Η Αννα Διαμαντοπούλου θα είναι η όγδοη κατά σειρά υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με όσα έλεγαν χθες στην «Εφ.Συν.» πηγές από το περιβάλλον της, η πρώην υπουργός, έχοντας πάρει τις τελικές της αποφάσεις, θα ανακοινώσει -εκτός απροόπτου- σήμερα την υποψηφιότητά της για την ηγεσία μέσω ενός βίντεο, όπου παράλληλα θα εξηγεί τους λόγους καθώς και το βασικό περίγραμμα του πολιτικού της πλαισίου.
Η κ. Διαμαντοπούλου είχε επιβεβαιώσει το τελευταίο διάστημα την επιθυμία της να εμπλακεί ενεργά στη διαδικασία εκλογής αρχηγού, δηλώνοντας σε δύο διαφορετικές δημόσιες παρεμβάσεις της ότι πρόκειται για μια υπόθεση που την ενδιαφέρει και η ίδια δεν θα είναι απούσα. Η πρώην υπουργός, αν και εξωκοινοβουλευτική σήμερα και απέχοντας για περισσότερο από μια δεκαετία από τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ, θεωρεί ότι η συγκυρία είναι κρίσιμη τόσο για το κόμμα της όσο και για τη χώρα, εστιάζοντας στο επιχείρημα ότι το πολιτικό σύστημα οδηγείται σε ρευστοποίηση και κινδυνεύει να «ιταλοποιηθεί», την ώρα που η Ν.Δ. οδηγείται προς την ολοκλήρωση μιας πενταετίας που ήταν απολύτως κυρίαρχη.
«Δεν υπάρχει χρόνος»
«Η διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ είναι η πιο κρίσιμη από την κρίση και μετά, γιατί όλο το πολιτικό σύστημα ρευστοποιείται. Η Ν.Δ. κλείνει έναν πενταετή κύκλο και σε πολλές πλευρές δεν υπάρχει το αφήγημα που σε μεγάλο βαθμό έχει επικοινωνιακά χαρακτηριστικά», υποστήριξε πρόσφατα και πρόσθεσε: «Βλέπω ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορα και πριν από την τριετία να φτάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση».
Η πρώην υπουργός και επίτροπος αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία ποντάροντας στο χαρακτηριστικό της πρωθυπουργισιμότητας που πιστεύει ότι διαθέτει και την κάνει να υπερτερεί έναντι των υπόλοιπων εσωκομματικών της αντιπάλων. Γι’ αυτό και έχει επισημάνει ότι υπάρχει ανάγκη για «ένα ισχυρό και δυνατό κόμμα, με θετική ατζέντα, που θα έχει μια κούρσα στις επόμενες εκλογές» και το οποίο πρέπει να έχει στο τιμόνι ένα πρόσωπο με χαρακτηριστικά πρωθυπουργού. «Κάποιον που πρέπει να μπει μπροστά και να εμπνεύσει τον κόσμο, να δώσει τα εχέγγυα τι έχει κάνει και τι θα κάνει», όπως είχε πει σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις της.
Σε κάθε περίπτωση, η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου είναι μια καινούργια παράμετρος στον δρόμο που έχουν αποφασίσει τα όργανα του ΠΑΣΟΚ προς την 6η Οκτωβρίου, η οποία καθιστά τη διαδικασία πιο περίπλοκη και ενδέχεται να ανακατέψει αρκετά την τράπουλα στην εσωκομματική σκακιέρα.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, στην επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη καταλογίζεται ήδη όχι μόνο η παντελής απουσία από τα κομματικά δρώμενα για πολλά χρόνια, αλλά και η απαξιωτική ρητορική για το ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις όπως ότι «έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο». Συν το γεγονός ότι την ίδια πολιτική περίοδο με τη στάση της έκλεινε το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., προσβλέποντας σε συνεργασία είτε δική της είτε του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχεται. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει με θέρμη την υποψηφιότητά της στον ΟΟΣΑ, ενώ και το όνομά της είχε συμπεριληφθεί -χωρίς να δικαιώνεται- σε πολλά σενάρια και ρεπορτάζ για υπουργοποίησή της.
Στα προαναφερθέντα στοιχεία στέκονται εξάλλου οι πολιτικοί της επικριτές και όσοι αντικρίζουν με καχυποψία την υποψηφιότητά της, με αποτέλεσμα να προσπαθούν να της προσάψουν απόπειρα να στρέψει το ΠΑΣΟΚ, εφόσον ηγηθεί, σε μια τροχιά δορυφόρου προς τη Ν.Δ. Χαρακτηριστικές προς μια τέτοια κατεύθυνση ήταν οι αναφορές του Μιχάλη Κατρίνη ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει πληγωθεί με διαδρομές προσώπων του που επέλεξαν να τιμήσουν πολιτικές του κ. Μητσοτάκη και δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης ότι μπορεί να χρησιμέψουμε και ως μπαλαντέρ του κ. Μητσοτάκη».
Αλλά και ο Χάρης Δούκας, από τα Ιωάννινα, χωρίς ούτε και εκείνος να κάνει ονομαστικές αναφορές, αναφέρθηκε στο σενάριο της σύμπλευσης με τη Ν.Δ., απορρίπτοντάς το κατηγορηματικά: «Αν κινδυνεύσει, λέει, η κυβέρνηση, αν ο Μητσοτάκης δεν έχει αυτοδυναμία, θα σώσετε τη χώρα; Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πατερίτσα της Ν.Δ.! Δεν είναι συμπλήρωμα», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Αθηναίων.
Πάντως, η κ. Διαμαντοπούλου αντιστρέφοντας όσα εμμέσως πλην σαφώς της προσάπτουν κάποιοι από τους διεκδικητές της προεδρίας, τονίζει ότι ο σκοπός δεν είναι η προσκόλληση στη Ν.Δ., αλλά το ακροατήριο, η εκλογική δεξαμενή που είχε καταφύγει στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και η ίδια έχει τα εχέγγυα να το πετύχει. Προς το παρόν και παρά ορισμένες βολές, άπαντες χαρακτηρίζουν θεμιτή την υποψηφιότητα, δίνοντας ραντεβού στον επόμενο τόνο για τους περαιτέρω διαξιφισμούς, κρίνοντας θετικό της υπόθεσης ότι θα έχουν πολιτικό περιεχόμενο και θα ξεδιπλωθούν οι διαφορετικές στρατηγικές για το αύριο του ΠΑΣΟΚ.
Δραστηριότητα
Μέχρι τότε, όλοι συνεχίζουν τον αγώνα της εδραίωσης των υποψηφιοτήτων τους στα ΠΑΣΟΚικά κοινά και όχι μόνο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε χθες θεσμική ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής από τον Γιώργο Γεραπετρίτη, μία ημέρα νωρίτερα, εστίασε στη σημασία διασύνδεσης των νησιών και του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, ενώ σχολίασε ότι ο υπερτουρισμός «δοκιμάζει» την έλλειψη υποδομών των τοπικών κοινωνιών των νησιών.
Σε Πάτρα, Αίγιο και Αρτα περιόδευσε ο Χάρης Δούκας, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο. Διαψεύδοντας σενάρια για την υποψηφιότητά του περί «μπροστινού» για να έρθουν «παλιά συστήματα, παλιοί πρωθυπουργοί και θα μας έρθουν καπέλο», διαμήνυσε ότι «αν μείνει το ΠΑΣΟΚ όπως έχει, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν αναπαλαιώσεις και ότι θα σας τις επιβάλουν από πάνω». Αιχμές κατά του Χάρη Δούκα άφησε η Μιλένα Αποστολάκη, δηλώνοντας ότι εκπροσωπεί ένα μάχιμο και αυτόνομο ΠΑΣΟΚ (Attica), «όχι στη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε μια απλή συνιστώσα ενός θολού σχήματος», είπε (Action24) η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ ο Μιχάλης Κατρίνης κατέγραψε τα προβλήματα των μικρομεσαίων και του εμπορικού κόσμου σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους τους και σε περίπατο που έκανε στο Μοναστηράκι.
Με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ ο Παύλος Γερουλάνος ζήτησε η Ελλάδα να αλλάξει την εξωτερική της πολιτική, «ώστε να είναι πολυδιάστατη και να μιλάει με όλες τις μεριές, όπως κάναμε παλιά» (ΕΡΤ). «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συσπειρωθεί και πάλι πάνω στις αρχές και τις αξίες του Ανδρέα Παπανδρέου», επέμενε (ΣΚΑΪ) ο Γιάννης Κανελλάκης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας