Την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει κάποιες από τις διατάξεις που θα άλλαζαν το τοπίο των δασών.
Να σημειώσουμε πως πάνω από 50.000 πολίτες, ένωσαν τις φωνές τους για να ζητήσουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) να αποσύρει το σχέδιο νόμου.
Το WWF Ελλάς και η διεθνής οργάνωση Avaaz παρέδωσαν χθες (19/12) το ψήφισμα με τις υπογραφές στον Ειδικό Γραμματέα της Βουλής, προκειμένου να το παραλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Επίσης το ψήφισμα έλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς. Μέσα από αυτό το ψήφισμα, οι πολίτες ζητούν από τους εκπροσώπους τους να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου που χαρίζει δασική γη στους καταπατητές και να προστατεύσουν τα δάση της χώρας μας για τις επόμενες γενιές.
Έτσι, αποσύρθηκαν διατάξεις από το επίμαχο άρθρο 12, που προέβλεπαν ότι «περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, στα κτίρια και τις εκμεταλλεύσεις, που ενώ έχουν εγκατασταθεί σε δάση, χωρίς την απαιτούμενη άδεια της δασικής υπηρεσίας, δύνανται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους για τρία έτη πριν συμμορφωθούν με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία». Με την αλλαγή που επέφερε ο κ. Ταγαράς (σ.σ. στην αρχική διάταξη) πλέον στις εγκαταστάσεις αυτές θα περιλαμβάνονται μόνο οι ιεροί ναοί.
Ο αναπληρωτής υπουργός επέφερε βελτιωτική τροποποίηση με την οποία διευκρινίζεται ότι στη γεωργική χρήση δεν περιλαμβάνεται κανενός είδους κτίσμα. Επίσης απέσυρε την παράγραφο 3 του άρθρου 12, η οποία προέβλεπε ακύρωση της εντολής αναδάσωσης σε περίπτωση που αυτή κρινόταν μη πραγματοποιήσιμη εντός πενταετίας. Ο κ. Ταγαράς απέσυρε τρεις παραγράφους που αφορούν στην αναμόρφωση του δασικού χάρτη μετά την ανάρτησή του, σημειώνοντας πάντως ότι το πρόβλημα θα προκύψει στο μέλλον και τότε η Βουλή θα κληθεί και πάλι να το αντιμετωπίσει.
Ειδικά για το ζήτημα της γεωργικής χρήσης σε δασικές εκτάσεις, η διόρθωση έγινε μετά από επισημάνσεις πολλών βουλευτών ότι πρέπει να διευκρινισθεί ότι δεν θα υπάρχουν κτίσματα σε δασικές εκτάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, οι διατάξεις αποσύρονται γιατί η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να δημιουργούνται προβληματισμοί και ερμηνείες ότι δημιουργούνται κενά στο προστατευτικό πλαίσιο για τα δάση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας