είναι ο Σταύρος Μαλάς» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας