Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
«Για να παραφράσω τον Καβάφη: (τρόικα και ΣΥΡΙΖΑ) βλάπτουν και οι δυο τους την Ελλάδα το ίδιο». | EUROKINISSI

Κινδυνολογία και πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει όσα πέτυχε τα τελευταία 2,5 χρόνια, εξαιτίας της ακραίας εκβιαστικής τακτικής της τρόικας και τον εκβιασμό του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας». Την παραπάνω θέση εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, αποτυπώνοντας το κλίμα που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση: από τη μία, αποποιούμενη τις ευθύνες της για το αδιέξοδο που έχει επέλθει με τους δανειστές, από την άλλη κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει στην καταστροφολογία και τον μηδενισμό. 

«Από τη μία πλευρά, οι ακραίοι της τρόικας επιμένουν σε ορισμένες ανεδαφικές απαιτήσεις, από την άλλη πλευρά, οι λαϊκιστές στην πατρίδα μας συνεχίζουν ατάραχοι το βιολί τους», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας και μία ποιητική πινελιά στις δηλώσεις του: «Για να παραφράσω τον Καβάφη: βλάπτουν και οι δυο τους την Ελλάδα το ίδιο».

Στο ίδιο κλίμα (της κινδυνολογίας) και η ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Καρασμάνη, ο οποίος αφού μίλησε για τον αγροτικό τομέα, υποστήριξε: «Τώρα που μετά από δυόμισι χρόνια σκληρής πάλης με κύματα βουνά, βλέπουμε επιτέλους στεριά, τώρα που επιτέλους βλέπουμε να έχουν πιάσει τόπο οι τιτάνιες προσπάθειες και οι θυσίες του λαού μας, τώρα είναι που χρειάζεται να κλείσουμε μάτια και αφτιά στις σειρήνες της ανευθυνότητας που μας ζητούν να πισωγυρίσουμε στο χθες, στο σημείο μηδέν από όπου ξεκίνησε ο εφιάλτης».

«Όχι μόνον δεν εκλιπαρούμε, αλλά και δεν υποχωρούμε πια ως ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε στην ομιλία της, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, απαντώντας σε τοποθετήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την τρόικα. «Εμείς από το ΠΑΣΟΚ, έχουμε μιλήσει από παλιά για τη συγκρότηση μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης... Είναι κρίμα για τη χώρα, που η αξιωματική αντιπολίτευση χρησιμοποιεί έναν τόσο μηδενιστικό λόγο, το απόλυτο φως απέναντι στο απόλυτο σκότος», πρόσθεσε.

Συναίνεση ζητά τώρα η κυβέρνηση 

Στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν παράλληλα να προωθήσουν την ανάγκη για ένα κλίμα συναίνεσης, ειδικά στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο δεν διστάζουν να μιλήσουν για «αποστάστες» για όσους εκφράζουν αντίθετη άποψη.

«Ευθύνη απ' όλους και εθνικό μέτωπο για την προστασία της ομαλότητας ενόψει της επώδυνης μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή» ζήτησε στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε, ούτε με μισές αλήθειες, ούτε με τα εξωπραγματικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρέπει να συμφωνήσουμε στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, στους εθνικούς μας στόχους, σε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για τη χώρα, στην αναθεώρηση του Συντάγματος, στον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών» σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, η οποία απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ, έχετε πλέον την αίσθηση της ζωτικής πραγματικότητας. Μην αγκυλώνεστε σε ιδεοληψίες του παρελθόντος».

Για την ανάγκη συναινετικών λύσεων για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε λόγο και ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επιτέθηκε σε όσους παρουσιάζονται «ως πολιτικοί αυθεντίες» και χαρακτηρίζουν «αποστάτες όσους εκφράζουν άλλη άποψη». Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Πρέπει να καθίσουμε κάτω να βρούμε συναινετικές λύσεις... Εσείς δεν θέλετε γιατί θέλετε να σκίσετε τους θεσμούς όχι μόνο τα μνημόνια. Είναι πολύ επικίνδυνο. Άρχισε η απειλή περί αποστατών όποιος δε συμφωνεί με την μια άποψη. Δεν έχετε καμία σχέση με τα ιστορικά γεγονότα εσείς. Οι αποστάτες υπονόμευσαν και έριξαν μια λαϊκή κυβέρνηση που εξελέγη με 53%. Και εσείς επιχειρείτε σήμερα, χωρίς να έχετε καμία σχέση με τα γεγονότα να τα οικειοποιηθείτε».

«Ο καθένας λοιπόν από δω και πέρα ας αναλάβει τις ευθύνες του» είπε  ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, επισημαίνοντας πως αυτό απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ διότι ορισμένοι, όπως ο κ. Σταθάκης, λέει «πρέπει να κλείσει η συμφωνία και να πάμε σε εκλογές... Ε, όχι λοιπόν δεν θα κλείσει η συμφωνία αν οι τροϊκανοί εξακολουθούν να πιέζουν. Θα κλείσει η συμφωνία όταν είναι για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Και αν δεν μπορεί να κλείσει η συμφωνία θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι πολίτες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχει κανένας ανεύθυνος». Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως όταν έρθει η ώρα της ευθύνης «θα δούμε πως θα σας αντιμετωπίσει κι εσάς ο ελληνικός λαός». 

Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Ανεξάρτητος Δημοκρατικός Βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός χαρακτηρίζοντας άθλια και χυδαία τα όσα δηλώνουν στελέχη του περί αργυρώνητων βουλευτών ενόψει της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. «Όλοι όσοι λένε για χρηματισμό και αποστάτες ας κοιτάξουν καλύτερα στους καθρέφτες τους γιατί δεν είναι όλοι για τα φράγκα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ... Υπάρχουν και καμιά δεκαριά αποστάτες που πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αποστάτες είναι και αυτοί που πάνε στους 120 και χρηματίζονται», συνέχισε ο κ. Ψαριανός ενώ όταν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κάλεσαν να πει ονόματα, τους απάντησε ότι αύριο θα τα δώσει γραπτά. Ο κ. Ψαριανός υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας των οκτώ βουλευτών που μαζί με τον ίδιο, συνυπογράφουν το κείμενο για εθνική συνεννόηση σε τρία πολιτικά ζητήματα, εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και έναρξη της διαδικασίας για συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για εθνικές εκλογές εντός του 2015, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι 30 βουλευτές ακόμα που ήθελαν να βάλουν την υπογραφή τους ωστόσο, όπως είπε, «δεν τόλμησαν γιατί τους τράβηξε από το μανίκι το κόμμα τους».

Να συζητηθεί τώρα, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μια συναινετική πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα εκλέξει η επόμενη Βουλή, μετά από τις εθνικές εκλογές που θα συμφωνηθεί να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ζητούν οι βουλευτές, Θόδωρος Παραστατίδης και Οδυσσέας Βουδούρης. Οι δυο βουλευτές που συνυπογράφουν τη δήλωση, ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

«Τώρα είναι η ώρα για εθνική συναίνεση», τόνισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα κάνοντας λόγο για σημείο μηδέν που βρίσκεται η χώρα. Η κ. Φούντα υπεραμύνθηκε της πρότασης τριών σημείων που κατέθεσαν οι 8 βουλευτές στον πρόεδρο της Βουλής, καλώντας κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει αυτή η λύση. «Η πρόταση μας για ψήφιση προέδρου της Δημοκρατίας σημαίνει να είναι κοινής αποδοχής και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ, αποσυνδέοντας το από τις εκλογές η διεξαγωγή των οποίων να είναι μέσα στο 2015 σε ορατό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που προφανώς θα συμφωνηθεί», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν αποδειχθεί η πρόταση μας όνειρο θερινής νυκτός τότε, ελπίζω η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει είτε σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού είτε άμεσα σε εκλογές. Η μανία της εξουσίας δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Και αυτό αφορά κάθε πλευρά».

Αντιπαράθεση Χρ. Σταϊκούρα – Γ. Σταθάκη

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη. Στο επίκεντρο της λεκτικής σύγκρουσης ήταν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Σταϊκούρα να αμφισβητεί τόσο την κοστολόγηση του όσο και την υλοποίηση του και τον κ. Σταθάκη να διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμοστούν βήμα - βήμα όλα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι το 2015 με συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος. Είναι προτεραιότητα μας. Δεν λέμε ότι θα γίνουν όλα ως διά μαγείας αλλά ότι υπό δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς θα εφαρμοστεί από τη πρώτη μέρα που θα γίνουμε κυβέρνηση», υποστήριξε ο κ. Σταθάκης. 

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σταϊκούρα που τον κάλεσε να απαντήσει συγκεκριμένα και για το κοστολόγιο του προγράμματος του και με ποιο τρόπο. «Στο 44% πρωτογενείς δαπάνες λέτε. Από πότε; Για να ξέρουμε πότε θα αυξήσετε μισθούς και συντάξεις ή πότε θα αυξήσετε τους φόρους», επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταθάκης από την πλευρά του τον κάλεσε να απαντήσει πρώτα ο ίδιος, τι δαπάνες παρέλαβε η κυβέρνηση πριν τρία χρόνια και τι δαπάνες θα παραδώσει τώρα. 

«Κατάλαβα ότι υπάρχει δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεροποιήσει τις δαπάνες στο 44%. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς» αντέτεινε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Κατάλαβα ότι θα υπάρξουν μεταβολές. Αλλά μέχρι τώρα από τις 20 ομιλίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσα καμία μείωση παρά μόνο αυξήσεις. Σας λέω ότι το 80% των δαπανών είναι μισθοί και συντάξεις. Απορώ τί αναπροσαρμογές θα κάνετε. Αν μείνετε εδώ μιλάμε για τεράστια αύξηση φόρων».

Ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ελλάδα, όπως είπε, να γίνει μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα με ύψος δημοσίων δαπανών μία μονάδα κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή στο 44% και ταγμένη να υπηρετεί το κοινωνικό κράτος.

Αδιέξοδη πολιτική

Αδιέξοδη χαρακτήρισε τη μνημονιακή πολιτική ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου: «Αποτύχατε κύριοι, στις προβλέψεις σας για έξοδο από το Μνημόνιο. Θα αποτύχετε και στις προβλέψεις σας για την έξοδο από την κρίση. Εκτιμάτε, στον προϋπολογισμό για τη Γενική Κυβέρνηση, πρωτογενές πλεόνασμα 5,6 δισ. ευρώ ή το 3% του ΑΕΠ και σχεδόν ισοσκελισμένο ισοζύγιο. Πρόκειται για προβλέψεις που στηρίζονται στις τεράστιες περικοπές των δαπανών για κοινωνικές ανάγκες όπως υγείας, παιδείας, πρόνοιας αλλά και στην απουσία δημόσιων επενδύσεων» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ μιας εθνικής συνεννόησης με κοινωνική βάση και λαϊκή υποστήριξη, τάχθηκε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης. «Μιλάμε για εθνική συνεννόηση. Τι εννοούμε όταν λέμε "εθνική συνεννόηση ή σύγκλιση ή συναίνεση"; Δεν προϋποθέτει, πέραν των αναλύσεων, αποδοχή λαθών, υιοθέτηση πάγιων αρχών, αποχώρηση των παλαιών κομμάτων και στελεχών, διαφάνεια στον δημόσιο βίο; Εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει καθαρές θέσεις και αντιθέσεις και όχι πολιτικά τρικ, για να σωθεί το παλαιό μεταμφιεζόμενο σε καινούριο -και μάλιστα σωτήριο- σύστημα; Εθνική συνεννόηση χωρίς κοινωνική βάση και λαϊκή υποστήριξη, δηλαδή μόνο με συμφωνία κορυφής, μπορεί να έχει νόημα ή μέλλον;» διερωτήθηκε ο κ. Πανούσης.

«Κούφια» και «κάλπικη» χαρακτήρισε την αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής. «Αυτή η αντιπαράθεση είναι κούφια, κάλπικη, γιατί είναι μια αντιπαράθεση σε δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα. Στα στρατηγικής σημασίας ζητήματα υπάρχει σύμπτωση θέσεων. Συμφωνείτε και οι δύο, συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, στην προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των μονοπωλίων, στην ανακήρυξη του ΝΑΤΟ ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Αν στηρίζεις αυτούς τους δύο πυλώνες του αστικού συστήματος, ό,τι και να λες για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης της κρίσης ή των επιπτώσεών της, αυτό δεν έχει καμία πρακτική αξία για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα» ανέφερε ο κ. Χαλβατζής.

Αυταρχισμό και αθρόες προσαγωγές κατήγγειλε το μεσημέρι,  ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα: «Θέλω να κάνω μια παρέμβαση γι' αυτά τα αίσχη, τους αυταρχισμούς και τις αθρόες προσαγωγές που γίνονται στο κέντρο της Αθήνας, με εντολή της κυβέρνησης, από την αστυνομία. Βεβαίως έρχεται ο κ. Νταβούτογλου, στην Αθήνα. Αλλά δεν είναι δυνατό να μετατραπεί η Ελληνική Δημοκρατία σε Τουρκική Δημοκρατία. Υποτίθεται για να μην ενοχλήσετε την επίσκεψη, βρίσκετε άλλοθι στην επίσκεψη Νταβούτογλου για να κάνετε αθρόο αυταρχισμό» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή πληροφορούμαστε ότι 100 και πλέον νεαροί έχουν προσαχθεί στην Ασφάλεια χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Απολύτως τίποτα. Λοιπόν παρακαλούμε- και φέρνουμε την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της- να δώσει εντολή και να αφεθούν ελεύθεροι αυτοί οι προσαχθέντες οι οποίοι δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα και να σταματήσει αυτός ο αποκλεισμός του κέντρου. Αποκλεισμός, που απαγορεύονται και συναθροίσεις και συγκεντρώσεις. Αυτά τα μέτρα θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές».

Παρακολουθείστε LIVE τη μετάδοση από το κανάλι της Βουλής:

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κινδυνολογία και πυρά κατά ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας