Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αριστερά: Αγγελος Συρίγος. Δεξιά: Νίκος Φίλης, Χάρης Καστανίδης, Θανάσης Παφίλης

Ακροδεξιό παραλήρημα Συρίγου στη Βουλή

Το πρόσωπο της σκληρής (ακρο)Δεξιάς που αμφισβητεί και ευτελίζει ακόμη και τους αγώνες κατά της δικτατορίας εμφάνισε επισήμως η κυβέρνηση στη Βουλή, με τον υφυπουργό Παιδείας, Αγγελο Συρίγο, να μιλά προκλητικά για τον «μύθο του Πολυτεχνείου» και τις... ταβέρνες, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Σε οκτώ λεπτά από το βήμα της Βουλής, ο κ. Συρίγος ξεδίπλωσε ολόκληρο το ιδεολογικό οπλοστάσιο των ακραίων κύκλων της συντηρητικής παράταξης, αδειάζοντας πανηγυρικά το «κεντρώο» αφήγημα με το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να διεισδύσει σε πιο μετριοπαθή ακροατήρια.

Η εμπρηστική ομιλία του καθηγητή της Παντείου και υφυπουργού Παιδείας, υπεύθυνου για τα ΑΕΙ, δημιούργησε αμέσως ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο στη Βουλή, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 να εξαπολύουν από κοινού μύδρους και να ανταλλάσσουν χειροκροτήματα, επικρίνοντας τον υπουργό για «ξέπλυμα» της χούντας και απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας.

Με μια προσεκτικά προετοιμασμένη ομιλία, ειδικά για να προκαλέσει, την οποία σχεδόν διάβαζε από το βήμα, ο κ. Συρίγος επιχείρησε να αποδομήσει τον «μύθο του Πολυτεχνείου», όπως είπε, για να καταλήξει στο σήμερα και να συνδέσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους αντιεξουσιαστές και τα επεισόδια εντός και εκτός πανεπιστημίων.

«Η Χούντα κατέρρευσε το ’74 υπό το βάρος των ανομημάτων της και κυρίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας. […] Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από τη δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από την πλειοψηφία του λαού όταν χρειαζόταν, όταν υπήρχε η Χούντα, έπρεπε να αναπληρωθεί μετά το ’74. Είχαμε τις πορείες μας, είχαμε τα λάβαρά μας, τραγουδάγαμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας ήσυχοι ότι έχουμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς με καθυστέρηση ετών το αντιστασιακό μας καθήκον. Επρόκειτο για θεατρικό παίγνιο, για παρωδία. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο, γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία», είπε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια, προσπάθησε να συνδέσει τον «μύθο του Πολυτεχνείου» με την «υποκουλτούρα της αντιεξουσιαστικής Αριστεράς», την οποία παρομοίασε με χούλιγκαν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη «μηδενιστική εξέγερση του 2008», μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Ε. Κορκονέα και τα κατά καιρούς επεισόδια στα ΑΕΙ.

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, επεσήμανε ότι «αυτή η ψευδοκουλτούρα βραχυκυκλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ. […] Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο επαναστατική όσο και οι εθιμοτυπικές πορείες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που είναι τόσο ανατρεπτικές που καταλήγουν σε ταβέρνες να τρώνε παϊδάκια και να τραγουδούν αντάρτικα τραγούδια».

Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων, με τη Σία Αναγνωστοπούλου να φωνάζει από τα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επισημαίνουν ότι η σημερινή Ν.Δ. έχει απομακρυνθεί εντελώς από την Ν.Δ. που ίδρυσε ο Καραμανλής το ’74.

Για ύβρη και άκρως απαράδεκτη απόπειρα αναθεώρησης του δημοκρατικού και κοινωνικού κεκτημένου της Μεταπολίτευσης έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης (ΣΥΡΙΖΑ), καλώντας τον κ. Συρίγο να αφαιρέσει από τα πρακτικά της Βουλής «όλο το αρχικό αφήγημα περί μύθων για τη μαζική λαϊκή αντίδραση στο καθεστώς της δικτατορίας, διότι σε αυτή την αίθουσα, από όπου έχουν περάσει, δυστυχώς, πολύ ακραίες δεξιές και φιλοφασίζουσες δυνάμεις, ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το αφήγημα, το οποίο είναι απολύτως ανιστόρητο».

Υπενθύμισε τις διαδηλώσεις, όπως π.χ. στην κηδεία του Γ. Παπανδρέου το ’68, την εξέγερση της Νομικής, τα ξερονήσια, κ.λπ.

«Μην ξεπλένετε τη Χούντα, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτό τον θώκο», αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηρίζοντας ανιστόρητη και προσβλητική την παρέμβαση του υφυπουργού.

Και ενώ ο ίδιος ο κ. Συρίγος είχε προετοιμαστεί για να προκαλέσει, στη συνέχεια κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να αλλάξει το θέμα της συζήτησης από το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. «Δεν απέχω από την ομιλία μου ούτε κεραία. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας, αλλά δεν έπεσε γι’ αυτό τον λόγο η δικτατορία», επέμεινε.

Για «ακροδεξιά πρόκληση και τεράστιο πολιτικό ολίσθημα να επιτεθεί στον θεμέλιο λίθο του σημερινού μας πολιτεύματος, τη δημοκρατική Μεταπολίτευση», έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ), χαρακτηρίζοντας τον κ. Συρίγο «εκ των βασικών εκφραστών του ιστορικού αναθεωρητισμού, που αναφέρθηκε στον «μύθο του Πολυτεχνείου», δηλαδή στη βασική καταστατική θέση της Ακροδεξιάς. Ντροπή και ύβρις απέναντι σε όσους δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν».

Ο Χάρης Καστανίδης (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.) μίλησε για ολίσθημα και κάλεσε τον υφυπουργό να ανακαλέσει, υπογραμμίζοντας ότι «είναι προφανής η παραβίαση του κανονισμού της Βουλής και κυρίως του κώδικα δεοντολογίας, όταν κυβερνητικά στελέχη, επίσημα, αμφισβητούν την ιστορία του τόπου, τον ποταμό του αίματος που χύθηκε για τη δημοκρατία».

Ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) σημείωσε ότι «το να σας πω “δεν ντρέπεστε” είναι λίγο. Η αντίσταση στη Χούντα ξεκίνησε αμέσως με την κήρυξή της και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές. Αν νομίζετε πως με αυτού του είδους τις ανιστόρητες τοποθετήσεις θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι».

Εντονη ήταν η αντίδραση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΜέΡΑ25, Κλέωνα Γρηγοριάδη. «Ο πατέρας μου απετάχθη τον Απρίλιο από υποπλοίαρχος. Ενας τυχαίος αξιωματικός ήταν, δεν ήταν παράγοντας. Βασανίστηκε απάνθρωπα, στάλθηκε στην εξορία και οι βασανιστές απειλούσαν να βιάσουν τη μητέρα μου. Ενάμιση χρόνο μετά που αποφυλακίστηκε, ήταν οι γείτονες, που ήταν μάλιστα δεξιοί, που μας έτρεφαν εκ περιτροπής. Ετσι έζησα εγώ και η αδερφή μου, από τη βοήθειά τους», τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Χάρης Θεοχάρης, επιχείρησε να μαζέψει να ασυμμάζευτα, μετά το παραλήρημα Συρίγου. «Η Ν.Δ. τίμησε, τιμά και θα τιμά τον αγώνα του ελληνικού λαού στο Πολυτεχνείο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς περιστροφές», είπε, μεταξύ άλλων, επικαλούμενος την εξορία του Κ. Καραμανλή επί επταετίας.

Και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προσπάθησε να πει ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις Συρίγου και ότι είναι γνωστή η στάση της Ν.Δ. για τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ακροδεξιό παραλήρημα Συρίγου στη Βουλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας