Με ελαφρώς αυτοκριτική διάθεση σχολίασε τη δικαστική εξέλιξη στo σκάνδαλο Novartis ο Νίκος Παππάς, την επομένη της απόφασης της Οικονομικής Εισαγγελίας που αίρει το καθεστώς προστασίας για τους δυο τελευταίους προστατευόμενους μάρτυρες, ενώ αναστέλλεται και το καθεστώς προστασίας τους από ποινικές διώξεις.
Σε εμφάνισή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και ερωτηθείς σχετικά, o επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι «το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και ομολογημένο από την ίδια την εταιρεία. Υπήρξε πολιτική επιλογή για να συμβεί αυτό, η οποία επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στον νόμο των προστατευόμενων μαρτύρων του 2014, για τον οποίο υπήρχε και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους λεγόμενους whistleblowers, τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος το 2019 και τον ενίσχυσε αργότερα ο κ. Φλωρίδης».
Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφανθεί ότι δε συνδέεται αιτιωδώς η κατάθεση των μαρτύρων στην Ελλάδα με όσα είπαν στην Αμερική [...] Πρόκειται περί μίας τάσης εκδίκησης απέναντι στους προστατευόμενους μάρτυρες. Μέχρι πρότινος, η ελληνική δικαιοσύνη είχε αποφανθεί ότι δε συντρέχει λόγος αποκάλυψης της ταυτότητάς τους. Άλλαξε ο ποινικός κώδικας που δίνει τη δυνατότητα στον οικονομικό εισαγγελέα να πάρει τέτοιου είδους απόφαση. Στα μάτια του ελληνικού λαού είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι εδώ υπάρχει μια μεθόδευση που επιχειρεί να καταρρεύσει ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα».
Ως προς τη διαχείριση της υπόθεσης στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «τότε έγινε η επιλογή, η υπόθεση, όπως ήρθε, να πάει απευθείας στη Δικαιοσύνη. Θεωρώ, εκ των υστέρων κρίνοντας, ότι θα έπρεπε να είχε γίνει πρώτα μια Προανακριτική Επιτροπή στην Βουλή, τουλάχιστον για τους Υπουργούς Υγείας, και να έχουμε τώρα πολύ περισσότερους μάρτυρες».
Ως προς τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Βουλή, την περασμένη Τετάρτη, ο Νίκος Παππάς είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν «ασεβής ως προς τους θεσμούς, δειλός γιατί δεν κάθισε να μας αντιμετωπίσει και ενοχικός, διότι εφαρμόζει τον νόμο που εμείς ψηφίσαμε ανελλιπώς από το 2019 και μεταξύ μας, είπα και στην Βουλή, τον νόμο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα έπρεπε να τον λέμε «νόμο Παππά - Μητσοτάκη» γιατί τον εφαρμόζει έκτοτε [...] είναι επιλογή που καταδικάστηκε από όλα τα κόμματα. Ο κ. Μητσοτάκης επιδεικνύει αλαζονεία που δε συνάδει με όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Εγώ θα είμαι κάθε μέρα στην Βουλή. Τι θα κάνει; Θα μπαίνει κάθε μέρα και θα φεύγει;».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέχισε: «Προκάλεσε μια πόλωση σε ένα θέμα στο οποίο απομονώθηκε και από την άλλη έχουμε από το τέλος Σεπτεμβρίου ζητήσει ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, αλλά δεν υπάρχει. Θα έρθει εδώ ο κ. Φιντάν να τον δει ο κ. Γεραπετρίτης και θα ακούμε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εμείς δεν θα ξέρουμε τίποτα;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας