Στα πρακτικά της Βουλής πέρασε πλέον η επαίσχυντη διαδικασία της πολιτικής διερεύνησης που σκηνοθέτησε η κυβέρνηση ώστε να «επιχωματώσει» τις ευθύνες της για το έγκλημα των Τεμπών, με την καταχώριση του προδιαγεγραμμένου πορίσματος περί «ανθρώπινου λάθους» από την πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής.
Η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια -την ώρα που η κοινή γνώμη διεκδικεί με την υπογραφή της δικαιοσύνη και τιμωρία και το Ευρωκοινοβούλιο θέτει στο μικροσκόπιο των οργάνων του τον «φάκελο» της συγκάλυψης- δεν εξέπληξε αλλά και δεν εμπόδισε τους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν ξεκάθαρα λόγο για «ομολογία ενοχής», για ασέβεια στη μνήμη των 57 θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας και για ένδειξη περιφρόνησης στον αγώνα των οικογενειών τους που αναζητούν εκτός συνόρων την αλήθεια αφυπνίζοντας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατήγγειλε την τακτική της «απόδρασης» που ακολούθησε και (ειδικά) στη χθεσινή διαδικασία ο πρωθυπουργός -επιλέγοντας, αντί να αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο στη Βουλή το αμείλικτο «γιατί», να παραλάβει τα νέα ελικόπτερα που θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό- διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση πως δεν θα επιτρέψει την «παραγραφή» του εγκλήματος των Τεμπών.
Στο πόδι του πρωθυπουργού, ο Μάκης Βορίδης, ο υπουργός που δεν ψήφισε εμβληματικό νόμο της κυβέρνησης (επειδή μπορεί) επανεμφανίστηκε -μόνος στα κυβερνητικά έδρανα και μπροστά σε μια «έρημη» γαλάζια πτέρυγα- ως ο αντ’ αυτού, καταγγέλλοντας με ακόμα μια προκλητική τοποθέτηση τους πολιτικούς του αντιπάλους για συστηματική απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης.
«Εχουμε σταθεί τρομερά ανεκτικοί…» δήλωσε ανερυθρίαστα, επιχειρώντας να καταρρίψει την τεκμηρίωση της αντιπολίτευσης για την ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών και κυρίως την εντύπωση της συγκάλυψης που διαχέεται. «Εμείς έχουμε συγκαλύψει επειδή δεν δεχόμαστε ενδείξεις ενοχής για τον κ. Καραμανλή; Οποιος διαφωνεί μαζί σας κάνει συγκάλυψη; Γιατί να μην ισχυριστώ ότι όποιος διαφωνεί με εμάς κάνει πολιτική εκμετάλλευση;».
Εκτός των άλλων, κατηγόρησε τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης ακόμα και ότι παραπλανούν τους πολίτες σχετικά με τη βουλευτική ασυλία και τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ, όπως είπε, θα έπρεπε να τους έχουν εξηγήσει πως με απλή νομοθετική παρέμβαση δεν καταργείται το άρθρο 86 (περί ευθύνης υπουργών) καθώς απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.
«Ποιος κάνει εκμετάλλευση της αγωνίας των ανθρώπων, εμείς που τους λέμε την αλήθεια ή εσείς που λέτε ψέματα για λαϊκίστικο μεροκάματο;» Ενώ «επέστρεψε» ως ανεφάρμοστη την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απευθείας παραπομπή του Κ. Αχ. Καραμανλή στη Δικαιοσύνη χωρίς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών στη βάση του σκεπτικού περί «διά παραλείψεως» αδικημάτων.
«Ευτυχώς που η Δικαιοσύνη καταλαβαίνει ότι αυτά δεν έχουν το παραμικρό έρεισμα…» είπε, προδικάζοντας για άλλη μια φορά την κρίση της. «Μόνο εάν ήταν υπουργός ο Καραμανλής θα μπορούσε να κάνει παράλειψη, αλλιώς πώς θα μπορούσε να την κάνει;» διερωτήθηκε, θωρακίζοντας πίσω από το 86 τον πρώην υπουργό Μεταφορών.
Ο Σ. Φάμελλος
«Να πάρει απόφαση η Βουλή και να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, ελέγχοντας τα διά παραλείψεως αδικήματα υπουργών. Αντέχετε;» προκάλεσε την κυβέρνηση ο Σωκράτης Φάμελλος, χωρίς να απευθύνεται στον κ. Βορίδη, καθώς δεν του αναγνωρίζει πλέον, όπως τόνισε, το δικαίωμα της εκπροσώπησης.
Ο υπουργός Επικρατείας τον ρώτησε εάν η αξιωματική αντιπολίτευση προτίθεται να καταθέσει νέα πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής – τη στιγμή που ο ίδιος είχε απορρίψει τις σχετικές προτάσεις όταν υποβλήθηκαν, προεξοφλώντας πως «δεν τίθεται ζήτημα ποινικών ευθυνών» για τα (πρώην και νυν) υπουργικά στελέχη. «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως ό,τι και να προτείνουμε θα το απορρίπτει, έχει προαναγγείλει πως θα αμνηστεύσει, πως θα καλύψει τους δικούς της» αντιπαρατέθηκε ο κ. Φάμελλος.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχολίασε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη λέγοντας πως η απουσία του από τη χθεσινή συζήτηση απλά επιβεβαίωσε το σχέδιο της συγκάλυψης. «Αρκεί η υπεροψία του 41% για να καλύψει ένα έγκλημα που κόστισε 57 ζωές;» διερωτήθηκε, καλώντας ταυτόχρονα την εθνική αντιπροσωπεία να ορθώσει το ανάστημά της λύνοντας τα χέρια της Δικαιοσύνης.
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν ανεχόμαστε τη ρετσινιά της συγκάλυψης που αφήνει στο πολιτικό σύστημα η κυβέρνηση μόνο και μόνο για να διατηρήσει ο κ. Μητσοτάκης την καρέκλα του πρωθυπουργού» είπε. «Πώς θα διερευνήσει η Δικαιοσύνη αν δεν της το επιτρέψετε; Ελάτε να συμφωνήσουμε όλοι σε μια πρόταση που θα την αφήσει να κάνει τη δουλειά της» είπε.
Με σύντομη αναδρομή στη χειραγώγηση των εργασιών της Εξεταστικής από την κυβερνητική πλευρά, υπογράμμισε πως το πόρισμα της Ν.Δ., καθώς επιρρίπτει τις ευθύνες στον σταθμάρχη και στους νεκρούς μηχανοδηγούς των τρένων, χωρίς να αναγνωρίζει αιτιώδη συνάφεια των πράξεων του αρμόδιου τότε υπουργικού επιτελείου με το δυστύχημα, επιβεβαίωσε την κοινή γνώμη.
«Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι παραπάνω από επαρκή για να συγκροτηθεί προανακριτική για Καραμανλή, Καραγιάννη και Τριαντόπουλο. Αλλά την απορρίπτετε…» δήλωσε. «Μας έχετε στερήσει τα κοινοβουλευτικά εργαλεία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το καθολικό αίτημα για πλήρη διαφάνεια και απονομή της δικαιοσύνης» είπε, προειδοποιώντας την κυβέρνηση, με παραπομπή και στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, πως «η συζήτηση δεν κλείνει, τώρα ανοίγει».
Ο Ν. Ανδρουλάκης
«Είναι ντροπή η απόκρυψη και η συγκάλυψη, τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους» πήρε τη σκυτάλη ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας πως η στρατηγική της κυβέρνησης συμπυκνώνεται σε τρεις λέξεις: «Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία». «Η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε μια αγέλη εξουσίας. Οποτε απειλείται η καρέκλα της μετατρέπεται σε ύαινα και επιτίθεται στους πολιτικούς της αντιπάλους – ακόμη και στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών» είπε, καταγγέλλοντας με τη σειρά του τη χθεσινή απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή. «Επιλέγει να γυρνάει την πλάτη στην κοινωνία αντί να την κοιτάξει στα μάτια και να αναλάβει την ευθύνη του».
Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως καταχράστηκε την πλειοψηφία της λόγω της καθεστωτικής νοοτροπίας τού «δεν μας ακουμπάει κανείς». «Αυτό είναι το μοτίβο της κυβέρνησης, είναι μόνιμο και βαθιά επικίνδυνο» είπε, υποστηρίζοντας πως η εποχή του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μνημείο αλαζονείας και προσβολής έναντι του πολιτικού κόσμου και των θεσμών. «Η ευθύνη των γαλάζιων παιδιών και του Κ. Καραμανλή είναι προϊόν αυτής της νοοτροπίας. Πελατειακά παραμάγαζα μέσα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό. Αυτή είναι και η βασική αιτία για το ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως η τραγωδία των Τεμπών θα συμβολίζει εφεξής την πολιτική, θεσμική και ηθική «χρεοκοπία» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ με αναφορές στην κινητοποίηση των ευρωπαϊκών οργάνων, διαβεβαίωσε και από την πλευρά του πως το «υγιές πολιτικό σύστημα» θα σταθεί όρθιο με όλες του τις δυνάμεις για να λάμψει η αλήθεια. «Ζητάμε μαζί με τους συγγενείς των θυμάτων και τους πολίτες που παρακολουθούν αποσβολωμένοι τη συμπεριφορά σας να μάθουμε τι συνέβη εκείνο το βράδυ» κατέληξε, ζητώντας να αρχίσει εκ νέου η διερεύνηση μέσα από προανακριτική επιτροπή.
Ο Δ. Κουτσούμπας
«Δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. «Το έγκλημα των Τεμπών δεν πρόκειται να ξεχαστεί» δήλωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας πως ο πρωθυπουργός φέρει την πρώτη και βασική πολιτική ευθύνη.
«Είναι προκλητική η εμμονή της κυβέρνησης στην προβολή του ανθρώπινου λάθους. Η σύγκρουση των τρένων δεν ήταν αναπόφευκτη, όπως επιδιώκουν να μας πείσουν έναν χρόνο μετά το έγκλημα. Αν ήταν σε λειτουργία η τηλεδιοίκηση θα είχε αποφευχθεί, οι σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις εκμηδενίζουν την πιθανότητα δυστυχήματος προλαμβάνοντας ή διορθώνοντας ανθρώπινα λάθη» είπε, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία επισύρουν ποινικές ευθύνες για τους αρμόδιους υπουργούς τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας.
Τα άλλα κόμματα
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως έσπευσε να αποδώσει την τραγωδία στο ανθρώπινο λάθος προδικάζοντας τη διερεύνηση της Βουλής και της Δικαιοσύνης και κατήγγειλε ταυτόχρονα τον Μ. Βορίδη πως με νομικίστικες σοφιστείες διαστρέβλωσε την πραγματικότητα για να «βγάλει λάδι» τον πρωθυπουργό.
«Πάρε με όταν φτάσεις… Τα θυμόμαστε αυτά τα συνθήματα στην αίθουσα;» είπε, καλώντας την κυβέρνηση να συναινέσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. «Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει όποιον μιλάει για έγκλημα, δείχνοντας τη Δικαιοσύνη ως τη μόνη αρμόδια. Αυτό που κάνει όμως υπογείως είναι να καλύπτει, να συγκαλύπτει και να αποσιωπά».
«Απουσιάζει ο ηθικός αυτουργός των εγκλημάτων των Τεμπών, ο πρωθυπουργός» είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. «Για ακόμη μια φορά φυγομαχεί, αποδεικνύει ότι είναι ρίψασπις. Επρεπε να έρθει είτε για να υπεραμυνθεί όσων πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία είτε για να αποδώσει ευθύνες…» είπε.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, δηλώνοντας προς τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας (με τους οποίους και διαπληκτίστηκε αρκετές φορές) πως «κάθε φορά που θα παραποιείτε την αλήθεια και τη συγκάλυψη των ευθυνών θα με βρίσκετε απέναντί σας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας