Επίθεση κατά μέτωπον στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή, από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για το νερό, αλλά και για την πολιτική της όσον αφορά την ενέργεια και την αισχροκέρδεια, την οποία καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές. Όπως είπε η κυβέρνηση επιλέγει να εξυπηρετεί συμφέροντα, ακόμη και αν πλήττεται η πλειονότητα των πολιτών.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, στην παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2024, αναφέρθηκε στα μείζονα θέματα πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κυρίως στο σχέδιο της κυβέρνησης για «Καλλικράτη» για τις ΔΕΥΑ, με τη δημιουργία μεγαλύτερων -σε δομή και γεωγραφική επικράτεια- Επιχειρήσεων, απόφαση που σύμφωνα με τους δήμους, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις του κοινωνικού αγαθού.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, απευθυνόμενος στον Θεόδωρο Σκυλακάκη, επισήμανε ότι στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό δεν είπε τίποτα για μείζονα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής (όπως π.χ. το παραγωγικό μοντέλο, για τα πλαστικά μιας χρήσης, για την κλιματική μετάβαση, για τα Προεδρικά Διατάγματα των περιοχών NATURA), αλλά υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «είναι υπεύθυνη για την αισχροκέρδεια στο ρεύμα».
Όπως σημείωσε, «οι εταιρείες παραγωγής ρεύματος εισέπραξαν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη από την ηλεκτροπαραγωγή. Φορολογήθηκαν μόνο για 340 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε κλοπή από την ελληνική κοινωνία και οικονομία 1,85 δισεκατομμύρια ευρώ από την ηλεκτροπαραγωγή. Και αυτά λείπουν και από τον Προϋπολογισμό. Λείπουν από την οικονομία και από τα νοικοκυριά. Έχετε κάνει δώρο στην ηλεκτροπαραγωγή 1,85 δισεκατομμύρια».
Και τόνισε ότι «ακόμα πιο ακραίο είναι ότι υπήρχε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, υπήρχαν υπερκέρδη στην προμήθεια του ρεύματος, το εντοπίσαμε εμείς εδώ στη Βουλή, υποχρεωθήκατε να συρθείτε σε μια νομοθετική ρύθμιση, βγάλατε μετά από έναν χρόνο Υπουργική Απόφαση και ακόμα τα υπερκέρδη της προμήθειας δεν έχουν έκτακτη φορολόγηση. Κι αυτό είναι θέμα και του Προϋπολογισμού αλλά εις βάρος και των νοικοκυριών».
Αλαλούμ στην πολιτική ρεύματος
Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξήγησε ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε «αλαλούμ» οδήγησε στα «πολύχρωμα τιμολόγια όπου ο πολίτης, ο καταναλωτής και η επιχειρηματικότητα δεν ξέρουν από πού να φυλαχθούν. Επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής είτε στα τιμολόγια που καθορίζονται μετά το κλείσιμο του μήνα, αλλά υπάρχει και άλλο τιμολόγιο όπου η πρόβλεψη της ρήτρας αναπροσαρμογής εισάγεται στα τιμολόγια».
Όπως επισήμανε, «πάντα το κόστος το πληρώνει η αγορά και o καταναλωτής», γιατί η κυβέρνηση δεν έχει κάνει «μεταρρύθμιση ώστε να υπάρχει όριο κέρδους στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος».
«Έτσι λειτουργούν οι προηγμένες χώρες, έτσι προφυλάσσονται τα νοικοκυριά, έτσι προφυλάσσεται η ελληνική οικονομία. Όμως, δεν θέλετε να κάνετε αυτήν τη ρύθμιση. Γι' αυτό και αφήνετε το πάρτι στην ηλεκτροπαραγωγή. Γιατί τι πιο λογικό από το να υπάρχει ένας συντελεστής κέρδους στην αγορά ηλεκτροπαραγωγής, όταν αυτή επηρεάζει όλη την οικονομία και την κοινωνία;», πρόσθεσε.
Πότε θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη;
Εκτενή αναφορά έκανε και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, σημειώνοντας ότι ενώ το 2022 αυτά έφτασαν τα 2,6 δισ. ευρώ, «επέστρεψαν μόλις 650 εκατομμύρια και αυτά με έκπτωση φόρου. Γιατί βάλατε την έκτακτη εισφορά, ως κόστος στην επόμενη χρήση, μία έκπτωση φόρου που φτάνει τα 185 εκατομμύρια ευρώ». Και σημείωσε ότι «για τα νέα υπερκέρδη των διυλιστηρίων του 2023, που φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ δεν ακούσαμε τίποτα».
«Άρα, κύριε Σκυλακάκη, περιμένουμε να μας πείτε πότε θα φορολογήσετε τα υπερκέρδη των δύο διυλιστηρίων τα οποία και το 2023 θα επιβαρύνουν και την οικονομία και την κοινωνία».
Επίσης, επέκρινε την απόφαση της κυβέρνηση «να χάσει ποσοστό μετοχών από τα Ελληνικά Πετρέλαια και έτσι να μειωθεί η δυνατότητα της Ελληνικής Πολιτείας να παρεμβαίνει και στην ενεργειακή πολιτική στην κρίσιμη διαδικασία της μετάβασης. Θέλουμε μια απάντηση σ' αυτό, γιατί επηρεάζει και τον Προϋπολογισμό και την ανάπτυξη της χώρας».
«Πώς είναι δυνατόν δηλαδή σε έναν κρίσιμο ενεργειακό πυλώνα που έχει μετοχές το δημόσιο ενώ δεν υπάρχει ζημιογόνα χρήση, ενώ δεν υπάρχει μνημονιακή δέσμευση, να αποχωρείτε και να μειώνετε τη μετοχική σύνθεση του Δημοσίου, εννοώ του ΤΑΙΠΕΔ; Και μην μου πείτε ότι υπάρχουν και κάποια ασφαλιστικά ταμεία που έχουν μετοχές ως διαθέσιμα στα Ελληνικά Πετρέλαια. Μιλάω για τις μετοχές που έχει απευθείας το Ελληνικό Δημόσιο, το ΤΑΙΠΕΔ και το Υπουργείο Οικονομικών. Κι επιπλέον έρχεται νέα νέα ρύθμιση που θα μειώσει τις θέσεις του Δημοσίου στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ», είπε.
Μίλησε για «ξεπούλημα χωρίς λόγο», εξηγώντας ότι η ευθύνη της Κυβέρνησης και στο ρεύμα και στα διυλιστήρια είναι διπλή: «Ως μέτοχος της ΔΕΗ και ως μέτοχος των Ελληνικών Πετρελαίων είναι η ίδια η Κυβέρνηση υπεύθυνη για την αύξηση των τιμών, είναι η ίδια η Κυβέρνηση που αισχροκερδεί. Και ως Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ως Υπουργείο Ανάπτυξης και ως Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας είναι η ίδια η Κυβέρνηση που δεν ελέγχει την αγορά. Είναι διπλό το παράπτωμα και διπλό το πρόβλημα που δημιουργείται στην ελληνική κοινωνία και την οικονομία».
Παράβαση των κανόνων για το νερό
Ειδικά για τη μεταρρύθμιση στο νερό, ο Σωκράτης Φάμελλος είπε:
«Αφού χρεοκόπησαν τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης γιατί τους χρέωσαν το ενεργειακό κόστος της ρήτρας αναπροσαρμογής και αφού δεν επέτρεψαν στους δήμους να στελεχώσουν και να οργανώσουν υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης, έρχεται τώρα, με τη δικαιολογία της ανεπάρκειας που ο ίδιος δημιούργησε να αιτιολογήσει ότι λόγω της ανεπάρκειας καταργεί τις ΔΕΥΑ, τις ενοποιεί σε περιφερειακά σχήματα, παραβιάζει ακόμα και τον κανόνα της ιδιοκτησίας και συνταγματικά δικαιώματα αλλά και την αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης, απομακρύνει τις διοικήσεις από τα δημοτικά συμβούλια, για να κάνει τι; Για να προχωρήσει στην εισαγωγή των ΣΔΙΤ στη διαχείριση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, όπως έχει ανακοινώσει από το 2020 ο Γενικός Γραμματέας Αποβλήτων κ. Γραφάκος».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε: «Ο κ. Σκυλακάκης μόλις ανακοίνωσε, κατά παράβαση των κανόνων που αφορούν στη διαχείριση του δημόσιου αγαθού που λέγεται νερό, το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ, δηλαδή των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Αυτοδιοίκησης».
Όπως είπε, η κυβέρνηση θα βρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι. «Ξέρουμε τι είναι τα νεοφιλελεύθερα αρπακτικά και περιμέναμε ότι θα έρθει η ώρα που θα βάλετε χέρι και στο νερό και στην αυτοδιοίκηση. Αυτό το σχέδιο υλοποιείτε εις βάρος των αναγκών της κοινωνίας, εις βάρος των αναγκών της οικονομίας, εις βάρος του συμφέροντος του περιβάλλοντος και των πολιτών».
«Το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι να ενοποιήσετε το οικονομικό μέγεθος των ΔΕΥΑ για να κάνουν καλύτερες δουλειές κάποιοι εργολάβοι. Πάλι συμφέροντα έρχονται να εξυπηρετήσουν εις βάρος ακόμη και αποφάσεων που έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας στα θέματα του νερού», είπε σημειώνοντας απευθυνόμενος στον Θεόδωρο Σκυλακάκη:
«Τη δική σας διαδρομή την έχουμε δει και στο παρελθόν, και στο παρόν, ξεπούλημα για να τακτοποιούνται οι κολλητοί σας, αλλά δυστυχώς φτώχεια και υποβάθμιση και της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας