Θέση μάχης στον εμφύλιο Βενιζέλου - Παπανδρέου που ξέσπασε στο ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν βουλευτές και στελέχη, επιτείνοντας τον διχασμό στους κόλπους της Χαριλάου Τρικούπη.
Με τα σημερινά δεδομένα και την άκαμπτη στάση των δύο πλευρών για τους σχεδιασμούς τους, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανο η νέα σφοδρή σύγκρουση να οδηγήσει σε οριστική ρήξη και διάσπαση του Κινήματος 40 χρόνια μετά την ίδρυσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Το ρευστό, συγκρουσιακό τοπίο που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σε κυβερνητικό επίπεδο και ειδικότερα στην κατάληξη των διαβουλεύσεων με την τρόικα, στο ζήτημα της προεδρικής εκλογής και του ενδεχομένου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Προς το παρόν, τα δύο στρατόπεδα καταστρώνουν τα πλάνα τους και μέσα από εξαντλητικές συζητήσεις επεξεργάζονται την τακτική που θα μπορέσει να τους δώσει τη νίκη στα σημεία στον εσωκομματικό πόλεμο που έχει αρχίσει να διεξάγεται. Παράλληλα, υποδέχονται και καταγράφουν τους υποστηρικτές τους, οι οποίοι θα κληθούν, από την πρώτη γραμμή του αγώνα, να υπερασπιστούν την πλατφόρμα του κάθε επιτελείου.
Την υποβολή της πρότασης για ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκλογή αρχηγού από τη βάση ακολούθησε στην πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου έντονη κινητικότητα, αλλά και δηλώσεις στήριξης στην επίμαχη πρωτοβουλία ανασυγκρότησης του χώρου.
Από τους πρώτους που έσπευσαν να πάρουν θέση υπέρ της πρότασης ήταν οι βουλευτές Θάνος Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου και Φίλιππος Σαχινίδης, με τον τελευταίο να μην αποκλείει υποψηφιότητά του για την αρχηγία «όταν έρθει η ώρα».
Οι παπανδρεϊκοί
Οι Μιχάλης Καρχιμάκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Πεταλωτής συμφώνησαν με τη σειρά τους δημοσίως στο αίτημα του πρώην πρωθυπουργού, ενώ στον ίδιο κύκλο των παπανδρεϊκών ανήκουν οι Παύλος Γερουλάνος και Σωκράτης Ξυνίδης, καθώς και οι περιφερειάρχες Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Ενας βουλευτής, ο Νίκος Σηφουνάκης, και τρία υπουργικά στελέχη, οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Αντζελα Γκερέκου και Γιώργος Ντόλιος, δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί ανοιχτά, ωστόσο είχαν διατυπώσει απόψεις κατά της υποβάθμισης του ρόλου του ΠΑΣΟΚ σε τυχόν διεύρυνση και ορισμένοι εξ αυτών εξακολουθούν να αποτελούν συνομιλητές του κ. Παπανδρέου.
Στο πλαίσιο των επαφών που είχε αυτές τις ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- με τους Χάρη Καστανίδη, Πάνο Μπεγλίτη και Αννα Διαμαντοπούλου και συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Δημήτρη Ρέππα.
Θετικά προσέγγισε την πρόταση ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα πειστούν οι Μάρκος Μπόλαρης και Θόδωρος Παραστατίδης, που διερευνάται να κατέλθουν ως υποψήφιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού έχουν ταχθεί μέχρι στιγμής δύο νομαρχιακές οργανώσεις της Αθήνας και οι νομαρχιακές σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Φθιώτιδα, Θεσπρωτία και… Καναδά, ζητώντας διεξαγωγή συνεδρίου ΠΑΣΟΚ και εκλογής νέας ηγεσίας από τη βάση.
Εξάλλου, χθες πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση νεολαίων που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως αναφέρουν συνεργάτες του στην «Εφ.Συν.», προγραμματίζει νέες ομιλίες σε διάφορες πόλεις της χώρας, εντείνοντας τα σενάρια για δημιουργία κόμματος.
Εμφανώς ανήσυχοι για την ατμόσφαιρα αναβρασμού αλλά και αποφασισμένοι να προχωρήσουν το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης «με όσους το επιθυμούν» εμφανίζονται στο επιτελείο του Ευάγγελου Βενιζέλου, επαναλαμβάνοντας την προειδοποίηση ότι δεν θα επιτραπεί σε κανέναν «να διαταράξει και να υπονομεύσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται η παράταξη και η χώρα».
Τα παραπάνω μηνύματα και τις κατευθυντήριες γραμμές της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη δίνουν με σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις τους οι Λεωνίδας Γρηγοράκος, Παναγιώτης Ρήγας, Δημήτρης Καρύδης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Πάρις Κουκουλόπουλος. Υπέρ της συμπαράταξης με τις υπόλοιπες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς τάσσεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας άκαιρη την ενέργεια του Γιώργου Παπανδρέου. Στο ίδιο μήκος κύματος βαδίζει κι ο πρώην παπανδρεϊκός υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ωστόσο τηρεί μετριοπαθή στάση, αποφεύγοντας να λάβει μέρος στην εξελισσόμενη σύρραξη.
Οι ένθερμοι υποστηρικτές
Συστράτευση στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιάννης Κουτσούκος, Χρήστος Γκόκας, Μιχάλης Κασσής, Δημήτρης Σαλτούρος και Πύρρος Δήμας, έκκληση ενότητας απηύθυνε με δήλωσή του και ο Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ μεταξύ των ένθερμων υποστηρικτών του νέου κεντροαριστερού σχήματος συγκαταλέγονται οι Παντελής Καψής, Νίκος Μπίστης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Τόνια Αντωνίου και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ.
Ενωτική στάση, προσπαθώντας να συγκεράσουν τα αντιτιθέμενα μοντέλα ανασύστασης του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να τηρούν ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, και οι Κώστας Σκανδαλίδης και Φώφη Γεννηματά. Αμφότεροι προβληματίζονται για τη χρονική συγκυρία της εσωκομματικής αντιπαράθεσης και αντιλαμβάνονται την ανάγκη να «ανοίξει» το ΠΑΣΟΚ σε φορείς και κινήσεις της Κεντροαριστεράς, αλλά «με όρους κοινωνίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας