Πρωθυπουργός και πολιτικοί αρχηγοί πραγματοποίησαν ομιλίες στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν τα πυρά εκατέρωθεν, έστω και σε πιο χαμηλούς τόνους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναμενόταν, θέλησε να συνδέσει την σημαντική αυτή επέτειο με την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις πολιτικές της κυβέρνησής του, ενώ επανέλαβε ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2027.
«Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για καλύτερη δημόσια ζωή και καλύτερη Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μια ευκαιρία αναστοχασμού και σημειώνοντας ότι «πριν από μισό αιώνα τίποτα από όσα σήμερα θεωρούμε δεδομένα δεν υπήρχε. Η Ελλάδα ασφυκτιούσε κάτω από τη μπότα της χούντας».
Μίλησε για την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού, έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και και σχολίασε «καθόλου τυχαία τα γενέθλια της Δημοκρατίας συμπίπτουν με τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. Πυξίδα της παράταξης που δείχνει κατεύθυνση μόνο μπροστά. Αυτή τη θεμελιακή εντολή ακολουθούμε εδώ και πέντε δεκαετίες βαδίζοντας δίπλα- δίπλα με την Ελλάδα. Κορυφαία στιγμή η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, πάλι με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή».
«Στη διάρκεια αυτού του μισού αιώνα άλλαξαν πολλά στη χώρα μας με τη συμβολή πολλών πολιτικών δυνάμεων. Ο κοινοβουλευτισμός εδραιώθηκε. Διαφορετικά κόμματα μπορούν να εναλλάσσονται στην εξουσία. Ο πατριωτισμός παρά τις όποιες ακραίες φωνές επανήλθε στις γνήσιες διαστάσεις του. Η οικονομία αναπτύχθηκε, με τη συνδρομή της Ευρώπης κρίσιμες υποδομές κατασκευάστηκαν», είπε ο Κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει «η Ελλάδα προχώρησε αναμφισβήτητα. Όχι όσο έπρεπε και όσο θα μπορούσε καθώς χάθηκαν και μεγάλες ευκαιρίες. Σπαταλήθηκαν κοινοτικοί πόροι οι οποίοι προοριζόντουσαν για παραγωγικές επενδύσεις. Αναγκαίες αλλαγές συχνά έμειναν μισές. Ένα κράτος που συχνά συμβιβάστηκε με τις αγκυλώσεις του και κυβερνήσεις που δείλιασαν μπροστά στο πολιτικό κόστος».
Σε μια προσπάθεια να… ευλογήσει τα γένια του ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με τις πιο προηγμένες χώρες της Ε.Ε. για να τονίσει «η κυβέρνηση ήδη προωθεί μια σειρά από αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Η σημερινή ημέρα δεν είναι μια μέρα που ενδείκνυται για άγονες αντιπαραθέσεις. Αυτό ωστόσο δεν με εμποδίζει να απευθυνθώ στις πτέρυγες της αντιπολίτευσης ζητώντας πάντα σαφείς προτάσεις. Η μεταπολίτευση μπορεί να μοιάζει με μια περίοδο σχετικά μικρή σε σχέση με τον ιστορικό χρόνο, όμως παράλληλα δεν παυει να αποτελεί το ¼ της ζωής του ελεύθερου κράτους».
Όπως αναμενόταν δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στη σημερινή αρκετά στρογγυλεμένη έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα τονίζοντας «το πολίτευμα μας βάθυνε και αυτό στρέφοντας περισσότερο στην προστασία των πιο ευάλωτων. Ομάδες που ζούσαν στο περιθώριο έχουν πια όλα τα δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία έκθεση του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατατάσσει την Ελλάδα στις 9 χώρες μεταξύ των 27 με τις λιγότερες συστάσεις σε πείσμα όσων διαλαλούν ότι είμαστε τάχα μια αυταρχική δημοκρατία», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αποδυναμωμένο σήμερα το Κράτος Δικαίου
Στον πρωθυπουργό απάντησε, εμμέσως πλην σαφώς, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «το πολιτικό σύστημα ανταποκρίνεται όλο και λιγότερο στις μεγάλες τομές που εισήγαγε η Μεταπολίτευση, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς της, τη διαφάνεια, το κράτους δικαίου, την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια αγαθά και στο δικαίωμα στην ευημερία. Η κοινωνία εμφανίζει μια επικίνδυνη υποχώρηση αξιών…».
Ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι το Κράτος Δικαίου εμφανίζεται αποδυναμωμένο και απαρίθμησε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως το σκάνδαλο των υποκλοπών, η τραγωδία των Τεμπών, η έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, η βραδύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, οι επιθέσεις κατά ανεξάρτητων αρχών, η διαρροή προσωπικών δεδομένων και , ως κορυφαίο, το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο «στιγματίζει τη δημοκρατία μας όσο δεν αποδίδονται ευθύνες».
Σχολίασε ότι «δυστυχώς έχουμε πολλά στοιχεία ότι η Δημοκρατία μας αδυνατίζει, απομακρυνόμαστε από το κράτους δικαίου, η πολιτική βρίσκεται στο ναδίρ της αξιοπιστίας». Ειδικότερα ανέφερε ότι «οι πολλαπλές παραβιάσεις του κράτους δικαίου, η απαξίωση του Συντάγματος που καταγράφονται και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και σε πλείστες άλλες αποφάσεις, τροφοδοτούν την περαιτέρω απαξίωση των λειτουργιών της πολιτείας αλλά και απολίτικες σκοταδιστικές και ακροδεξιές στάσεις και συμπεριφορές».
Αναφορικά με τη σημερινή επέτειο ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι «τιμούμε πρώτα απ’ όλα όλες και όλους που πάλεψαν ενάντια στην χούντα των συνταγματαρχών και αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που βασανίστηκαν, εκτοπίστηκαν, φυλακίστηκαν, έδωσαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για τη δημοκρατία»
«50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας αποτελεί χρέος μας να μη λησμονούμε τους αγώνες του λαού για ψωμί-παιδεία-ελευθερία». Είπε ειδικότερα ότι η Μεταπολίτευση «παράλληλα αποτέλεσε και την πολιτική στιγμή κατοχύρωση της αξίας και του ρόλου των δημόσιων αγαθών του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου αλλά και της αξίας της πολιτικής» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας και αναφέρθηκε στις μεγάλες τομές της Μεταπολίτευσης όπως το προοδευτικό Σύνταγμα του ‘75, η νομιμοποίηση του ΚΚΕ, αλλά και η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, χαρακτηρίστηκε από την ένταξη αλλά και από την ευρωπαΐκή πορεία της χώρας, από την μεγάλη πολιτική αλλαγή του ‘81 που κατοχύρωσε την επικράτηση του τρίπτυχου εθνική ανεξαρτησία-λαϊκή κυριαρχία-κοινωνική απελευθέρωση.
«Αλλά και με τη θεμελίωση του κοινωνικού κράτους με κεντρικό υπόδειγμα το ΕΣΥ που ξαναγίνεται επίκαιρο στις μέρες μας, αλλά και της βασικής αξίας της κοινωνικής δικαιοσύνης για την Ελλάδα των μη προνομιούχων. Αλλά και πρόσφατα», συνέχισε, «η έξοδος από τα μνημόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η συμφωνία των Πρεσπών αποτέλεσαν μεγάλες πολιτικές τομές που επιβεβαίωσαν και κατοχύρωσαν την αξία της πολιτικής» υπογράμμισε.
Έχουμε ανάγκη νέα σελίδα στον τόπο
Την ανάγκη μιας νέας Μεταπολίτευσης υπογράμμισε με τη σειρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος κάλεσε σε εγρήγορση σχετικά με το Κυπριακό λέγοντας «να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, ειδικά σε μια περίοδο που αναθεωρητές ηγέτες, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένουν στη διχοτόμηση και την ίδρυση δύο κρατών στη Κύπρο…..Να μη δεχθούμε καμιά πολιτική διχοτόμησης του νησιού από μια χώρα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών».
Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ καθόρισε το κοινωνικό κεκτημένο όλης της περιόδου της Μεταπολίτευσης για να ζητήσει «μια νέα ουσιαστική Αλλαγή που θα ανοίξει νέα σελίδα στον τόπο έπειτα από μια πολύ δύσκολη δεκαετία αλλεπάλληλων κρίσεων. Που θα ξαναδώσει πίστη και όραμα στον ελληνικό λαό, με τη νέα γενιά και τους μη προνομιούχους στο επίκεντρο».
Τόνισε ακόμη πως πρέπει να αντιμετωπιστούν με θάρρος τα προβλήματα του ελληνικού κράτους , να διατυπωθούν πολιτικές που θωρακίζουν το κράτος δικαίου και εγγυώνται την ενίσχυση των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών.
«Πρέπει να κρίνουμε αυστηρά πολιτικές που αυξάνουν τις ανισότητες, επιταχύνουν την κλιματική κρίση, υποβαθμίζουν το κράτος δικαίουκαι απομακρύνουν τους πολίτες από την ενεργό συμμετοχή», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Είναι ιστορικό μας καθήκον να αντικρίσουμε με θάρρος και σοβαρότητα τις προκλήσεις του σήμερα και την ποιότητα της δημοκρατίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η επιστολή του Δ. Κουτσούμπα
Από την πλευρά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε μέσω επιστολής πως δεν είχε ενημερωθεί από το προεδρείο της Βουλής ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών και για τον λόγο αυτό δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Κατέθεσε, ωστόσο, στα πρακτικά την ομιλία του για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έγινε στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ σε σχετική εκδήλωση.
Αναλυτικά:
«Πενήντα χρόνια μετά τα ερωτήματα είναι αμείλικτα»
Στη σημασία της αφύπνισης που έχουν οι επέτειοι στάθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας σχολιάζοντας ότι «η φετινή επέτειος των 50 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μάς υπενθυμίζει ότι στο πολύ κοντινό παρελθόν στη χώρα μας αφαιρέθηκαν διά της βίας και των όπλων η δημοκρατία, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των ανθρώπων».
Όσον αφορά στο θέμα της δικαιοσύνης, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υποστήριξε: «Η επέτειος αποκατάστασης της Δημοκρατίας μάς υπενθυμίζει ακόμη ότι η δικαιοσύνη για τα εγκλήματα των χουντικών και του δικτατορικού καθεστώτος αποδόθηκε μόνο σε έναν βαθμό. Ακόμη και μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας επιχειρήθηκε η δικαστική παραποίηση της ιστορίας, η υποβάθμιση της προδοσίας και πως η επιβολή της χούντας επί επτά χρόνια και τρεις μήνες ήταν δήθεν στιγμιαίο έγκλημα».
«Και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Κύπρος μέχρι και σήμερα πληρώνει το τίμημα της επταετούς δικτατορίας που εξαφανίστηκε όταν εκπλήρωσε τον σκοπό της, το πραξικόπημα στη Μεγαλόνησο, που άνοξε τον δρόμο για την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή», σημείωσε για την Κύπρο.
Παράλληλα, η κ. Κωνσταντοπούλου έθεσε ορισμένα ερωτήματα: «Πενήντα χρόνια μετά τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για τη δημοκρατία και για τη Βουλή. Πώς κύλησε μισός αιώνας χωρίς να εμπεδωθούν έμπρακτα στην Ελλάδα εγγυήσεις που να εδραιώνουν την πραγματική δημοκρατική λειτουργία της δικαιοσύνης, την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων, το τέλος των διακρίσεων, την ισότητα και την ισονομία, την εξάλειψη κάθε εμποδίου στην άσκηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων; Πώς φτάσαμε στην Ελλάδα των μνημονίων, των περικοπών μισθών και συντάξεων, δημοσίων δαπανών για ζωτικές λειτουργίες, όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση; Πώς φτάσαμε στην Ελλάδα της επιβολής ενός παράνομου χρέους που δεν ανήκε στους πολίτες, της επιβολής εξουθενωτικών μέτρων για τη δήθεν αποπληρωμή αυτού του χρέους, στην ωμή παραβίαση της ηχηρής πλειοψηφικής δημοκρατικής εντολής του μοναδικού δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας μετά το 1974, του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, του 62% "όχι"»;
Επίσης, διατύπωσε και τα εξής ερωτήματα: «Πώς φτάσαμε τη σημερινή Ελλάδα, του εγκλήματος στο Μάτι, του εγκλήματος στα Τέμπη, στην ανοχύρωτη πολιτεία που αφήνει πολίτες, περιβάλλον, οικοσυστήματα και κάθε ζωντανή ύπαρξη στο έλεος της φωτιάς, της πλημμύρας, της θεομηνίας, της ανικανότητας και της ανευθυνότητας, του ρουσφετιού και της συναλλαγής, στη χώρα του "πάμε και όπου βγει"; Πώς φτάσαμε στη μονίμως άδεια Βουλή; Πώς φτάσαμε στις τροπολογίες της ντροπής, με εξυπηρετήσεις σε ημέτερους και με παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη σε βάρος των αδυνάτων και των εργαζομένων και υπέρ τραπεζών και οικονομικών συμφερόντων; Πώς φτάσαμε στην αδικία, την ανισονομία, ως καθημερινές συνθήκες που σπρώχνουν την κοινωνία στο περιθώριο και την απελπισία;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας