Η άμεση διαμαρτυρία της Αθήνας για την ανακοίνωση της Ε.Ε. περί αυστηροποίησης των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία την περασμένη Τρίτη αιφνιδίασε αρκετούς από τους εταίρους μας και ενδεχομένως να ανέτρεψε κάποιους από τους συσχετισμούς ισχύος που είχαν διαμορφωθεί στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.
Η έντονη ενόχληση των Αθηνών για τον αυθαίρετο τρόπο, με τον οποίο εκδόθηκε η ανακοίνωση, τροφοδότησε υποθέσεις μεταξύ των εταίρων για σύνδεση της ελληνικής θέσης για τις κυρώσεις με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απέρριψε χθες οποιαδήποτε σύνδεση των δύο ζητημάτων. Ομως, αρκετοί διεθνείς παρατηρητές έσπευσαν να μιλήσουν για ένα νέο «διαπραγματευτικό χαρτί» των Αθηνών στις επίπονες συζητήσεις της με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους. Και πιθανότατα έχουν δίκιο -ώς έναν βαθμό- αφού η Ελλάδα δεν είναι μόνη της αυτή τη φορά -δεν είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που εκφράζει επιφυλάξεις για τις κοινοτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας-, αλλά αποτελεί μέρος ενός υπολογίσιμου συνόλου και αυτό της δίνει ισχύ.
Νέοι σύμμαχοι
Οπως αποκαλύπτει χθεσινό δημοσίευμα της αυστριακής «Κουρίρ» -που επικαλείται διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες-, εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου, υπέρ μιας ηπιότερης γραμμής έναντι της Μόσχας έχουν ταχθεί ακόμη η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία. Ας σημειωθεί ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Αυστρίας έχει επανειλημμένα εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τη στάση της Ε.Ε. έναντι της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, ενώ ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ήταν από τους πρώτους ηγέτες που έσπευσε να προσφέρει τη στήριξή του την περασμένη Τρίτη προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο του Grexit και επιχειρηματολογώντας υπέρ των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για καταπολέμηση της απάτης, φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας και κατά των προτάσεων της τρόικας για μειώσεις των κατώτατων συντάξεων και ιδιωτικοποιήσεις.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και μετά την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντον Σιλουάνοφ, δήλωσε χθες στο CNBC ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να εξετάσει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Αθήνα και λαμβάνοντας υπόψη τις διμερείς σχέσεις.
Διεθνείς επαφές
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά από την επόμενη εβδομάδα τις επαφές του στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από την Κύπρο στις 2 Φεβρουαρίου και την Ιταλία την επομένη. Μεταξύ άλλων, στόχος του είναι να προβάλει στους ομολόγους του πρωθυπουργούς τις θέσεις της Αθήνας για το χρέος. Η χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην Αθήνα έδειξε πάντως ότι κάποια κοινά σημεία συνεννόησης με τους διεθνείς πιστωτές έχουν ήδη αρχίσει αναδεικνύονται.
Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, η μεγαλύτερη συμβολή των οικονομικών ολιγαρχών στα έσοδα του Δημοσίου είναι προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, στις οποίες ο Σουλτς έκανε χθες ιδιαίτερη αναφορά. Στα τελευταία 4 χρόνια, η τρόικα επανειλημμένα επιδίωξε την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων από τις ελληνικές κυβερνήσεις χωρίς αποτέλεσμα.
Από αυτήν την οπτική, η χθεσινή επισήμανση του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, στην ιταλική «Corriere della Serra» ότι «θα υπάρχουν πιθανώς διαφορετικές μεταρρυθμίσεις από εκείνες που προβλέπονταν, από τη στιγμή που άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα», ίσως να μην είναι τυχαία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας