Επιχείρηση να πέσουν οι τόνοι και να επικρατήσει το ενωτικό κλίμα στη Νέα Δημοκρατία. Στη σκιά του εσωτερικού εμφυλίου πολέμου -που κλιμακώθηκε έπειτα από το φιάσκο των εκλογών που δεν έγιναν την Κυριακή και την ευθεία σύγκρουση μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, αλλά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αντώνη Σαμαρά- διεξήχθη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., υπό την απουσία ωστόσο, των πρώην προέδρων της παράταξης (Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, ενώ δεν προσήλθε ο Β. Μεϊμαράκης).
Στο πλαίσιο αυτό και δύο ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Κ.Ο., ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπέβαλε την παραίτησή του από πρόεδρος της Ν.Δ., όμως διευκρίνισε ότι παραμένει υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος.
Ο κ. Μεϊμαράκης επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός και να κατεβάσει τους τόνους που ανέβηκαν κατακόρυφα τα τελευταία 24ωρα, υποστηρίζοντας ότι η ενέργειά του αυτή γίνεται υπέρ της ενότητας της παράταξης. Με το ίδιο σκεπτικό θα κρίνει -τόνισε- εάν θα παραστεί στη συνεδρίαση της κοινουβουλευτικής ομάδας του κόμματος.
Σε όλη μου τη ζωή υπηρέτησα τις αρχές της Ν.Δ. και την ενότητα του κόμματος και πάντα ήμουν στρατιώτης. Επειδή σχηματοποιείται μια επίθεση στο πρόσωπό μου χυδαία και ανήθικη και επειδή έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ένταση και οι νεοδημοκράτες είναι πάρα πολύ στενοχωρημένοι για να αποκλιμακώσω την ένταση, όρισα τον Πλακιωτάκη ως αντιπρόεδρο και παραδίδω την μεταβατική προεδρεία της Ν.Δ. συνεχίζοντας την υποψηφιότητα μου
Ο κ. Μειμαράκης υποστήριξε επίσης πως δεν υπάρχει θέμα διάσπασης της Ν.Δ.
Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τρίτης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης όρισε τον Γιάννη Πλακιωτάκη ως αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας - και ουσιαστικά ως τον άνθρωπο που θα έχει θέση μεταβατικού προέδρου στο κόμμα.
Παπαμιμίκος: Κωλύομαι να προεδρεύω»
Περίπου μία ώρα μετά τις δηλώσεις Μεϊμαράκη, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Ανδρέας Παπαμιμίκος, δήλωσε πως κωλύεται να προεδρεύει της ΚΕΦΕ, συμπληρώνοντας πως ζητάει «προσωπικά, συγνώμη» για την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας την Κυριακή και πως αναλαμβάνει «το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης που μου αναλογεί».
Όπως και ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Παπαμιμίκος επιχείρησε να φανεί ενωτικός, τονίζοντας πως προέχει η ενότητα και η διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών:
Θέλω για ακόμα μια φορά, να ζητήσω μια μεγάλη, πραγματική συγγνώμη από τα στελέχη, από τα μέλη και τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας, για την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής, εξαιτίας ενός τεχνικού προβλήματος. Σε αυτό το σημείο, θέλω να δηλώσω πως αναλαμβάνω το μερίδιο της πολιτικής ευθύνης, που μου αναλογεί.
Αυτό που προέχει είναι η ενότητα της Παράταξης μας, είναι η αποφόρτιση του κακού κλίματος και βεβαίως η γρήγορη ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Τέλος θέλω να δηλώσω πως, από εδώ και στο εξής, κωλύομαι να προεδρεύω της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής
Πλακιωτάκης: Να πρυτανεύσει η λογική
Ο νέος αντιπρόεδρος της Ν.Δ. (και ουσιαστικά μεταβατικός πρόεδρος), Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματος, δήλωσε ότι αποδέχεται «με απόλυτη συναίσθηση του ρόλου και των υποχρεώσεών μου την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη», τον οποίο χαρακτήρισε ως «ιστορικό στέλεχος της παράταξης με σημαντική προσφορά που δεν δίστασε να αναλάβει το κόμμα σε μια δύσκολη συγκυρία και να το κρατήσει όρθιο».
Για όσα συνέβησαν την Κυριακή ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του κόμματος και της εταιρείας, «ζήσαμε οργανωτικό φιάσκο που έπληξε την εικόνα της παράταξης και πλήγωσε τα στελέχη και τη βάση της Ν.Δ.».
Καταλογίζοντας ουσιαστικά ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενος, ο κ. Πλακιωτάκης έκανε έκκληση να πρυτανεύσει η λογική, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι:
Αντί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όλοι και να συμβάλουμε στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα, το κύρος και την αξιοπιστία της παράταξής μας.
Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι εύκολο και ανέξοδο.
Ζητώ αυτή την κρίσιμη ώρα να πρυτανεύσει η λογική, να διασφαλίσουμε την ενότητά μας.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Κ.Ο. γίνεται με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2016.
Όρους έβαλε ο Κυρ. Μητσοτάκης
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην Κ.Ο., ζήτησε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου.
«Όσα συνέβησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται επανεκκίνηση, δημιουργική ανανέωση της Ν.Δ.. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα«, ανέφερε και πρότεινε κώδικα δεοντολογίας με δύο άρθρα:
- Δεν προσωποποιούμε τις όποιες διαφορές μας.
- Δεν αναμειγνύουμε πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους του κόμματος.
«Από τώρα ενώνουμε τις δυνάμεις μας με κοινό στόχο την ισχυρή μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, την μαζική προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στην Ν.Δ... Είμαστε σε μία τεταμένη εποχή, σε μια πολύ τεταμένη περιοχή, η χώρα δοκιμάζεται, ένας ανίκανος πρωθυπουργός ζητά συναίνεση, δηλαδή συνενοχή σε έναν αδιέξοδο δρόμο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Εθνική συνδιάσκεψη ζήτησε ο Απ. Τζιτζικώστας
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας από το βήμα της Κ.Ο., ζήτησε να διεξαχθούν το συντομότερο δυνατό οι εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, ακόμη και στις 6 Δεκεμβρίου. Επίσης τόνισε ότι οι τέσσερις υποψήφιοι πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο και τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής εθνικής συνδιάσκεψης προκειμένου να αναπτύξουν τις θέσεις τους.
Τέλος, συμφώνησε με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπάρχουν προσωπικές αναφορές του ενός προς τον άλλο υποψήφιο.
Ενότητα και συνδιάσκεψη (και) από τον Άδ. Γεωργιάδη
Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ. μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ενότητα.
«Να αξιοποιήσουμε την καθυστέρηση της διαδικασίας σε θετική κατεύθυνση. Να γίνει συνδιάσκεψη και να τοποθετηθούν όλοι για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.
Αλλαγές στην εκλογή ζήτησε ο Ν. Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματος, πρότεινε αλλαγές της διαδικασίας εκλογής του προέδρου της Ν.Δ. Συγκεκριμένα πρότεινε πάγωμα της διαδικασίας, σύγκληση τακτικού συνεδρίου στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και εκλογή νέας ηγεσίας τον Απρίλιο. Πρότεινε ακόμη:
- Άνοιγμα καταλόγων επαναβεβαίωσης-εγγραφής μελών έως το τέλος Ιανουαρίου
- Διεξαγωγή Προσυνεδριακού Διαλόγου τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο
- Συγκρότηση σε κάθε ΝΟΔΕ Ομάδων Εργασίας ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής
- Σύγκληση Περιφερειακών Συνδιασκέψεων
- Συμμετοχή επιστημονικών και παραγωγικών φορέων και διάλογο με την κοινωνία
- Εκλογή συνέδρων στο τέλος Φεβρουαρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας