Πολλοί είναι εκείνοι στα κόμματα της Αριστεράς και ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο που ζητούν επιτακτικά τη συνεργασία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο δρόμος δεν είναι σπαρμένος με… νάρκες. Κάπως εξέλαβαν στην Κουμουνδούρου δημοσιεύματα που ήθελαν τη συμφωνία με τη Νέα Αριστερά περίπου… τελειωμένη. Κάτι που δεν ισχύει προφανώς, αντιθέτως γεννά επιπρόσθετα προβλήματα στις ηγεσίες των δύο κομμάτων, όταν μάλιστα σε μία εβδομάδα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Αριστεράς.
Εξ ου και η ανακοίνωση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην οποία στηλιτεύονται «σημερινά (σ.σ. χθεσινά) σενάρια που διακινούνται για «παζάρια», είναι ανυπόστατα και προβοκατόρικα και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς». Εξάλλου, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημείωσε ότι «η πρόταση για προοδευτικές συνεργασίες και κοινοβουλευτική συμπόρευση είναι δημόσια διατυπωμένη από τον ίδιο, πάνω στο τραπέζι σε προγραμματικό πλαίσιο».
Περισσότερο αναλυτικός, νωρίτερα, σε συνέντευξή του («OPEN»), ο Σ. Φάμελλος είχε υπογραμμίσει ότι η πρόταση του κόμματός του έχει κατατεθεί «και στο Κοινοβούλιο και στην κοινωνία, και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια δημόσια συζήτηση και για το πρόγραμμα». Ενώ, πολύ χαρακτηριστικά, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση: «Δεν μπορούμε να καθυστερούμε».
Σύμφωνα με την προσέγγισή του, «ο πολίτης στην κάλπη πρέπει να επιλέξει ποια είναι η επόμενη μέρα της Ελλάδας. Η επόμενη μέρα της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι μια στείρα αντίδραση, και δεν μπορεί να είναι βέβαια και τα επιχειρήματα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που ανασύρει ξαφνικά από το ντουλάπι η κυρία Κωνσταντοπούλου για να είναι αρεστή και στο σύστημα», σημείωσε στρεφόμενος κατά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας. Ενώ, όπως εκτίμησε, τόσο η Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης «αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνονται σε αυτό που λέμε ένα κυβερνητικό προοδευτικό πρόγραμμα».
Ομως, ο Σ. Φάμελλος είχε… ράμματα και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Οι πολίτες θέλουν συνεργασίες και μάλιστα θέλουν και προοδευτικές συνεργασίες. Αρα δεν μιλάμε απλά για άθροιση, μιλάμε για πολλαπλασιασμό, γιατί διευρύνεται και το ενδιαφέρον της κοινωνίας για να υπάρχει διέξοδος», ανέφερε φωτογραφίζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ενώ στο ερώτημα αν τον κρατάνε από το δεξί... πέτο, απάντησε ως εξής: «Αν υπάρχουν ομάδες μέσα στο ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν τη συνεργασία γιατί ενδιαφέρονται περισσότερο για πιο συντηρητικές πολιτικές εντός του ΠΑΣΟΚ, αυτό θα το κρίνει ο κ. Ανδρουλάκης».
Αναφέρθηκε δε, και στην κατάσταση εντός του κόμματός του: «Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας, θα έχουμε ενιαίο και σοβαρό λόγο», είπε διευκρινίζοντας πως η φράση αυτή δεν αποτελεί «μήνυμα προς τον κύριο Πολάκη, είναι δέσμευση δική μου απέναντι στην ελληνική κοινωνία».
Πάντως, ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πληγώθηκε από μια πολυφωνία που έγινε χασμωδία», παρατήρηση που «δεν αφορά μόνο τον τελευταίο χρόνο, αφορά και το παρελθόν κάποιων χρόνων πίσω», επεκτάθηκε, ως εκ τούτου, στις προεδρίες Τσίπρα και Κασσελάκη. Κλείνοντας δε, υπερασπίστηκε τη συνεδριακή απόφαση για διεκδίκηση προοδευτικών συνεργασιών, με στόχο «να αλλάξει η κυβέρνηση της χώρας μας».
Στη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. παράλληλα ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην προανακριτική επιτροπή Τριαντόπουλου, την οποία και χαρακτήρισε «κοροϊδία των πολιτών και προσβολή των θεσμών», αφού «ο χειρισμός της κυβερνητικής πλειοψηφίας αποτελεί μια ξεκάθαρα παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία συγκάλυψης. Στερεί δε τον έλεγχο των μαρτύρων που κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μεταξύ των οποίων και ο κ. Μητσοτάκης, ενώ καλύπτει και τον κ. Τριαντόπουλο ο οποίος απευθύνθηκε στη Βουλή με ένα προσβλητικό σημείωμα».
Τέλος, το προεδρείο αποφάσισε να ζητήσει τη σύγκληση κοινής συνεδρίασης των επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το μείζον ζήτημα της επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ. Επίσης, να επανακατατεθούν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών τροπολογίες για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία, με αντικείμενο την προετοιμασία του συνεδρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας