Την πρώτη του εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης παραχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου περίπου τριάμισι χρόνια μετά την επεισοδιακή αποχώρησή του από την πρωθυπουργία και λίγες εβδομάδες μετά τη δημιουργία του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, δίνοντας τη δική του οπτική σε κορυφαία ζητήματα και αποφάσεις, που μέχρι πρότινος δεν είχαν διευκρινιστεί αναλυτικά από τον ίδιο, όπως η ένταξη στο Μνημόνιο, η παράδοση της εξουσίας, το δημοψήφισμα και η σύνοδος των Κανών.
Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος σε χθεσινή ομιλία του σε υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος χαρακτήρισε «κατάθεση ψυχής» τη συγκεκριμένη συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επιχείρησε να φωτίσει κρίσιμες πτυχές του πρόσφατου πολιτικού παρελθόντος που καθόρισαν τη μοίρα της χώρας και, προβαίνοντας σε περιορισμένη αυτοκριτική, δήλωσε ότι «γνωρίζει ποια είναι τα λάθη του, έχει διδαχτεί από αυτά», ωστόσο, όπως προσθέτει, «δεν κρύφτηκα, δεν φυγομάχησα, δεν έριξα την καυτή πατάτα σε άλλον, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια».
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η επιλογή της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ -κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας- έγινε με την απειλή της χρεοκοπίας και δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια «ούτε για εκλογές ούτε για δημοψήφισμα». Αναφερόμενος στα γεγονότα του Ιουνίου του 2011, διέψευσε ότι παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και «παρέδωσε την εξουσία» στον Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δεχτεί την πρόταση για κυβέρνηση μακράς πνοής, μετά όμως από το περιβάλλον της Ν.Δ. αφηνόταν να διαρρεύσει ότι «δήθεν ο Παπανδρέου παραιτήθηκε».
Ενδιαφέρον εμφανίζει η ανάγνωσή του για τη σύνοδο των Κανών, σημειώνοντας ότι μετέβη εκεί έχοντας ήδη ανατραπεί, αφού διέθετε πλέον «τυπική κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Την εκδοχή αυτή απέρριψε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνησή του την περίοδο 2004-2009, κατηγορώντας τον για «καταστροφική πολιτική» και καταλογίζοντας την απόλυτη ευθύνη για την καταφυγή στη βοήθεια των εταίρων.
Στον αντίποδα, πολύ πιο ήπιες ήταν οι αιχμές του για τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αδυνατεί να απεμπλακεί από ένα παρωχημένο μοντέλο συγκεντρωτικού κρατισμού».
Δίνοντας το στίγμα του νεοπαγούς Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο Γ. Παπανδρέου τονίζει ότι έχει προτεραιότητα τις κυβερνήσεις συνεργασίας με προοδευτικό πρόσημο, ενώ επικρίνοντας εμμέσως το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου συμπληρώνει ότι δεν θα δώσει λευκή επιταγή και δεν θα καταστεί «παρακολούθημα κανενός». Τέλος, για τις σπατάλες στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ απαντά με τη φράση «δεν με κρατάει κανείς».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας