Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Κοτζιάς: Στηρίζουμε ενεργειακή ασφάλεια και διεύρυνση της Ε.Ε.

Ξεκάθαρη ήταν η τοποθέτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, από τη Βουδαπέστη, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα (Δευτέρα) οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) με τους ομολόγους τους της τετραμερούς των βαλκανικών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας), καθώς και σειράς άλλων χωρών της περιοχής.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, σε συνεργασία με τον Ούγγρο ομόλογό του, με επίκεντρο τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μέλλον της Ευρώπης. 

Ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υπόλοιπες χώρες της βαλκανικής που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί σε αυτήν. Παράλληλα, δήλωσε ότι η χώρα μας στηρίζει και μια πολιτική ενεργειακής ασφάλειας για την Ευρώπη και γι΄ αυτό -όπως σημείωσε- «αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία των δέκα κρατών και να φτιάξουμε μια ομάδα ειδικών που θα παρακολουθεί τα ενεργειακά ζητήματα».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και σε μία Ευρώπη με πιο κοινωνικό πρόσωπο, «που θα ανταποκρίνεται στα αισθήματα των ανθρώπων και πολιτών της, που θα λαμβάνει υπόψη της τις ανάγκες των εθνικών κρατών και ταυτόχρονα η ίδια θα δυναμώνει».

Οι συναντήσεις των χωρών αυτών αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς «συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την κουβέντα μας για το μέλλον της Ευρώπης...».

Στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Σημειώνεται ότι ο κ. Κοτζιάς θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αύριο και μεθαύριο (5 και 6 Δεκεμβρίου), προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Οι ΥΠΕΞ αναμένεται να συζητήσουν θέματα που άπτονται των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ε.Ε., καθώς και των παγκόσμιων προκλήσεων ασφαλείας.

Θα προηγηθεί γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Ρ. Τίλλερσον. Στο δείπνο εργασίας, κύρια σημεία συζήτησης θα αποτελέσουν η Ρωσία και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Τέλος, την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εστιάσουν στις σχέσεις ΝΑΤΟ-Γεωργίας, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην πολιτική ανοικτών θυρών της Συμμαχίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κοτζιάς: Στηρίζουμε ενεργειακή ασφάλεια και διεύρυνση της Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας