Συνολικά 4.036.000 ευρώ θα κατανεμηθούν στα πολιτικά κόμματα για τις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ως εκλογική χρηματοδότηση. Το 60% του ποσού (συγκεκριμένα 50%+10%) δίνεται πριν από τις εκλογές, ενώ το 40% θα δοθεί αργότερα. Τα χρήματα είναι κατά πολύ λιγότερα συγκριτικά με προηγούμενες αναμετρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ευρωεκλογές καταβλήθηκαν στα κόμματα συνολικά 7 εκατ. ευρώ.
Το 50% του κατανεμητέου ποσού (2.018.000 ευρώ) δίνεται σε όσα κόμματα έχουν εκλέξει βουλευτές στο Κοινοβούλιο, ενώ το 10% (403.600 ευρώ) δίνεται στα κόμματα (και στους συνασπισμούς αυτών) που εξέλεξαν ευρωβουλευτές στις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται ότι έχει ανασταλεί η χρηματοδότηση του νεοναζιστικού μορφώματος (αναλυτικότερα βλ. πίνακα).
Χθες, παραδόθηκε από τον Αρειο Πάγο στον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Μιχάλη Θεοχαρίδη, η λίστα με τα 18 κόμματα και τους 4 συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις προσεχείς εκλογές. Ακόμη, το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστά τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή, σε κάθε εκλογική περιφέρεια (νομό).
Μεγαλύτερα ποσά, συγκριτικά με λοιπούς συνυποψηφίους του, μπορεί να δαπανήσει ένας υποψήφιος στη Β’ Αθηνών (138.600 ευρώ), όπου εκλέγεται και ο μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών –44 έδρες. Αντιθέτως, τα μικρότερα ποσά (18.000 ευρώ) δικαιούνται να δαπανήσουν οι υποψήφιοι βουλευτές στις μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδος, Σάμου και Φωκίδος. Στο σχετικό ΦΕΚ σημειώνεται ότι στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών δεν περιλαμβάνεται το ποσό που αντιστοιχεί σε ΦΠΑ.
Από τις 56 εκλογικές περιφέρειες, σε 14 παρατηρούνται αυξομειώσεις στα επιτρεπόμενα όρια δαπανών συγκριτικά με τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Το επιτρεπόμενο όριο αυξάνεται σε 5 από αυτές: Β’ Αθηνών, Αττικής, Θεσπρωτίας, Β’ Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας. Υπενθυμίζεται ότι από τις 56 εκλογικές περιφέρειες εκλέγονται 288 βουλευτές και οι υπόλοιποι 12 από τις λίστες της Επικράτειας. Να σημειωθεί, τέλος, ότι η δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Εκλογών προγραμματίστηκε για την Παρασκευή στις 13.00.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας