Στη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπαίνει με τη νέα χρονιά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Καραμέρος, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, όπου έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης προοδευτικής υποψηφιότητας που θα συμβολίζει, όπως είπε χαρακτηριστικά, και όλα όσα έρχονται το 2025. Μάλιστα για να υποστηρίξει το επιχείρημά του σταχυολόγησε μια σειρά από πολιτικές προτεραιότητες τις οποίες θα πρέπει να θέσει ο νέος Πρόεδρος. Οπως είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος, το προσεχές διάστημα θα «έχουμε, μην ξεχνάμε, τη συνταγματική αναθεώρηση, την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού, την κατοχύρωση της δημόσιας παιδείας, την κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων των πολιτών βάσει του Συντάγματος, που δεν θα ανοίγουν την πόρτα έτι περαιτέρω, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία αυτά τα έξι χρόνια, σε μια ιδιωτικοποίηση της ζωής μας με αρνητικό τρόπο. Αυτό είναι το θέμα το πολιτικό, όχι να κάνουμε ονοματολογία».
Ακόμη πρόσθεσε πως «ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Πρόεδρου Δημοκρατίας... πρέπει να μη μένει σιωπηρός και σιωπηρή απέναντι στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Να μη μένει σιωπηρός και σιωπηρή στην καταπάτηση του κράτους δικαίου, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και να μη μένει σιωπηρός και σιωπηρή σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τα εθνικά θέματα και την εξωτερική μας πολιτική». Εξάλλου από την Κουμουνδούρου έχουν επισημάνει πολλάκις πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από την πρώτη στιγμή στο θέμα της προεδρικής εκλογής κινείται θεσμικά. Ετσι θα κινηθεί και την επόμενη περίοδο, μέσα από πρωτοβουλίες που θα στοχεύσουν στη δημοκρατική σύνθεση, καθώς και στη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων για ένα πρόσωπο με προοδευτικά χαρακτηριστικά, που θα υπηρετεί τον θεσμό και όχι κομματικές σκοπιμότητες. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, για δύο πολύ σοβαρά ζητήματα (της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του ελληνοτουρκικού διαλόγου) έχει ανοίξει μια συζήτηση από τη Νέα Δημοκρατία, κοιτώντας στο εσωτερικό του κόμματός της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αποφασίσει τη στάση του, συλλογικά, εγκαίρως και υπεύθυνα, ώστε να μη φθείρει ούτε πρόσωπα ούτε τον θεσμό, όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές. Από την Κουμουνδούρου δηλώνουν συνέχεια με νόημα πως θέλουν ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υπηρετεί και να αντανακλά αυτά που ζητάει το Σύνταγμά, ενώ θα πρέπει να συνδυαστεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη θωράκιση του Συντάγματος και της Δημοκρατίας, καθώς την τελευταία περίοδο είχαμε σοβαρότατα προβλήματα παραβίασης του Συντάγματος, όπως τονίζουν με νόημα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας