Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η αιτία της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη, δήλωσε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος («Mega»), ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθετε τροπολογία για την κατάργηση ειδικής παραγραφής υπουργικών αδικημάτων.
Οπως αναλυτικά σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σέβεται τον θεσμό της Δικαιοσύνης, πλην, όμως, δεν έχει, όπως είπε, εμπιστοσύνη «στις επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και σε αποφάσεις. Το λέω αυτό γιατί έχει προηγηθεί ήδη η καταγγελία που έχουμε κάνει γιατί ο φάκελος των υποκλοπών μπήκε στο αρχείο». Εκανε, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρέπει οι ηγεσίες των ανώτατων δικαστικών οργάνων να λειτουργούν ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης», η οποία «θέλει να συγκαλύψει τα αίτια και τις ευθύνες του εγκλήματος των Τεμπών».
Αναπόφευκτα, η συζητούμενη κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, με τον Σ. Φάμελλο να επαναλαμβάνει τη διαφωνία του κόμματος με την καθυστέρηση στην υποβολή της. Είναι «σχεδόν 25 μέρες που το συζητάμε. Δεν πιστεύω ότι θα προκύψει κάτι παραπάνω από τα πορίσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και στο διά ταύτα, «η Παρασκευή, λοιπόν, είναι μια μέρα που απαιτεί η κοινωνία δικαιοσύνη. Εγώ θα ζητήσω να μην υπάρχει καμία κομματική ταμπέλα, καμία κομματική οριοθέτηση σε αυτή την παλλαϊκή απαίτηση για δικαιοσύνη», διευκρίνισε δε.
Και, κορυφώνοντας την αντικυβερνητική κριτική, «ποιος ευθύνεται για το ότι υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα, η κρίση Δικαιοσύνης, σήμερα στην Ελλάδα; Η δική μας η άποψη είναι ότι ευθύνεται ο κ. Μητσοτάκης», κατήγγειλε και πρόσθεσε:
«Ευθύνεται για την κρίση Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπηρετήσει τον πυλώνα αυτόν, βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και της ζωής μας. Γι’ αυτό βάζουμε ζήτημα να φύγει η κυβέρνηση. Γιατί δεν υπηρετεί ένα από τα βασικά αγαθά. Θα μπορούσα να σας πω και πάρα πολλά άλλα, να σας πω για την ακρίβεια, για την Παιδεία, για την Υγεία. Η βδομάδα αυτή είναι μια βδομάδα που η ελληνική κοινωνία χωρίς ταμπέλες καταθέτει το αίτημα της δικαιοσύνης κι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να το απαντήσει», κατέληξε.
Ακόμη, στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα συζητηθούν θέματα της υπό σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέθεσε τροπολογία προκειμένου «να θωρακιστεί η εφαρμογή της συνταγματικής πρόβλεψης του 2019 για την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τα αδικήματα υπουργών, υφυπουργών και μελών της κυβέρνησης».
Η διάταξη, υπενθυμίζεται, «σύμφωνα με την οποία η Βουλή μπορούσε να ασκήσει ποινική δίωξη κατά υπουργού-υφυπουργού μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος, έχει απαλειφθεί με την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος μετά από πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η βούληση του συνταγματικού νομοθέτη υπήρξε ξεκάθαρη, να καταργηθεί το ειδικό “προνόμιο” της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας όσον αφορά τη δίωξη υπουργών - υφυπουργών για ποινικά αδικήματα».
Ωστόσο, όπως επιχειρηματολογεί η Κ.Ο., «με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, από τον χρόνο ισχύος της αναθεωρημένης εκδοχής του Συντάγματος, το 2019, δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί ο σχετικός εφαρμοστικός νόμος 3126/2003 για το άρθρο 86 παρ. 1 (“όπως νόμος ορίζει”). Η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σε άλλα θέματα εμφανίζει νομοθετική ζέση, εδώ άφησε άπραγη να περάσουν σχεδόν 6 χρόνια. Ως εκ τούτου, προκαλούνται ερωτήματα σχετικά με το αν πρόκειται για απλή, “αθώα” παράλειψη του “επιτελικού κράτους” ή για σκόπιμη αμέλεια. Μήπως η σκοπιμότητα είναι να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε δικαστικές “περιπέτειες” υπουργοί - υφυπουργοί της περιόδου της διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη;
Μολονότι η κυρίαρχη νομική άποψη είναι ότι η διάταξη του Ν. 3126/2003 έχει σιωπηρά καταργηθεί από το Σύνταγμα και πάντως δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ως αντίθετη προς αυτό, η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατατέθηκε για να είναι ξεκάθαρο ότι η “παράλειψη” αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν οδηγεί σε κενό δικαίου. Αλλά και για να υπάρχει εναρμόνιση Συντάγματος και νόμου, να είναι νομικά σαφές και να υπάρχει ασφάλεια Δικαίου στο εν λόγω, ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας