Χαιρετίζουμε την εκλογή της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα, θα συνεργαστούμε μαζί της για να βρούμε από κοινού λύσεις και αναμένουμε να μας γνωστοποιήσει τις προθέσεις και τα αιτήματά της, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών των υπουργών της Ευρώπης των 19. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι χθες είχε δεκαπεντάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο υπουργό Οικονομικών της χώρας (σύμφωνα με πληροφορίες, τον Γιάνη Βαρουφάκη), ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη από την πλευρά της νέας κυβέρνησης και εξέφρασε την επιθυμία να βρεθούν από κοινού λύσεις για τα προβλήματα. Δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες (χρέος κ.λπ.), αλλά η πρώτη επαφή μεταξύ των δύο πλευρών ήταν θετική. Ο Ολλανδός δεν επιβεβαίωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα, ούτε το απέκλεισε. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από την Αθήνα, αυτό μπορεί να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανότατα μετά την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Οι δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ και του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί επιβεβαιώνουν ότι η συζήτηση για το ελληνικό θέμα κάθε άλλο παρά πήρε δραματικές διαστάσεις. Οπως είπε ο Ολλανδός «είμαστε ρεαλιστές και συνεπώς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση που εξελέγη με δημοκρατικές διαδικασίες από τον ελληνικό λαό». Δίπλα του ο Πιερ Μοσκοβισί μίλησε και αυτός περί σεβασμού της επιλογής των Ελλήνων: «Είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση», είπε, χαιρετίζοντας τη διαβεβαίωση που δόθηκε στους εταίρους από την Αθήνα ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από την οικογένεια της ευρωζώνης.
Θετικοί για παράταση
Ως προς το ενδεχόμενο «ελάφρυνσης» του ελληνικού χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι μια τέτοια συζήτηση είναι προς το παρόν πρόωρη, αλλά «είμαστε ρεαλιστές και θα το συζητήσουμε»... Και συμπλήρωσε ο Π. Μοσκοβισί: «Οταν ψηφίζει ο λαός δεν μπορούμε να κλείσουμε τα αυτιά μας και να τον αγνοήσουμε».
Στην ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα που λήγει τέλη Φεβρουαρίου, η απάντηση ήταν: «Αναμένουμε τις προθέσεις και τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης». Ολα δείχνουν, όμως, ότι ένα τέτοιο αίτημα θα γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες.
Παραφωνία στις θετικές δηλώσεις των Γ. Ντάισελμπλουμ και Π. Μοσκοβισί για τη νέα κυβέρνηση ήταν η παρέμβαση του διευθυντή του EMS Κλάους Ρέγκλινγκ –τον έχει διορίσει η Ανγκελα Μέρκελ- ο οποίος πετάχτηκε για να εκφράσει τις αντιρρήσεις του ως προς το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Κανείς δεν του έδωσε σημασία.
Ο θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής έχει ταράξει για τα καλά τα νερά της ευρωζώνης. Οι εταίροι, και ιδίως το μπλοκ των χωρών του Βορρά, είχαν βρει την ησυχία τους με την υπάκουη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε καλλιεργήσει μία σχέση καθηγητή-μαθητή με τον Γιάννη Στουρνάρα, που εκτελούσε πάντα με σεβασμό τις συμβουλές του, τον διασκέδαζε το τρομοκρατημένο ύφος του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και η υπαλληλική προθυμία του Γκίκα Χαρδούβελη, που εκπροσώπησε χθες την ελληνική πλευρά. Τώρα, με τη δυναμική που έχει πάρει η νέα ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δείχνει ότι δεν προτίθεται να επιδείξει την υπακοή της προηγούμενης και είναι έτοιμη να υποβάλει μία σειρά από αιτήματα, αλλά επιπλέον σπείρει ζιζάνια στη γερμανοκρατούμενη ομάδα της ευρωζώνης.
Βέβαια, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του παιχνιδιού και ορισμένα χαρτιά θα εμφανιστούν στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ άλλα θα αποσυρθούν. Η αρχή, όμως, έγινε. Ετσι, όλοι σχεδόν οι εταίροι συμφώνησαν ότι η νέα κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εισερχόμενος στην αίθουσα του Συμβουλίου, σημείωσε ότι «η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εργαστεί από κοινού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, στη βάση των κοινών κανόνων και συμφωνιών, και να την υποστηρίξει» και ως προς το επίμαχο θέμα του ελληνικού χρέους είπε με νόημα: «Εχουμε κάνει πολλά για να το ελαφρύνουμε... Θα επιστρέψουμε στο θέμα της βιωσιμότητας, μετά το τέλος της πέμπτης αξιολόγησης».
Την ίδια θέση πήραν λίγο-πολύ, με δηλώσεις τους τόσο εκτός όσο και εντός της αίθουσας συνεδριάσεων, οι υπουργοί των άλλων κρατών-μελών της Ευρώπης των 19. Αλλωστε, είχε σταλεί στους περισσότερους η εντολή από το Βερολίνο. Ο Β. Σόιμπλε διαβεβαίωσε και αυτός ότι «ασφαλώς θα συνεργαστεί» με τη νέα ελληνική κυβέρνηση αλλά «θα πρέπει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ευρωζώνης». Για το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους που ζητεί η νέα κυβέρνηση; «Δεν είναι αντικείμενο συζήτησης» απάντησε κοφτά ο Γερμανός, για τον οποίον η βιωσιμότητα του χρέους θα συζητηθεί μετά το πέρας της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.
Ψυχρός ο Γιούνκερ
Περισσότερο διαλλακτικός ήταν ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε υπευθυνότητα στις δηλώσεις του, είπε, και απόδειξη αυτού είναι ότι απέκλεισε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δεν έθεσε θέμα αλλαγής των συνθηκών. Για τον Μ. Σαπέν πρέπει τώρα να αναζητηθούν μέσω διαλόγου μεταξύ Αθηνών και εταίρων από κοινού λύσεις, ώστε να βαδίσει η Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.
Αντίθετα, ιδιαίτερα ψυχρός στις δηλώσεις του ήταν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα δούμε ποια θα είναι τα αιτήματα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, όπως κάνουμε με όλες τις κυβερνήσεις» είπε ο Λουξεμβούργιος, ο οποίος δεν έχει ακόμη χωνέψει την ήττα του κόμματος του φίλου του Αντ. Σαμαρά. Ερωτηθείς αν έχει ήδη μιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ότι ο νέος Ελληνας πρωθυπουργός έχει άλλες έγνοιες σήμερα από το να μιλήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής. Και ισχυρίστηκε ότι δεν διακατέχεται από καμία νευρικότητα επί του θέματος. Αλλωστε, ήταν πάντα λάτρης της Ελλάδας και η θετική του προσέγγιση προς τη χώρα δεν αλλάζει...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας