«Τα στοιχεία αρκούν»: με τη φράση αυτή υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπογραμμίζει, σε συνομιλία του με την «Εφ.Συν.», τη διαφορά αντίληψης με τη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και το πρέσινγκ που ο Σωκράτης Φάμελλος ασκεί ήδη στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ο λόγος, ασφαλώς, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα η Κουμουνδούρου επιδεικνύει αντανακλαστικά, σημειώνουν στελέχη της, καθώς εν προκειμένω πιάνουν το νήμα από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Κυριακής και επιχειρούν να κορυφώσουν την κοινοβουλευτική πίεση με την πρόταση μομφής. Φευ, δεν βρίσκουν ώς τώρα σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή τον Νίκο Ανδρουλάκη, που έχει μπει στη λογική -όπως επισημαίνουν- να περιμένει πρόσθετα στοιχεία (βλ. πορίσματα από ΕΜΠ, ανεξάρτητες αρχές κ.ά.).
Τηλεφωνική επικοινωνία
«Αυτή, όμως, είναι η λογική του Μητσοτάκη», μας λέει το ίδιο στέλεχος, που υπενθυμίζει ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Ν. Ανδρουλάκης περιμένει τον Κυρ. Μητσοτάκη (η προηγούμενη ήταν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Για το λόγο αυτό οι δύο πολιτικοί αρχηγοί (Ανδρουλάκης - Φάμελλος) μίλησαν στο τηλέφωνο μετά από πρωτοβουλία του τελευταίου. Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ μένει σταθερό στην άποψη του να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης έχοντας γνώση των νέων στοιχείων των πορισμάτων, που επίκεινται. Επίσης, ανέφερε ότι είναι λάθος για λίγες μέρες να χαθεί το ύψιστο κοινοβουλευτικό όπλο της αντιπολίτευσης. Ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε με τον Αλέξη Χαρίτση και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και συμφώνησαν σε κατάθεση κοινού αιτήματος για πρόταση μομφής (43 υπέρ). Επίσης, επικοινώνησε και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, σημείωσε πως θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής μέσα στη Βουλή, αλλά δεν έχει συμφωνήσει για κοινό αίτημα.
Και, με τα λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «οι συνθήκες είναι ώριμες. Τα στοιχεία και η ομολογία του κυρίου Μητσοτάκη υπάρχουν και η κοινωνία το απαιτεί. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ενορχηστρωτής του σχεδίου συγκάλυψης στο έγκλημα των Τεμπών», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και καταθέτει σειρά στοιχείων–ενδείξεων για τον ισχυρισμό του αυτό:
Πρώτον, με ευθύνη του πρωθυπουργού και προέδρου της Ν.Δ. η εξεταστική επιτροπή έπεσε στα βράχια. «Κάναμε μία επιτροπή εξεταστική για τα μάτια του κόσμου, για να μην εξετάσει», δήλωσε χαρακτηριστικά σε χθεσινή συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη».
Δεύτερον, η εσπευσμένη... διαμόρφωση του χώρου του δυστυχήματος, που κατέστρεψε, όπως φαίνεται, κρίσιμα αποδεικτικά υλικά. «Ποιος έδωσε την εντολή στον κύριο Τριαντόπουλο να γίνει άμεσα το μπάζωμα και να χαθούν ουσιώδη στοιχεία, ενώ δεν είχε ακόμα ξεκινήσει ούτε καν ο έλεγχος και η έρευνα, που συνδέεται και με τα υλικά;», διερωτήθηκε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος στο σημείο αυτό προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, κάνοντας λόγο για «ευθύνη σε επίπεδο αυτό που λέμε του νόμου περί ευθύνης υπουργών».
Το τρίτο στοιχείο που επικαλείται η Κουμουνδούρου είναι η μεταστροφή Μητσοτάκη στο θέμα των εύφλεκτων υλικών που πιθανώς να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία. Σημείο στο οποίο ο πρωθυπουργός κατηγορείται για παραπλάνηση της κοινής γνώμης, αν θυμηθεί κανείς τις αρχικές, κατηγορηματικές τοποθετήσεις του για το συγκεκριμένο θέμα.
«Kοινό βηματισμό»
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος, αμέσως μετά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, υπογράμμισε την απόπειρα Μητσοτάκη να προδικάσει το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας, όταν μιλούσε για «ανθρώπινο λάθος» και για «μοιραίο σταθμάρχη» αφενός, όταν απέκλειε την ύπαρξη παράνομου/επικίνδυνου φορτίου αφετέρου. Και, στο πολιτικό διά ταύτα, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ζήτησε «οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να αποκτήσουν κοινό βηματισμό, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προχωρήσουν από κοινού στα επόμενα βήματα, τα οποία προφανώς πρέπει να οδηγήσουν στην πρόταση δυσπιστίας» (από συνέντευξή του στο «Action24»).
ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά δεν συγκεντρώνουν, ωστόσο, τις αναγκαίες 50 υπογραφές, εξ ου και η πίεση να συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ (το πρέσινγκ Φάμελλου προς Ανδρουλάκη είναι διπλό, αφού εντείνεται ταυτοχρόνως η προσπάθεια για συμφωνία στο πρόσωπο της κυρίας Κατσέλη, μετά τη 2η άκαρπη ψηφοφορία χθες). Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές πάντως (ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ανεξάρτητοι) και τα ενδεχόμενα ήταν όλα ανοιχτά χθες το απόγευμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας