Εκσυγχρονιστικό προφίλ δίνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την τοποθέτηση του Γιώργου Φλωρίδη στη θέση τού επικεφαλής.
Η επιλογή αυτή, που για πολλούς -εντός και εκτός Χαριλάου Τρικούπη- έχει άρωμα νεοφιλελευθερισμού λόγω των θέσεων που εκφράζει ο πρώην υπουργός για το κράτος, την οικονομική πολιτική και τις «μεταρρυθμίσεις», έχει σίγουρα τη σφραγίδα και τη στήριξη του Κώστα Σημίτη και στέλνει μήνυμα στο κοινό που ασπάζεται τις συγκεκριμένες απόψεις να επιλέξει το ΠΑΣΟΚ στις 25 Ιανουαρίου.
Επιπροσθέτως, αποτελεί επιλογή-απάντηση στην πλευρά Παπανδρέου: πρώτον, σχετικά με τις αποχωρήσεις στελεχών υπέρ του νέου κόμματος, καθώς ένα σημαίνον πολιτικό πρόσωπο επαναπατρίζεται στο ΠΑΣΟΚ σε μια χρονική περίοδο που εμφανίζεται να έχει διαρροές· και, δεύτερον, δείχνει την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει εφεξής η Χαριλάου Τρικούπη, αφού ο Γιώργος Φλωρίδης είχε παραιτηθεί από βουλευτής τον Ιούνιο του 2011 κατηγορώντας τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και την κυβέρνησή του, μεταξύ άλλων, για μεταρρυθμιστική εξάντληση και αποτυχία συγκρότησης ενός «εθνικού μετώπου ευθύνης με συναίνεση». Εξάλλου, θεωρείται ο εμπνευστής του όρου «κηπουροί» για μερίδα συνεργατών του κ. Παπανδρέου.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Φλωρίδης από την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ και μέχρι πολύ πρόσφατα μιλούσε με πολύ σκληρή γλώσσα για το ΠΑΣΟΚ και τηρούσε σαφείς αποστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τασσόμενος διαρκώς υπέρ της αυτοδιάλυσης των υφιστάμενων κομματικών δομών στον χώρο της Κεντροαριστεράς και της δημιουργίας ενός νέου φορέα εκ θεμελίων, συμπεριλαμβάνοντας και το ζήτημα αλλαγής στην κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας.
«Αυτό το ΠΑΣΟΚ, που έχει απομείνει, όπως έχει απομείνει, είναι ένας μηχανισμός κοινωνικά αποκρουστικός. Εχει αποκοπεί από την κοινωνική βάση, θα πρέπει πλέον να κονιορτοποιηθεί και να εξαερωθεί», έλεγε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (15/12/11).
Η αντίληψη Φλωρίδη
«Μιλάω για την ανάγκη δημιουργίας του τρίτου πόλου. Η κοινωνία αξιολόγησε όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και κατέληξε ότι θέλει καινούργια πράγματα. Θέλει νέο φορέα. Νέο στίγμα, δηλαδή νέο περιεχόμενο, νέο σχήμα, νέα αντίληψη, νέα ηγεσία», δήλωνε ο κ. Φλωρίδης στα τέλη του 2013 (Ρ/Σ 9,84), και διαφωνούσε με την προσέγγιση Βενιζέλου για ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς κάνοντας λόγο για «άθροισμα» παλιών «τοξικών» σχημάτων.
«Να δημιουργηθεί ένας Δημοκρατικός Μεταρρυθμιστικός Πόλος μέσα από συγκρότηση δυνάμεων», είχε προτείνει σε κοινό άρθρο του με την Αννα Διαμαντοπούλου στις 18 Δεκεμβρίου ο νυν επικεφαλής στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος ευθέως στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα για να υπάρξει εκπροσώπηση στις εκλογές και προκειμένου να καλυφθεί «το κενό» που υπάρχει.
Χθες, ο κ. Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφασή του να συμπαραταχθεί με το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, δήλωσε ότι οι εκλογές γίνονται σε μια «πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα» και πως πιστεύει ότι έτσι θα υπηρετήσει καλύτερα την άποψη που έχει, ότι «πρέπει να ορθωθεί μια ισχυρή δύναμη απέναντι στον συντηρητικό εκβιασμό και απέναντι στον αριστερό ανεύθυνο λαϊκισμό».
Εδωσε έμφαση στη διαφύλαξη του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι μια ασφαλής έξοδος από την κρίση «θα έρθει μόνο μέσα από γενναίες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα, στο κράτος, με διαφάνεια και αξιοκρατία παντού».
Ακόμη, σημείωσε ότι οι ιδέες του είναι γνωστές και «δεν αφίσταται από αυτές», ενώ για τη στάση του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι, παρά τις λοιπές διαφωνίες και την κριτική που άσκησε ο ίδιος στο παρελθόν, «έβαλε πλάτη για να μείνει όρθια η χώρα».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από την πλευρά του, προσπερνώντας το κριτήριο του «παραβάν», έπλεξε το εγκώμιο του πρώην υπουργού, τονίζοντας ότι «ο Γιώργος Φλωρίδης έχει καθαρές ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις, παλεύει με δημοκρατικό και παραταξιακό ήθος» και, τέλος, υπενθύμισε την απόφασή του να παραδώσει την έδρα στο ΠΑΣΟΚ «όταν διαφώνησε με καταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί πριν τον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας