Σε θεσμική εκτροπή χωρίς προσχήματα εξελίσσεται η κοινοβουλευτική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Η κυβερνητική πλειοψηφία ετσιθελικά αποφάσισε να εξαιρέσει από μάρτυρες όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, όπως τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον παραιτηθέντα εξαιτίας του σκανδάλου γενικό γραμματέα και ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, ακόμη και το θύμα των υποκλοπών Θανάση Κουκάκη, δηλαδή το ένα από τα δύο πρόσωπα για την παρακολούθηση των οποίων συστήθηκε η εξεταστική. Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25), καταγγέλλοντας σε υψηλούς τόνους νέο σκάνδαλο συγκάλυψης.
Και όλα αυτά την ίδια ώρα που το Ευρωκοινοβούλιο μετέδιδε απευθείας τη συνεδρίασή του για τις υποκλοπές, με καλεσμένους τους δημοσιογράφους θύματα των παρακολουθήσεων, ενώ έχουν προηγηθεί οι δημόσιες απειλές της αδελφής του πρωθυπουργού, Ντόρας Μπακογιάννη, για «δέκα χρόνια φυλακή» σε όποιον μιλήσει και η απόφαση της Ν.Δ. για συνεδριάσεις της εξεταστικής στο σκοτάδι χωρίς καν οι βουλευτές να λαμβάνουν τα πρακτικά.
Σκληρή γραμμή
Με άλλα λόγια, η -εμφανώς αγωνιούσα- Ν.Δ. ακολουθεί την ίδια και ακόμη πιο σκληρή γραμμή, όπως στην εξεταστική για τη «λίστα Πέτσα», όπου δεν κλήθηκε καν ο πρώην αρμόδιος περί Τύπου, Στέλιος Πέτσας.
Από την αρχή της χθεσινής δεύτερης κατά σειρά συνεδρίασης της επιτροπής στη Βουλή φάνηκαν οι κυβερνητικές διαθέσεις. Παρά τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για αναλυτικό κατάλογο μαρτύρων, η Ν.Δ. αποφάσισε να καλέσει μόνο κρατικούς αξιωματούχους, ξεκινώντας από τους διοικητές της ΕΥΠ προ δεκαετίας επί… Σαμαρά και Τσίπρα, που δεν έχουν καμία σχέση με την εξεταζόμενη υπόθεση των Ανδρουλάκη – Κουκάκη.
Ειδικότερα, την επόμενη Τρίτη θα προσέλθουν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας και Γιάννης Ρουμπάτης και θα ακολουθήσουν ο αποπεμφθείς διοικητής Παναγιώτης Κοντολέων και ο νυν Θεμιστοκλής Δεμίρης. Η Ν.Δ. καλεί ακόμη τους επικεφαλής της ΑΔΑΕ και της Αρχής Διαφάνειας, Χρήστο Ράμμο και Αλεξάνδρα Ρογκάκου, τους νόμιμους εκπροσώπους των εταιρειών Krikel και Ιntellexa και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκο Ανδρουλάκη.
Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις και τελικά να αποχωρούν, ενώ η «γαλάζια» πλειοψηφία προσπαθούσε να πείσει ότι ο κατάλογος είναι «δυναμικός» και ίσως να μπορούσαν να κληθούν και άλλοι.
Βγαίνοντας από τη συνεδρίαση η Ευαγγελία Λιακούλη (ΠΑΣΟΚ) κατήγγειλε νέο σκάνδαλο (συγκάλυψης) μέσα στο σκάνδαλο (των υποκλοπών) και ξεκαθάρισε ότι «εμείς συνένοχοι δεν θα γίνουμε. Ομερτά και βαθύ σκοτάδι, αντί για το άπλετο φως που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή».
Στη συνέχεια μαζί με τον έτερο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην επιτροπή, Δημήτρη Μπιάγκη, και τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, διαμαρτυρήθηκαν στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.
«Μόνο οι ένοχοι καταστρέφουν και εξαφανίζουν στοιχεία και εμποδίζουν την κλήση μαρτύρων», σχολίασε στην Ολομέλεια ο επικεφαλής της Κ.Ο., Μιχάλης Κατρίνης.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι πλέον η κυβέρνηση υπερέβη τα εσκαμμένα και δεν έχει διάθεση να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση. Οπως είπε, «αυτή η στάση είναι στάση ομολογίας της ευθύνης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τελικά δεν παρακολουθούσε τον Ν. Ανδρουλάκη για λόγους εθνικής ασφαλείας, αλλά για να εκβιάζει και να ελέγχει ασφυκτικά το πολιτικό σύστημα».
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στην επιχείρηση άπλετο σκότος».
Στο τραπέζι βρέθηκε και το σενάριο της οριστικής αποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την εξεταστική, αλλά για την ώρα φαίνεται να μην προκρίνεται ως η ενδεδειγμένη λύση.
«Ενα ακόμα βαρύ καρφί έκλεισε ερμητικά το πρωθυπουργικά διαφημισμένο “άπλετο φως” μέσα στο φέρετρο της διαφάνειας», σημείωσε από την πλευρά του το ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε, αρνούμενο να συμμετάσχει στη φαρσοκωμωδία της Ομερταπολίτευσης».
Η απάντηση του Δημήτρη Μαρκόπουλου (Ν.Δ.) ήταν πως «όποιος θέλει να μάθει δεν αποχωρεί από τις διαδικασίες» και υποστήριξε ότι το κυβερνών κόμμα κινήθηκε με… απόλυτα θεσμικό τρόπο. «Κάποιοι επιδιώκουν σταθερά να στήσουν ένα σόου, ένα πολιτικό ροντέο. Εμείς δεν συμμετέχουμε σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά, ενώ η Ν.Δ. επιχείρησε να ταυτίσει εκ νέου το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για φτηνό σόου και αντιθεσμική συμπεριφορά!
Προτεινόμενοι μάρτυρες
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε 16 μάρτυρες: Γρηγόρη Δημητριάδη, Παναγιώτη Κοντολέοντα, Θεμιστοκλή Δεμίρη, Βασιλική Βλάχου, Χρήστο Ράμμο, Θανάση Κουκάκη, Τάσο Τέλλογλου, Ελίζα Τριανταφύλλου, Δημήτρη Τερζή, Αγγελο Μπίνη, Φέλιξ Μπίτζιο, Διονύση Μελιτσιώτη, Ταλ Ντίλιαν, Μπιλ Μπάρζακ από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννη Λαβράνο, Σταύρο Μαλιχούδη.
Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε συνολικά 57 μάρτυρες, μεταξύ άλλων τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο, τους αρμόδιους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη, Κυριάκο Πιερρακάκη, Κώστα Τσιάρα, τον Γρηγόρη Δημητριάδη και σειρά στελεχών της ΕΥΠ, της ΑΔΑΕ, της αστυνομίας, στελέχη των υπό διερεύνηση εταιρειών λογισμικού, καθώς και όλους τους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με την υπόθεση.
Το ΚΚΕ συμφώνησε με το ΠΑΣΟΚ και από την πλευρά του ζήτησε να προσέλθουν και οι πρώην υπουργοί Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής και Μιχάλης Καλογήρου, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της ΑΑΔΕ, Χρήστος Ζαμπίρας, και όλοι οι εμπλεκόμενοι κρατικοί αξιωματούχοι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας