Χωρίς ανατροπές -αλλά με πολιτικά συμπεράσματα- η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας οδηγείται στη δεύτερη ψηφοφορία της ερχόμενης Παρασκευής 31 Ιανουαρίου καθώς στην πρώτη, του περασμένου Σαββάτου, η υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα δεν συγκέντρωσε τις 200 ψήφους (2/3 του συνόλου των βουλευτών) που απαιτούνται πλέον από το Σύνταγμα.
Το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι η κυβερνητική πρόταση για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα εγκρίνεται μόνο από τον χώρο της και δεξιότερα, εμφανίζοντας έτσι τον χαμηλότερο δείκτη αποδοχής, αφού προβλέπεται ότι ο τέως πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί από την τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση της Ολομέλειας (στις 12 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη), οπότε και ο πήχης πέφτει στην απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Υπενθυμίζεται ότι και στη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, στην τρίτη (Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου) 180 (3/5), ενώ στην πέμπτη, που δεν θα χρειαστεί (ενώ έχει οριστεί, όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος για την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου) απαιτείται σχετική πλειοψηφία.
Οπως είναι γνωστό, ο κ. Τασούλας συγκέντρωσε συνολικά 160 ψήφους (σε σύνολο 297 παρόντων) από τους βουλευτές της Ν.Δ. (156), τους διαγραφέντες από τη «γαλάζια» πτέρυγα και πλέον ανεξάρτητους Αντώνη Σαμαρά και Μάριο Σαλμά, τον Παύλο Σαράκη (προέρχεται από την Ελληνική Λύση) και τον πρώην «Σπαρτιάτη» Χάρη Κατσιβαρδά. Η Λούκα Κατσέλη που προτάθηκε από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (26 βουλευτές) πέρασε, όπως αναμενόταν, στη δεύτερη θέση με 40 ψήφους, αφού την υποψηφιότητά της υποστήριξαν η Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς (11), οι ανεξάρτητοι, αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αθηνά Λινού και Γιάννης Σαρακιώτης, όπως και η Αρετή Παπαϊωάννου (αποχώρησε από την Πλεύση Ελευθερίας).
Η υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση συγκέντρωσε 34 «ναι», αφού εκτός από τους 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε από τους ανεξάρτητους Μπουρχάν Μπαράν, Πέτρο Παππά και Ράνια Θρασκιά. Την πρόταση της Νίκης για τον Κώστα Κυριακού υπερψήφισαν οι 10 βουλευτές του κόμματος και οι πρώτην «Σπαρτιάτες» Δ. Βαλτογιάννης, Γ. Δημητροκάλλης, Γ. Μανούσος και Κ. Φλώρος.
Με «παρών» τοποθετήθηκαν συνολικά 49 βουλευτές. Οι 21 του ΚΚΕ (κατά την πάγια θέση του Περισσού), οι 11 της Ελληνικής Λύσης, οι έξι της Πλεύσης Ελευθερίας και οι πέντε των «Σπαρτιατών», όπως επίσης και έξι ανεξάρτητοι, ο προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ευάγγελος Αποστολάκης, οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη και Ραλλία Χρηστίδου που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας και ο Μιχάλης Χουρδάκης (προέρχεται από την Πλεύση Ελευθερίας). Απουσίασαν οι Γ. Πούλου, Γ. Ασπιώτης και Μιχ. Γαυγιωτάκης.
Η δεύτερη ψηφοφορία, την Παρασκευή, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας