Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις» εισάγεται σήμερα Τετάρτη για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και η ψήφισή του αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη.
Στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Διοίκησης το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής από τη ΝΔ. Καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νίκη, ενώ επιφυλακτική στάση κρατούν ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας που θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών εισάγει νέες διαδικασίες επιλογής διοικήσεων για περισσότερους από 500 φορείς του Δημοσίου όπου τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κυβέρνηση.
Αφορά περισσότερες από 600 θέσεις προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, υποδιοικητών, διευθυνόντων και εντεταλμένων φορέων δημόσιων φορέων των οποίων η επιλογή διοικήσεων θα ανήκει στην κυβέρνηση (βλ. «Διορισμοί διοικητών με «φερετζέ» αξιοκρατίας»)
Το νομοσχέδιο προβλέπει αμοιβές μπόνους για τις επιτυχημένες διοικήσεις αλλά και παύση για όσες δεν πιάνουν τους στόχους, ενώ η εφαρμογή του αναμένεται να ξεκινήσει από τον χώρο της Υγείας με τον διορισμό επικεφαλής στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες και διοικήσεων σε 129 νοσοκομεία. (βλ. «Διοικητές Δημοσίου με σφραγίδα Μαξίμου»)
Το υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίζεται πως με το νομοσχέδιο μεταρρυθμίζεται:
- Η διαδικασία επιλογής που υπάγεται πλέον στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, για ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.
- Οι Φορείς ομαδοποιούνται, ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους και οι διαδικασίες διαφοροποιούνται π.χ. για την επιλογή επικεφαλής φορέα εθνικής εμβέλειας και για τους φορείς τοπικής εμβέλειας.
- Αυξάνονται οι απαιτήσεις για τυπικά προσόντα. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν υποχρεωτικά πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πολύ καλή ή καλή, κατά περίπτωση, γνώση ξένης γλώσσας και ανά περίπτωση εργασιακή εμπειρία με συνάφεια στο αντικείμενο ενδιαφέροντός τους.
- Διεξάγεται τεστ δεξιοτήτων των υποψηφίων για συγκεκριμένες ομάδες φορέων. Διασφαλίζεται, έτσι, η καταλληλότητα των υποψηφίων για τις προκηρυσσόμενες θέσεις, καθώς διακριβώνεται με αξιόπιστο και αντικειμενικό τρόπο ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
- Εξορθολογίζονται οι διαδικασίες επιλογής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προγραμματίζεται να εκδοθεί μία ενιαία προκήρυξη για τους 120 διοικητές νοσοκομείων αντί για 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και 120 ξεχωριστές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, εργατοώρες, χρόνος και δημόσιο χρήμα.
Ως προς τον δεύτερο άξονα του νομοσχεδίου, ο οποίος εδράζεται στη σταθερή στοχοθεσία και αξιολόγηση για τις νέες Διοικήσεις Φορέων του Δημοσίου, προβλέπεται:
- Η κατάρτιση ετησίων σχεδίων δράσης για κάθε Φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία θα εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό
- Οι Διοικήσεις να υπογράφουν συμβόλαιο απόδοσης, το οποίο θα αναφέρει συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και το οποίο θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.
- Αξιολόγηση Διοικήσεων σε ετήσια βάση και, ανάλογα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, να δίνεται η δυνατότητα ανταμοιβής - bonus παραγωγικότητας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να αποφασίσει την άμεση λήξη της θητείας τους σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί.
- Εργαζόμενοι στους φορείς, προϊστάμενοι οργανικών μονάδων, να μπορούν να υποβάλουν τη γνώμη τους για την απόδοση του επικεφαλής και οι γνώμες αυτές θα λαμβάνονται υπόψη από τον Υπουργό, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης.
Έντονη κριτική από ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «κάτω από τον ευφημισμό του τίτλου και τον ψευδεπίγραφο μανδύα αξιοκρατίας, ουσιαστικά διαιωνίζει τον άκρατο κομματισμό και την ευνοιοκρατία στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».
«Θολά και ανακριβή κριτήρια ομαδοποίησης των νομικών προσώπων από το υπουργικό συμβούλιο, απουσία σαφούς καταγραφής του ακριβή αριθμού φορέων που πρόκειται να στελεχωθούν καθώς και την ανορθολογική διαδικασία επιλογής διοικήσεων με αδιαφανείς όρους», τονίζει σε ανακοίνωσή της η βουλεύτρια Ραλλία Χρηστίδου, εισηγήτρια από την πλευρά ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Τόνισε παράλληλα πως «τίθενται ιδιαίτερα χαμηλά προσόντα ως ελάχιστες προϋποθέσεις για την επιλογή των διοικήσεων, ενώ η απαιτούμενη "συνάφεια" είναι ένας αόριστος τεχνικός όρος, που χρήζει εξειδίκευσης. Ο ψηφιακός εγγραμματισμός είναι αναγκαίο και ελάχιστο προαπαιτούμενο σε κάθε θέση ευθύνης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας