Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να αποτελέσουν επανεκκίνηση για τη χώρα. Με πολιτικές με προοδευτικό, κοινωνικό πρόσημο που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα. Με βαθιές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, την αναγκαιότητα των οποίων κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο είναι αυτές που επανατοποθετούν την έννοια του κοινωνικού κράτους. Κοινωνικό κράτος δεν είναι το τρόπαιο που προσφέρεται για λεηλασία, η χρηματοδότησή του δεν γίνεται με δανεικά ούτε με λεφτά που δεν υπάρχουν.
Τα δανεικά επιβαρύνουν τους πολίτες και όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού καταρρέουν οι ψευδαισθήσεις μαζί με τις δομές του κοινωνικού κράτους. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα των εισφορών των πολιτών, να έχει δίκαιη στόχευση, να στηρίζει αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη.Να αντιμετωπίσει επιτέλους το μεγάλο πρόβλημα του Ασφαλιστικού με τολμηρές πολιτικές.
Δεν είναι δυνατόν 2,5 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα να καλύπτουν και να συντηρούν 3 εκατ. συνταξιούχους. Η αναλογία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να είναι 3 προς 1. Αυτό το πρόβλημα είναι μπροστά μας, θα αναγκαστούμε τώρα να το αντιμετωπίσουμε. Κανένα κόμμα όμως δεν μπορεί μόνο του, χρειάζεται ευρεία κοινωνική συμφωνία.
Μεταρρυθμίσεις βαθιές και ουσιαστικές δεν είναι άτολμες κινήσεις όπως αυτές με το γάλα, η τιμή του οποίου δεν έπεσε. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, θα κρατάνε χαμηλά τις τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης και αυτό σημαίνει χτύπημα των καρτέλ, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις ομάδες παραγωγών που θα διαθέτουν σε ανταγωνιστικές τιμές τα προϊόντα τους. Οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται και με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μεταρρύθμιση δεν είναι η επιστροφή στο κράτος-επιχειρηματία ούτε η μείωση μισθών για να φτάσουν στα επίπεδα της Βουλγαρίας, άλλωστε δεν υπάρχουν θεαματικοί ρυθμοί ανάπτυξης στη Βουλγαρία.
Μεταρρύθμιση στην οικονομία είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου και του παραγωγικού μοντέλου. Η έμφαση στην καινοτομία, η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας στην οικοδόμηση μιας νέας επιχειρηματικότητας που θα παράγει, θα διαθέτει εξωστρέφεια, θα ανταγωνίζεται. Το πιο σημαντικό όμως διακύβευμα είναι μια ευρεία κοινωνική συναίνεση. Μια συνάντηση όλων των προοδευτικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας σε έναν κοινό τόπο συνάντησης.
Να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας, επιβεβαιώνοντας την απόφασή μας να παραμείνουμε στην ασφάλεια και τις προοπτικές που μας προσφέρει η Ευρώπη. Πάνω σε αυτή τη βάση, το επόμενο βήμα θα είναι να οικοδομήσουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο. Ενα σχέδιο που θα έχουμε εκπονήσει εμείς, δεν θα μας το έχει επιβάλει κανένας άλλος και καμία τρόικα. Οι δημοκρατικές δυνάμεις, και ο ευρύτατος χώρος μέσα στον οποίο εκφράζονται και υπάρχουν, είναι υπαρκτές.
Είναι ιστορική ανάγκη να συναντηθούν με ειλικρίνεια, χωρίς δογματισμούς και αποκλεισμούς.
*Υπoψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ στην Ηλεία
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας