Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
xrysoxoidis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε γραμμή συγκάλυψης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών κατά την περίοδο 2013-2015 στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών δήλωσε άγνοια εφ’ όλης της -κρίσιμης- ύλης, στηρίζοντας έτσι το αφήγημα του Μαξίμου περί «λάθους του σταθμάρχη» ● Διπλής ανάγνωσης οι απαντήσεις του για τους χειρισμούς του Κ. Αχ. Καραμανλή.
Εδραιώνεται στην αντίληψη της αντιπολίτευσης, όσο προχωρούν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η απόπειρα συγκάλυψης που εξελίσσεται από την κυβερνητική πτέρυγα στις σχετικές συνεδριάσεις.


Με αφορμή τη χθεσινή κατάθεση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πρώην υπουργού Μεταφορών κατά την περίοδο 2013-2015 και νυν Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος με την άγνοια που δήλωσε εφ’ όλης της -κρίσιμης- ύλης στήριξε το αφήγημα του Μαξίμου περί «λάθους του σταθμάρχη», αλλά και τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της πλειοψηφίας, τόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και του ΠΑΣΟΚ κάνουν πλέον ευθέως λόγο για προφανείς προσπάθειες απόκρυψης της αλήθειας και ζητούν επιτακτικά ουσιώδεις μαρτυρίες.

«Η Ν.Δ. ξεδιπλώνει τη θεωρία πως φταίει μόνο ο σταθμάρχης και κανείς άλλος και σίγουρα όχι ο Καραμανλής…» σχολίασε σε αποστροφή του ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κόκκαλης. Η Μιλένα Αποστολάκη από το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιδιώκει με «κοπιώδη προσπάθεια τη συγκάλυψη» και ότι μεθοδεύει τον αποκλεισμό κρίσιμων μαρτύρων, υπενθυμίζοντας πως ήταν η μοναδική πολιτική δύναμη που εναντιώθηκε στις προτάσεις για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Ενώ και η Πέτη Πέρκα, που εκπροσωπεί στην εξεταστική τη Νέα Αριστερά, δήλωσε ότι «παρακολουθούμε ένα έργο συγκάλυψης της τραγωδίας».

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν διαφώτισε τη διερεύνηση, αφού επικέντρωσε στα σοβαρά προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου που εντόπισε κατά τη διάρκεια της θητείας του στο αρμόδιο υπουργείο, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως παρέλαβε μια «θύελλα».

Αναφερόμενος στην τραγωδία των Τεμπών περιορίστηκε να μιλήσει για πολυπαραγοντικό «ατύχημα» και υποστήριξε πως έχουν συμβεί και «σε προηγμένες χώρες με πλήρη συστήματα τηλεδιοίκησης».

Πέραν αυτών, δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα για την πορεία υλοποίησης της επίμαχης σύμβασης 717, για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου σταθμάρχη, για τη μη αποκατάσταση του κέντρου τηλεδιοίκησης στη Λάρισα ή για την καταστροφή του ηχητικού υλικού και γενικά απέφυγε τα ειδικότερα -και κρίσιμα- ερωτήματα των μελών της επιτροπής, λέγοντας πως δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί σε ζητήματα που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά, από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αυλωνίτη, ήταν εμφανής ο εκνευρισμός του και εκδηλώθηκε με συνολική επίθεση στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναφορές περί «τοξικότητας», «συκοφάντησης» και «λεκτικής βίας» που, όπως είπε, δέχτηκε ο ίδιος στο παρελθόν.

Διπλής ανάγνωσης πάντως έτυχαν οι απαντήσεις του για τους χειρισμούς του Κ. Αχ. Καραμανλή, που κατηγορήθηκε πως αγνόησε τόσο το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την επικινδυνότητα του δικτύου όσο και τις εξώδικες προειδοποιήσεις των συνδικαλιστικών φορέων.

Οταν η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη τον ρώτησε τι οφείλει να πράξει ένας υπουργός όταν διαβιβάζεται στο γραφείο του έγγραφο με χαρακτήρα εμπιστευτικού πρωτοκόλλου ή όταν οι εργαζόμενοι θέτουν επείγοντα ζητήματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων, φάνηκε να τον «αδειάζει», απαντώντας πως ένας υπουργός πρέπει «να προβαίνει στις κατά την κρίση του ενέργειες» και πως ο ίδιος όσο βρισκόταν στο υπουργείο είχε τακτικές συνομιλίες με τους συνδικαλιστές.

Σε δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «Πόντιο Πιλάτο» τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υποστηρίζοντας πως εμφανίστηκε απόλυτα ταυτισμένος με την προσπάθεια συγκάλυψης της κυβέρνησης. «Επιμένουμε στο αίτημά μας να προσέλθουν οι ουσιώδεις μάρτυρες που έχουν πλήρη γνώση των συνθηκών του εγκλήματος» σημείωναν.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η ακρόαση του Κωστή Χατζηδάκη, που άσκησε τα σχετικά υπουργικά καθήκοντα την περίοδο 2007-2009. Σημειώνεται πως χθες, μετά τον κ. Χρυσοχοΐδη, κατέθεσε στην επιτροπή ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, ο οποίος επίσης δήλωσε, μετά τον Δημήτρη Ρέππα, ότι εάν λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης, η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σε γραμμή συγκάλυψης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας