Σταθερά ψηλά προσπαθεί να κρατήσει τους τόνους αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, είναι εμφανές ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν ακόμη κατασταλάξει στο ποια ακριβώς στρατηγική να ακολουθήσουν και προτιμούν τις μετωπικές επιθέσεις στην κυβέρνηση. Δεν περνάει απαρατήρητο, άλλωστε, το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει να πάρει δημοσίως θέση.
Η ΝΔ, πάντως, επιμένει να κρατάει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα Καλογρίτσα, αλλά και το θέμα των απολύσεων εργαζομένων σε κανάλια που δεν έχουν πάρει άδεια.
Χαρακτηριστικό είναι πως στην τελευταία της ανακοίνωση κατηγορεί τους υπεύθυνους υπουργούς πως «δεν ξέρουν τι τους γίνεται».
«Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς (μιλώντας στο “Κόκκινο”) υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση φρόντισε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας. Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζης (μιλώντας στον “Real”) ισχυρίζεται ότι, όχι μόνο δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες. Ο Υπουργός Εργασίας κ. Κατρούγκαλος (μιλώντας, επίσης, στον “Real”), σε πλήρη αντίθεση με τους συντρόφους του, ομολογεί ότι θα υπάρξει κύμα ανεργίας και ισχυρίζεται ότι ο ΟΑΕΔ καταρτίζει προγράμματα για τους ανέργους από το “μαύρο” στα κανάλια. Βαβέλ και απολύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του κόμματος.
Παράλληλα, 52 βουλευτές κατέθεσαν ερώτηση ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης για τα όσα είχε δηλώσει ο Πάνος Καμμένος για τον κ. Καλογρίτσα.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι η διαδικασία αδειοδότησης που ακολούθησε η κυβέρνηση προσβάλλει τη Δημοκρατία, ενώ ταυτόχρονα παραμένει μετέωρη, αφού δεν έχει αποφανθεί ακόμη το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά.
Ταυτόχρονα, επικαλούνται αναφορές του κ. Καμμένου ότι «με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι» και υπογραμμίζουν ότι ο Όμιλος Καλογρίτσα κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή.
Ερώτηση κατέθεσε και ο Νικήτας Κακλαμάνης ζητώντας από την κυβέρνηση να υπολογιστεί το συνολικό κόστος της απώλειας των εσόδων για το ελληνικό δημόσιο από τους έξι τηλεοπτικούς ταθμούς που λειτουργούν, αλλά δεν έλαβαν άδεια.
Κατάργηση, αλλά και... περισσότερες άδειες;
Κι ενώ η Νέα Δημοκρατία (ειδικά πριν ολοκληρωθεί η δημοπρασία) δέχθηκε κριτική και από μέσα ενημέρωσης και κανάλια για «να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της» για το θέμα, ο Γ. Κουμουτσάκος επέμεινε ότι το κόμμα του θα καταργήσει το νόμο Παππά.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, κάτι που άρχισαν εδώ και μέρες να λένε και άλλα στελέχη, αρχίζει να κάνει λόγο για «περισσότερες άδειες» και «περισσότερα» χρήματα, σημειώνοντας ότι η... Νέα Δημοκρατία θα είχε φροντίσει να εισπράξει περισσότερα σε έναν διαγωνισμό τον οποίο δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει.
Σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο, «εάν εφαρμοζόταν η πρόταση της Ν.Δ. θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια, περισσότερα έσοδα και, βέβαια, χτύπημα στη διαπλοκή».
Οι ευθύνες και το λάθος
Για λάθος της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δεν φρόντισε να ρυθμίσει το τηλεοπτικό πεδίο νωρίτερα έκανε λόγο και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στον Real FM, σημείωσε ότι «έχουμε ευθύνη που έμεινε αρρύθμιστο» προσθέτοντας ότι δεν είναι αληθές το επιχείρημα πως οι σταθμοί ήταν παράνομοι, καθώς είχαν προσωρινή άδεια και λειτουργούσαν κατά τον νόμο.
«Ομως πράγματι δεν είχε ρυθμιστεί μέχρι το τέλος το οριστικό καθεστώς των αδειών. Πολύ κακώς. Προσέξτε όμως, ένα προγενέστερο λάθος δεν διορθώνεται με ένα χειρότερο» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη πάγια τακτική της ΝΔ του «ό,τι έγινε έγινε».
«Έπρεπε να είχαμε κάνει τον διαγωνισμό»
Αποστάσεις από τη γραμμή της ΝΔ συνεχίζει, όμως, να κρατά και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος ανέφερε πως «η κυβέρνηση σε επίπεδο συμβολισμού κέρδισε πόντους, διότι επέβαλε τους δικούς της κανόνες» προσθέτοντας ότι «τα ποσά που διατέθηκαν για την αγορά τηλεοπτικών αδειών είναι εντυπωσιακά».
Διαφώνησε με τους υψηλούς τόνους που κρατά η ΝΔ και επισήμανε ότι τον διαγωνισμό έπρεπε να τον είχε κάνει το κόμμα του όταν ήταν κυβέρνηση.
Δεν παρέλειψε, βέβαια, να τονίσει ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας, καθώς «οι νέοι καναλάρχες, από τη στιγμή που επιβαρύνονται με πρόσθετα χρήματα, ενδέχεται να γίνουν πιο σκληροί στη διαχείριση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας