Μπορεί χθες να επιχείρησαν να εκτονωθεί η ένταση στη δεξιά παράταξη μετά το εκλογικό φιάσκο της Κυριακής, αλλά ο πόλεμος συνεχίστηκε με χτυπήματα από όλες τις πλευρές.
Την ομόφωνη στήριξή τους στον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος Γιάννη Πλακιωτάκη δήλωσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.
Μετά τη συνεδρίαση ο νέος πρόεδρος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους δήλωσε: «Προχωράμε συντεταγμένα και ενωμένα στην επόμενη ημέρα. Δίνουμε ηχηρή απάντηση ότι η Ν.Δ. είναι ενωμένη και η Κ.Ο. εγγυητής της ενότητας της παράταξης».
Ο κ. Πλακιωτάκης, που είχε νωρίτερα οριστεί αντιπρόεδρος, ορίστηκε στη συνέχεια μεταβατικός πρόεδρος από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος παραιτήθηκε χθες, καθώς τα μηνύματα από τους βουλευτές ήταν εκρηκτικά.
Την παραίτηση Μεϊμαράκη ακολούθησε αυτή του Ανδρέα Παπαμιμίκου από τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Πηγές από το περιβάλλον του τελευταίου αμφισβητούν τη νομιμότητα του ορισμού Πλακιωτάκη από τον κ. Μεϊμαράκη.
Εμπλοκή προέκυψε από το γεγονός ότι αντικαταστάτης του κ. Παπαμιμίκου ήταν ο κ. Πλακιωτάκης. Ωστόσο, τελικά βρέθηκε λύση με τον ορισμό ως επικεφαλής του αρχαιότερου βουλευτή Γιάννη Τραγάκη.
Συγκεκριμένα, για την προεδρία της ΚΕΦ στην Κ.Ο. τόνισαν πως όλα θα γίνουν με βάση το καταστατικό, δηλαδή θα αναλάβει αν θελήσει ο αρχαιότερος βουλευτής, Γιάννης Τραγάκης.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την συνεδρίαση της Κ.Ο. απουσίασε ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά και οι δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, οι οποίοι έστειλαν μηνύματα υπέρ της συμφιλίωσης.
Ο κ. Σαμαράς φέρεται προβληματισμένος για τους χειρισμούς Μεϊμαράκη και προσβεβλημένος από τις τελευταίες δηλώσεις του, καθώς -όπως επισημαίνεται από συνεργάτες του- κράτησε στάση απόλυτης ουδετερότητας σε όλη την προεκλογική διαδικασία.
Συναινετικοί εμφανίστηκαν στις παρεμβάσεις τους οι τρεις παριστάμενοι υποψήφιοι, που προέταξαν την ανάγκη να υπάρξει ενότητα.
«Να αξιοποιήσουμε την καθυστέρηση της διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση. Να γίνει συνδιάσκεψη και να τοποθετηθούν όλοι για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να «συμφωνήσουν όλοι οι υποψήφιοι σε κώδικα δεοντολογίας και στις δηλώσεις να μην υπάρχει καμία προσωπική αναφορά, πάνω από όλα είναι η ενότητα» είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε οι εκλογές να γίνουν μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας από το βήμα της Κ.Ο. ζήτησε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου.
Επίσης, σημείωσε ότι οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους.
Συμφώνησε με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές του ενός προς τον άλλο υποψήφιο.
Αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρότεινε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας για πάγωμα της διαδικασίας, σύγκληση τακτικού συνεδρίου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και εκλογή νέας ηγεσίας τον Απρίλιο.
«Σημεία και τέρατα»
Για «σημεία και τέρατα» έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη χθες (Mega) σχετικά με την εσωκομματική εκλογική διαδικασία, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του σαμποτάζ.
«Η ουσία είναι να μην την ξαναπάθουμε επειδή έζησα το 2009. Η διαδικασία του 2009 είχε τα ίδια προβλήματα με την διαδικασία της Κυριακής, είχε πέσει το σύστημα 4 ώρες. Έγιναν σημεία και τέρατα τότε αλλά δεν βγήκα ποτέ να αντιδράσω για το καλό της παράταξης», είπε.
«Η Μπακογιάννη δεν εννοούσε ότι έγινε νοθεία το 2009»
Η κ. Μπακογιάννη δεν εννοούσε ότι έγινε νοθεία στις εκλογές της Ν.Δ. του 2009, υποστήριξε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και επικεφαλής της τότε εκστρατείας του.
«Τότε πραγματικά είχε πέσει το σύστημα για μερικές ώρες, αλλά το ότι “έγιναν πράγματα και θαύματα” νομίζω το είπε η κ. Μπακογιάννη με το λογοτεχνικό οίστρο που χρησιμοποιεί κανείς μερικές φορές εν τη ρύμη του λόγου του» σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι δεν ερμηνεύτηκε σωστά η δήλωση της.
Για το «θάρρος» της Ντόρας μίλησε ο Ψωμιάδης
Για «θάρρος και την τόλμη να αγγίξει τα γεγονότα των εκλογών του 2009» μίλησε ο Παναιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος.
Σε γραπτή δήλωση του πρόσθεσε ότι για το καλό της παράταξης, «την περίοδο εκείνη συμφωνήσαμε όλοι πως δεν έπρεπε -πέρα απ' όσα συνέβησαν σε συγκεκριμένα εκλογικά κέντρα- να πάμε σε δεύτερη Κυριακή, για να διασφαλίσουμε την ενότητα».
Τέλος, την εκτίμηση ότι θα είναι «καταστροφή» για τη Νέα Δημοκρατία, αν οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο η εκλογή προέδρου του κόμματος, εξέφρασε ο ίδιος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας