Σε αναλυτική εκτίμηση της συμφωνίας των Βρυξελλών με την Τουρκία επί του προσφυγικού προέβη χθες η Ν.Δ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, διακρίνοντας τις ασάφειες και τις αοριστίες του κειμένου, δράττεται της ευκαιρίας να επιτεθεί στην κυβέρνηση και να πει πως «δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και την τεχνητά συγκολλημένη συγκυβέρνησή του με τον Π. Καμμένο ότι μπορούν να λύσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα της χώρας και των Ελλήνων».
Καταλογίζουν, δε, «επιπόλαιες θριαμβολογίες» στον κ. Τσίπρα, ο οποίος για ακόμη μια φορά «εμφανίζεται να μην έχει πλήρη εικόνα και αντίληψη των κειμένων που συμφώνησε».
Κατ’ αρχάς πάντως κρίνεται θετικό «ότι υπήρξε συμφωνία», καθώς το αντίθετο θα συνιστούσε «πολύ αρνητική εξέλιξη» και «θα παρέμενε σίγουρα, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης, η σημερινή άθλια κατάσταση». Ομως, τα θετικά σταματούν εδώ, σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η συμφωνία κρίνεται «εξαιρετικά πολύπλοκη, σύνθετη και σε πολλά σημεία ανησυχητικά ασαφής».
Κατά τη Ν.Δ. «η συμφωνία αυτή θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη και να φέρει τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη η Ελλάδα.
»Και τρανή απόδειξη για το πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή της είναι ότι απαιτεί την εγκατάσταση στην Ελλάδα χιλιάδων εξειδικευμένων Ευρωπαίων και δεκάδων Τούρκων παρατηρητών – επιτηρητών, των οποίων οι αρμοδιότητες είναι ακόμα απροσδιόριστες.
»Επιπλέον, είναι αβέβαιο πώς θα ενταχθούν στην εσωτερική έννομη τάξη, ώστε να μην ανακύψουν προβλήματα εθνικής αρμοδιότητας ή ακόμα και εθνικής κυριαρχίας».
Θα αυξηθεί η προσφυγική ροή
Η εκτίμηση της Ν.Δ. είναι πως είναι πολύ πιθανό -εάν όχι βέβαιο- ότι τις επόμενες εβδομάδες θα εκτοξευτεί ο αριθμός εκείνων που θα υποβάλουν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα προκειμένου να αποφύγουν την απέλαση–επιστροφή τους στην Τουρκία. Σαν παράδειγμα χρησιμοποιεί την αυξημένη και χθες προσφυγική ροή που ξεπέρασε τα 1.000 άτομα.
Ως επιπλέον προβλήματα σημειώνονται πως η Υπηρεσία Ασύλου μπορεί να εξετάσει 20.000 - 22.000 αιτήσεις ασύλου τον χρόνο και πως δεν λειτουργεί η δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών ασύλου. Συνδεόμενο αυτό με το γεγονός ότι βεβαίως η συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα γίνεται σε εθελοντική βάση, μόλις –πολύ σύντομα– συμπληρωθούν οι σήμερα διαθέσιμες 18.000 θέσεις, δημιουργεί μια πρόσθετη, ιδιαίτερη δυσκολία.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζονται τα ανταλλάγματα που έχει πάρει η Τουρκία για την επίτευξη της συμφωνίας (3 και 3 δισ. ευρώ, κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες ώς τον Ιούνιο, επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε.).
Και καταλήγει η Ν.Δ. ότι έως ότου φανούν τα αποτελέσματα αφενός «ο βαλκανικός διάδρομος “σφραγίζεται” οριστικά. Ο έλεγχος των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τη χώρα μας παραμένει αναποτελεσματικός».
Και αφετέρου «η Ελλάδα παραμένει χώρα–καταυλισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, εγκλωβισμένων σε άθλιες συνθήκες, οι οποίες προσβάλλουν και την Ελλάδα και την Ευρώπη, δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας στη χώρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας