Εναν μήνα συμπληρώνει η προεκλογική περίοδος στο ΠΑΣΟΚ και πλέον τα επιτελεία των υποψηφίων κάνουν τον απολογισμό της πρώτης περιόδου, ετοιμάζοντας παράλληλα τα βήματα και την αντεπίθεσή τους για τον Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται να δοθεί η σκληρή αναμέτρηση πριν από την ώρα της κάλπης, που ως γνωστόν θα ανοίξει στις 6 Οκτωβρίου.
Με δεδομένο ότι παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο μήνας για «τα μπάνια του λαού» και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ που καθιέρωσε επί Ανδρέα Παπανδρέου αυτή τη συνθήκη, επόμενο είναι οι έντονοι ρυθμοί σε λίγες ημέρες να αρχίσουν προσωρινά να πέφτουν. «Η σύντομη ξεκούραση του πολεμιστή μέχρι τη μεγάλη μάχη, που ευελπιστούμε να μην εξελιχτεί σε αρένα», θα παρατηρήσει μέσω της «Εφ.Συν.» έμπειρο κομματικό στέλεχος. Και η αλήθεια είναι ότι τις πρώτες αυτές περίπου 30 ημέρες δραστηριότητας στο περιβάλλον της Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να υπάρχουν αιχμές και αψιμαχίες μεταξύ των υποψηφίων, όλες όμως μέσα σε πνεύμα πολιτικού πολιτισμού και χωρίς τα χτυπήματα να στρέφονται –προς το παρόν τουλάχιστον– σε σημεία κάτω από τη ζώνη. «Αν αυτό διατηρηθεί, το κέρδος για την παράταξη και την επόμενη ημέρα της θα είναι ανεκτίμητο», θα πει έτερος συνομιλητής μας.
Ενα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ίδιας προκαταρκτικής προεκλογικής φάσης ήταν η είσοδος μιας (νέας-παλιάς) υποψήφιας στον χορό των ενδιαφερομένων για την προεδρία, της πρώην υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία έχει ώς έναν βαθμό ταράξει τα πράσινα ύδατα, και η έξοδος μια άλλης υποψήφιας, της βουλεύτριας στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών, Μιλένας Αποστολάκη, που από την πλευρά της αποφάσισε σχετικά νωρίς να μείνει εκτός κούρσας ηγεσίας. Και οι δύο διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις δείχνουν ότι η διαδρομή ώς την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου μπορεί να κρύβει ακόμη πολλές εκπλήξεις ή παγίδες, αφού ο πολιτικός και ο πραγματικός χρόνος δεν συμπίπτουν απαραίτητα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναπτύσσει αναλυτικά τις θέσεις του στη συνέντευξη στην «Εφ.Συν.», κινείται σε δύο άξονες: τον θεσμικό και του εγγυητή της ενότητας του χώρου και εκείνον της πολιτικής υπεράσπισης της θητείας του, με την κατάθεση δέσμης προτάσεων για την επόμενη ημέρα, εφόσον οι ψηφοφόροι αποφασίσουν να συνεχίσει να κρατά το τιμόνι. Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας θέτει ως προμετωπίδα το ζήτημα της ευνοϊκότερης προοπτικής του ΠΑΣΟΚ, καθώς πιστεύει ότι με τον ίδιο στα ηνία το κόμμα θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το άλμα, που –όπως σημειώνει– δεν έχει κάνει ώς σήμερα. Οργώνει κάθε γωνιά της Ελλάδας και σκοπεύει να το κάνει σίγουρα ώς την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ οι συνεργάτες του με αισιοδοξία διαπιστώνουν διεύρυνση της δυναμικής της υποψηφιότητάς του.
Ο Παύλος Γερουλάνος πορεύεται με επίκεντρο το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και «προίκα» τη στήριξη προς το πρόσωπό του από τους δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, Νίκο Παπανδρέου και Σάκη Αρναούτογλου, αλλά και το ιστορικό στέλεχος Γιώργο Ανωμερίτη. Το επιτελείο του εκτιμούσε ότι η μάχη της αρχηγίας είναι υπόθεση για τρεις και σε αυτή τη λογική δεν περνούν απαρατήρητες οι βολές προς τον Χάρη Δούκα, για τον οποίο τόνισε ότι «ένας δήμαρχος Αθηναίων οφείλει να κάτσει στον δήμο του και να δουλέψει». Η Αννα Διαμαντοπούλου προσπαθεί να καλύψει τις οργανωτικές αδυναμίες λόγω της καθυστερημένης εμπλοκής στη διαδικασία και της μακρόχρονης απουσίας της από τα κομματικά δρώμενα. Δίνει έμφαση στα πολιτικά προτάγματα της διακήρυξής της για ένα «μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ», αποκρούει τις κατηγορίες ότι θέλει να μετατρέψει το κόμμα σε δεκανίκι της Ν.Δ. και δηλώνει ότι στοχεύει στο ένα εκατομμύριο πολίτες που κάποτε ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης έχει στην κεντρική γραμμή του μια μεγάλη παράταξη με σαφή διαχωριστική γραμμή από τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατεβαίνει με σύνθημα τη ρήξη και την ελπίδα. Επισκέπτεται πόλεις σε όλη τη χώρα και αναδεικνύει σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως η υγεία και η ασφάλεια. Η Νάντια Γιαννακοπούλου διαμηνύει ότι «θα φτάσει μέχρι τέλους» και δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί. Τηρεί επιθετική στάση έναντι της νυν ηγεσίας και ζητά καθαρό στίγμα αλλά και όρους ισοτιμίας στην προεκλογική διαδικασία, θέτοντας ζήτημα χορήγησης του μητρώου μελών προς όλους τους υποψηφίους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας