Με 158 ψήφους -όσοι ακριβώς είναι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Κοινοβούλιο- δόθηκε ψήφος εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από τριήμερη συζήτηση στη Βουλή που ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία.
Κανένα άλλο κόμμα του Κοινοβουλίου (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση) δεν παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία τελικά καταψήφισαν 142 βουλευτές.
Ο πρωθυπουργός -που ήταν ο τελευταίος ομιλητής- επανέλαβε τις έξι βασικές προγραμματικές του εξαγγελίες, ενώ δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Ψεύτες και λαϊκιστές σάς είπε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ξεκάθαρος αναφορικά με το ζήτημα της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας ότι «αν χρειαστεί να πουληθούν και κάποια περιουσιακά στοιχεία, θα το κάνουμε...».
Μετά το πέρας της διαδικασίας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε μία σύντομη δήλωση, σημειώνοντας τα εξής:
«Η κυβέρνηση έλαβε τη δεδηλωμένη της Βουλής. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα δουλέψουμε κάθε μέρα με έναν κεντρικό στόχο, να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερες.»
Ομιλίες πολιτικών αρχηγών
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την πολιτική της κυβέρνησης, καλώντας την να αποκαλύψει τις προθέσεις της σε σημαντικά θέματα.
Ο κ. Τσίπρας επέλεξε σε πολλά σημεία της ομιλίας του να αναφερθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να τις ακολουθήσει, προκειμένου να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.
Πίεση... εξ αριστερών επιχείρησε να ασκήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Επικριτικός κατά κυβέρνησης, αλλά και αντιπολίτευσης εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σαφή στόχευση είχε η ομιλία του Κυριάκου Βελόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Τη βεβαιότητά του πως η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε ρήξη με τον ελληνικό λαό εξέφρασε κατά τη δευτερολογία του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας