«Ακόμα το βιώνω σαν εφιάλτη. Δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι έφτασα τόσο κοντά στον θάνατο…» δήλωσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο Ανδρέας Αλικανιώτης, που επέζησε από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και στάθηκε με αλτρουισμό στους συνεπιβάτες του βγαίνοντας τελευταίος από το δεύτερο βαγόνι του μοιραίου Intercity.
O 22χρονος σήμερα φοιτητής στη σχολή μηχανικών των ΑΕΝ εξακολουθεί, όπως είπε, να το δουλεύει καθημερινά μέσα του και προσπαθεί να σταματάει το μυαλό του όταν αναπαράγει τις εικόνες ή όταν επιμένει να ψάχνει το γιατί και το πώς. «Οντας ναυτικός και μηχανικός μπορώ να πω ότι εφόσον έχουμε την ασφάλεια σαν Α και Ω, πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν υπάρχει μια δικλίδα ασφαλείας για το οτιδήποτε τέτοιο ή κάποιο σύστημα να ανιχνεύει ότι δύο τρένα έρχονται στην ίδια ράγα…» είπε.
Ο ίδιος αφηγήθηκε για άλλη μία φορά την κόλαση που έζησε, δήλωσε ότι η Πυροσβεστική και η ΕΜΑΚ άργησαν πολύ να φτάσουν στον τόπο του δυστυχήματος, ενώ επέμεινε, όταν ρωτήθηκε σχετικά, πως δεν πρόκειται να ξεχάσει τη μυρωδιά της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των τρένων. «Τρύπαγε τη μύτη… Μύριζε κάτι που πραγματικά διαπέρναγε τη μύτη και στην άνοιγε, όπως σου δημιουργεί η αίσθηση της ναφθαλίνης».
Η παρουσία του Ανδρέα Αλικανιώτη στην Εξεταστική, όπως ήταν επόμενο, φόρτισε συγκινησιακά και έφερε σε αμηχανία τους βουλευτές, γεγονός όμως που δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τις ερωτήσεις που δέχτηκε.
Οπως όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βασίλης Κόκκαλης, τον ρώτησε αν συμμερίζεται τις αντιδράσεις που υπήρξαν για την τούρτα γενεθλίων του με το βαγόνι. «Το να κάνετε μια τούρτα και να έχετε το βαγόνι, ελάτε στη θέση τους…» σχολίασε, αναφερόμενος στον πόνο των γονιών που έχασαν τα παιδιά τους. «Εγώ ανέβασα τη φωτογραφία. Η μητέρα μου χάλασε το 1/5 του μισθού της για να μου κάνει την τούρτα που είχε ένα βαγόνι πάνω, που ξέρετε τι συμβόλιζε; Ελεγε ότι μέσα από αυτό ξαναγεννήθηκα!» απάντησε ο 22χρονος.
Ή όταν, ακατανόητα, με στοχευμένα (;) ερωτήματα η πλευρά της πλειοψηφίας επιχειρούσε να αποσπάσει στοιχεία. «Πόσα άτομα περίπου βρίσκονταν στο δικό σας βαγόνι; Πόσοι βγήκαν, πόσοι πέθαναν; Ετσι, με έναν υπολογισμό, αν έχετε τα δεδομένα…» επέμεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Μαρκόπουλος. «Οι υπόλοιποι βγήκαν από τα παράθυρα ή τις πόρτες; Ηταν μεγάλο το εύρος των παραθύρων; Τα ανοίξατε ή τα σπάσατε;» επέμεινε ο εισηγητής της Ν.Δ., Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο οποίος στη συνέχεια ρώτησε τον αυτόπτη μάρτυρα «πώς ήταν η αίσθηση της πρόσκρουσης» και αν την αισθάνθηκε έντονα. «Το κινητό σας το διασώσατε εκείνο τα βράδυ ή το χάσατε;» ζήτησε να μάθει η αντιπρόεδρος της επιτροπής, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.
Συσχετισμός με τη σύμβαση 717
● Σύμφωνα με πληροφορίες (news247.gr), ο εφέτης ανακριτής Λάρισας Σωτήρης Μπακαΐμης, που διενεργεί την έρευνα για το τραγικό δυστύχημα, με έγγραφό του προς την πρωτοδίκη Αθηνών που μελετά τα ευρήματα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ζητά τον συσχετισμό των δύο δικογραφιών, θεωρώντας ότι η ανολοκλήρωτη Σύμβαση 717 για τα συστήματα ασφαλείας στον σιδηρόδρομο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον χαμό τόσων ανθρώπων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας