Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ο πόλεμος που ξέσπασε στη Νέα Δημοκρατία μετά το φιάσκο της ψηφοφορίας την Κυριακή συνεχίστηκε με χτυπήματα απ’ όλες τις πλευρές, που δείχνουν απλά να περιμένουν την επόμενη αντιπαράθεση

Με τα όπλα παρά πόδα μίλησαν για ενότητα!

Στο σαλόνι των εγγυητών της ενότητας της Ν.Δ. πέρασε ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από την προεδρία του κόμματος. Στο πόδι του πήγε ο Γ. Πλακιωτάκης, που είχε νωρίτερα οριστεί αντιπρόεδρος.

Ο τέως πρόεδρος ακολουθώντας το παράδειγμα των προκατόχων του, του Αντ. Σαμαρά και του Κ. Καραμανλή, δεν πήγε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για να υπηρετήσει -όπως είπε- καλύτερα την ενότητα. Παρά τις προσπάθειες για εκτόνωση της έντασης όμως, ο πόλεμος που ξέσπασε μετά το φιάσκο της Κυριακής συνεχίζεται με τακτικά χτυπήματα από όλες τις πλευρές.

Δύο ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία, καθώς τα μηνύματα από τους βουλευτές ήταν εκρηκτικά.

Ο τέως πρόεδρος αιτιολόγησε την κίνηση αυτή για «να εκτονωθεί η ένταση», όπως είπε, και επειδή αντιλαμβάνεται ότι «σχηματοποιείται μία επίθεση χυδαία και ανήθικη» προς το πρόσωπό του «που δεν συνάδει με το νεοδημοκρατικό ήθος και ύφος». Αν και ρωτήθηκε για τον Αντ. Σαμαρά, απέφυγε κάθε διευκρίνιση, κρατώντας ανοιχτό το μέτωπο που άνοιξε με τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Αντ. Σαμαράς φέρεται προβληματισμένος για τους χειρισμούς Μεϊμαράκη και προσβεβλημένος από τις τελευταίες δηλώσεις του, καθώς -όπως επισημαίνεται από συνεργάτες του- κράτησε στάση απόλυτης ουδετερότητας σε όλη την προεκλογική διαδικασία. Προβληματισμός όμως μεταφέρεται και από την πλευρά του Κ. Καραμανλή για την τροπή που πήρε η διαδικασία με το φιάσκο και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο κόμμα. Αλλη λύση πάντως δεν βλέπουν, πλην της άμεσης ολοκλήρωσης της εκλογικής διαδικασίας.

Με νέα επιστολή τους 100 στελέχη του κόμματος, με πρωτοβουλία του Γ. Σούρλα, ζήτησαν εκ νέου παρέμβαση και των δύο. Την ίδια ώρα εντείνονται οι φωνές και από την πλευρά βουλευτών για πάγωμα της εκλογικής διαδικασίας και επίσπευση του συνεδρίου.

Υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών ακόμη και δίχως on line υποστήριξη τάχθηκε η Ντ. Μπακογιάννη, αλλά από άλλη οπτική, λέγοντας ότι και στις εκλογές του 2009 «έγιναν σημεία και τέρατα» ενώ για τις προχθεσινές που αναβλήθηκαν δεν απέκλεισε «να έγινε σαμποτάζ». Εκανε δε λόγο για «συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά», που κατά την άποψή της, «έχουν βάλει στόχο τη Ν.Δ.», ανοίγοντας άλλο ένα μέτωπο.

Παρέμεινε στο γραφείο

Ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης πήγε στο γραφείο του στη Βουλή, όπου και παρέμεινε μέχρι το πέρας της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Γ. Πλακιωτάκης στην ομιλία του τόνισε ότι αποδέχτηκε την πρόταση και ζήτησε από «όλους να χαμηλώσουν τους τόνους, ώστε να ξεφύγει η παράταξη από το τέλμα και το αδιέξοδο».

Συναινετικοί εμφανίστηκαν στις παρεμβάσεις τους και οι τρεις παριστάμενοι υποψήφιοι. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε να «συμφωνήσουν όλοι οι υποψήφιοι σε κώδικα δεοντολογίας και στις δηλώσεις να μην υπάρχει καμία προσωπική αναφορά, πάνω από όλα είναι η ενότητα» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε οι εκλογές να γίνουν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Ο Απ. Τζιτζικώστας συμφώνησε με την πρόταση δεοντολογίας, πρότεινε συνάντηση των τεσσάρων, διοργάνωση συνδιάσκεψης και εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου. Ο Αδ. Γεωργιάδης επίσης απηύθυνε έκκληση ενότητας, ωστόσο έριξε τις βολές του στον Ευάγγ. Μεϊμαράκη, προτείνοντας συζήτηση ώστε να τοποθετηθούν όλοι στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που είχε αφήσει ανοιχτό στην παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star την προηγουμένη ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης.

Το νέο πρόβλημα όμως που ανέκυψε μετά την παραίτηση του γραμματέα της Ν.Δ., Α. Παπαμιμίκου, από την προεδρία της ΚΕΦΕ περιπλέκει τα πράγματα. Η κίνηση ερμηνεύτηκε από κάποια στελέχη ως έκφραση δυσφορίας για τις επιλογές Μεϊμαράκη, αν και ο ίδιος ο γραμματέας δεν έδωσε καμία εξήγηση πλην της ανακοίνωσης του «κωλύματος», όπως είπε.

Ο βουλευτής όμως Χαρ. Αθανασίου, προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υποστήριξε ότι ο ορισμός του Γ. Πλακιωτάκη ως αντιπροέδρου και κατόπιν η ανάθεση της προεδρίας είναι εκτός καταστατικού πλαισίου, επισημαίνοντας τις διατάξεις του άρθρου 10.

Σαφείς επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα αλλά και την πολιτική ορθότητα των επιλογών του Ευάγγ. Μεϊμαράκη διατυπώνονται και από άλλους βουλευτές.

Αν δεν αρθεί το κώλυμα του Α. Παπαμιμίκου, τότε θα προκύψει και νέο πρόβλημα με την ΚΕΦΕ. Ο δεύτερος στη σειρά είναι ο Γ. Πλακιωτάκης με την ιδιότητα του γραμματέα της Κ.Ο., όμως με την ανάληψη των καθηκόντων του μεταβατικού προέδρου θα απαιτηθεί νέα συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων. Από τον γραμματέα του διασωματειακού Α. Καλύβη, που επίσης συμμετέχει στην ΚΕΦΕ, προαναγγέλθηκε πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών στην Κ.Ε. για την υποβολή πρότασης μομφής εις βάρος του γραμματέα της Ν.Δ.

Κόψιμο ποδιών...

Αν επιχειρήσει ο Α. Παπαμιμίκος να αμφισβητήσει τον Γ. Πλακιωτάκη να του κόψουμε τα πόδια, φέρεται να είπε ο Ν. Κακλαμάνης. Ο Κ. Γκιουλέκας ζήτησε να οριστεί μια πενταμελής επιτροπή και να παρακαμφθεί η ΚΕΦΕ. Ωστόσο, πρόβλημα υπάρχει και με την τεχνική υποστήριξη καθώς οι εταιρείες που κλήθηκαν ζήτησαν τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για την οργάνωση on line.

Ο Ν. Δένδιας πρότεινε ματαίωση των επικείμενων εκλογών, διενέργεια του συνεδρίου τον Μάρτιο και εκλογή νέας ηγεσίας στη συνέχεια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αδύνατον να καταλάβω πώς ένα κόμμα χάνει τρεις εκλογές, αλλάζει τρεις αρχηγούς αλλά δεν κάνει ούτε ένα συνέδριο».

Με την πρόταση αυτή συντάχθηκαν η Ολγα Κεφαλογιάννη και ο Μάξ. Χαρακόπουλος. Και οι τρεις μέχρι τώρα υποστήριζαν διακριτικά την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη. Υπέρ της άμεσης διεξαγωγής εκλογών τάχθηκε η Α. Καραμανλή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Με τα όπλα παρά πόδα μίλησαν για ενότητα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας