Τις βαθύτερες διαφωνίες και τις ποικίλες αποχρώσεις μεταξύ των βουλευτών, των στελεχών και των συνιστωσών που συναποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφορικά με το στίγμα και την κατεύθυνση του εγχειρήματος ανέδειξε με ηχηρό τρόπο η υπόθεση του Λεωνίδα Γρηγοράκου και η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να τον αποπέμψει είχε σκοπό, από τη μια πλευρά να βάλει τέλος στο κλίμα αμφισβήτησης της ίδιας και κυρίως της γραμμής που χάραξε απέναντι στη Ν.Δ., μετά την εκλογή του Μητσοτάκη μέσω των γνωστών πλέον δηλώσεων περί αβύσσου.
Από την άλλη, ήθελε μέσω επίδειξης πυγμής να στείλει ένα μήνυμα σε πιθανούς μιμητές του βουλευτή Λακωνίας ότι θα έχουν κι εκείνοι παρόμοια τύχη.
Στον απόηχο των προχθεσινών εξελίξεων, που επέφερε διχασμό, ένας ικανοποιητικός αριθμός βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Κ. Σκανδαλίδης, Δ. Κρεμαστινός, Β. Κεγκέρογλου) στήριξαν ανοιχτά τις αποφάσεις της κ. Γεννηματά και δικαιολόγησαν απόλυτα το διαζύγιο με τον κ. Γρηγοράκο. Ωστόσο, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία εξέφρασαν δυσφορία για την πρωτοβουλία του μεγαλύτερου συμμάχου τους.
Την ίδια στιγμή, το τείχος που υψώνει η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη έναντι της Ν.Δ. προκαλεί την αντίδραση της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής πτέρυγας του κοινού σχήματος. Η συγκεκριμένη ομάδα στελεχών κρίνει ως φοβική και λανθασμένη μια τέτοια προσέγγιση, φρονώντας ότι οδηγεί σε περιχαράκωση και εγκατάλειψη του ζωτικού για την ανάκαμψη του εγχειρήματος, χώρου του Κέντρου.
Το πιο σοβαρό πρόβλημα και πιθανότατα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στη Φώφη Γεννηματά, ορισμένους κομματικούς παράγοντες και τους εταίρους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε ρήγμα, αφορά το είδος και τον χαρακτήρα της διεύρυνσης που έχει προαναγγελθεί για την προσεχή άνοιξη.
Από το περιβάλλον της προέδρου ξεκαθαρίζουν ότι το πλαίσιο της επόμενης ημέρας περιλαμβάνει την προγραμματική συνδιάσκεψη και τη διατήρηση του μοντέλου των συμπράξεων κομμάτων με τη διατήρηση της αυτονομίας τους.
Αυτό σημαίνει ότι απορρίπτουν την εισήγηση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο εσχάτως για τη διεξαγωγή ενός ιδρυτικού συνεδρίου επανεκκίνησης και μετεξέλιξης του χώρου (σε ενιαίο φορέα) που θα αποφασίσει για τα πάντα, από τις προγραμματικές διακηρύξεις μέχρι και το θέμα του επικεφαλής.
Αναφανδόν υπέρ αυτής της προοπτικής έχει ταχθεί ο Ευ. Βενιζέλος, για τον οποίο κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αναρωτιούνται αν βρίσκεται πίσω από τις δηλώσεις Γρηγοράκου, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Αντίστοιχη θέση για την αναζωογόνηση της Κεντροαριστεράς έχει λάβει ο Κ. Σημίτης, που συναντήθηκε την Πέμπτη με τη Φώφη Γεννηματά, καθώς και οι σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις. Πιο θαρραλέα βήματα ζητά και η ΔΗΜΑΡ, που όμως, για λόγους ισορροπιών, αποφεύγει να θέσει την πρόταση αυτή με μεγαλύτερη ένταση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας