Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των διαχρονικών κυβερνητικών ευθυνών που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών προτείνει η Κ.Ο. του ΚΚΕ, καταθέτοντας χθες το μεσημέρι το σχετικό αίτημα στον πρόεδρο της Βουλής.
Εν αναμονή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής για τα Τέμπη που έχει προαναγγελθεί, αλλά και ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση Κασσελάκη-Ανδρουλάκη όπου συμφωνήθηκε σύμπλευση προκειμένου να χυθεί άπλετο φως στα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας, ο Περισσός προκαταλαμβάνει τις προθέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης, διατυπώνοντας τη δική του εισήγηση περί κοινοβουλευτικής διερεύνησης. Στην πρότασή του το ΚΚΕ αναφέρεται στη νιοστή σε «έγκλημα», επιρρίπτει τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις εκκινώντας από το 1997 και επικεντρώνει στη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση.
«Το έγκλημα των Τεμπών, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, κυρίως νέοι και συγκλόνισε τη χώρα και τον λαό μας, επιβάλλεται να εξεταστεί σε βάθος και στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η διερεύνησή του με όλους τους τρόπους ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες, πολιτικές και ποινικές, σε όλους τους υπεύθυνους, όπου αυτές υπάρχουν», σημειώνεται στο σχετικό κείμενο.
«Η πρώτη πράξη του δράματος έγινε το 1997 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προχώρησε στην προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας με την κοινοτική, εισάγοντας στο εθνικό δίκαιο τις ευρωπαϊκές οδηγίες 91/440, 95/18 και 95/19», αναφέρεται στη συνέχεια. «Ακολουθεί το 2005, από την κυβέρνηση της Ν.Δ., το Π.Δ. 41/2005, με το οποίο υλοποιήθηκε η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με το πρώτο σιδηροδρομικό πακέτο της Ε.Ε. Το 2008 η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανεξαρτητοποιείται από τον ΟΣΕ και τελικά η ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ολοκληρώνεται με το τελευταίο νομοθέτημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αναιρεί και τον τελευταίο εναπομείναντα συνδετικό κρίκο των δύο εταιρειών, παραχωρώντας το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ στην κυριότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και αντικαθιστώντας το μέχρι τότε ισχύον καθεστώς ενοικίασης του υλικού από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ».
Ακολούθως, υπογραμμίζονται οι επιπτώσεις από την «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών και στη συνέχεια γίνεται ειδική αναφορά στην «οδυνηρή καθυστέρηση» του συστήματος τηλεδιοίκησης. «Πρόκειται για την περιβόητη πλέον σύμβαση 717/2014 που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, 8,5 χρόνια μετά την ανάθεσή της, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Κυβερνήσεων που αποδείχτηκαν πολύ ικανές να υλοποιήσουν με διαδικασίες fast track πολλά κερδοφόρα επενδυτικά σχέδια των ομίλων, αλλά εδώ κινήθηκαν με ρυθμούς χελώνας, με καθυστερήσεις και πάγωμα των διαδικασιών για προβλέψιμα προβλήματα στα περισσότερα αντίστοιχα δημόσια έργα».
Σημειώνεται πως η πρόταση του ΚΚΕ εισάγεται σύμφωνα με τα άρθρα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 68, παρ. 2, εδάφια γ και δ, σε συνδυασμό με το άρθρο 144, παρ. 5, εδάφιο β του ΚτΒ) που δίνουν πλέον τη δυνατότητα στη μειοψηφία να συγκροτεί έως δύο εξεταστικές επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο. Για την κατάθεση της πρότασης απαιτούνται οι υπογραφές τουλάχιστον 10 βουλευτών, ενώ η έγκρισή της από την Ολομέλεια της Βουλής προϋποθέτει 120 θετικές ψήφους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας