Στην τελική ευθεία για την Κεντρική Επιτροπή βαδίζει το όλον ΠΑΣΟΚ, καθώς η ηγεσία, οι εν δυνάμει «δελφίνοι» και οι ομάδες στελεχών αρχίζουν να βρίσκονται σε θέση μάχης. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος μπορεί να μην υπήρξαν πολλές και αξιομνημόνευτες δημόσιες παρεμβάσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι στην εσωκομματική διαδικασία πήγαν παραλία...
Τόσο το Σαββατοκύριακο όσο και η χθεσινή ημέρα –που φαινομενικά και πλην εξαιρέσεων οι τόνοι παρέμειναν χαμηλοί– αξιοποιήθηκαν για συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων, προετοιμασία των σχεδιασμών και της τακτικής αλλά και για μια πρώτη διερευνητική κινητοποίηση των μελών του οργάνου που θα λάβει αποφάσεις καθοριστικές για την επόμενη ημέρα του κόμματος.
Οι διεργασίες εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής θα γίνουν από σήμερα πιο εντατικές, με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας, η οποία θα οδηγήσει ένα από τα αντίπαλα στρατόπεδα στην πολυπόθητη λύση που προκρίνεται για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι πριν ξεσπάσει η κρίση στη Χαριλάου Τρικούπη, ο έλεγχος της Κεντρικής Επιτροπής ανήκε στους προεδρικούς του Νίκου Ανδρουλάκη που είχαν τους συσχετισμούς υπέρ τους.
Κινήσεις στη σκακιέρα
Αναφορικά με τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες που θα προταθούν, από τις ώς τώρα πληροφορίες, κανένα δεν μπορεί να θεωρείται κλειδωμένο, αφού ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει «σφίγγα» ως προς τις προθέσεις του. Δύο είναι τα μοναδικά βάσιμα δεδομένα τόσο σε επίπεδο δηλώσεων όσο και σε επίπεδο πολιτικής λογικής. Πρώτον, η δέσμευση που παρείχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώπιον των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι η πρόταση που θα εισηγηθεί θα είναι όσο το δυνατόν πιο ενωτική, λαμβάνοντας υπόψη όσα του τέθηκαν στην ταραχώδη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης. «Θα προσπαθήσω η πρόταση να είναι όσο γίνεται πιο ενωτική και να καλύψει όλα όσα συζητήσαμε. Να βάλουμε και την πολιτική και τα πρόσωπα στην κρίση του λαού της παράταξης», ήταν η φράση που είχε χρησιμοποιήσει.
Δεύτερον, σε σχέση με τον χρόνο της εκλογής αρχηγού, φαίνεται ότι εγκαταλείπονται δύο ημερομηνίες που είχαν παίξει ως ενδεχόμενο. Η ακαριαία διεξαγωγή εκλογών εντός θέρους, δηλαδή τον Ιούλιο, μια προοπτική που απορρίπτει κάθετα η πλευρά των αντιπολιτευόμενων στον κ. Ανδρουλάκη και η οποία ενέχει τον υπαρκτό κίνδυνο της μειωμένης συμμετοχής πολιτών στη διαδικασία.
Παρομοίως, περιορισμένες πιθανότητες έχει η πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών το φθινόπωρο του 2025, όπως είναι η αρχική πρόβλεψη του καταστατικού, κι αυτό διότι άπαντες –και η ηγεσία– αντιλαμβάνονται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πορευτεί για ένα τόσο μακρύ χρονικό διάστημα εν μέσω κλίματος αμφισβήτησης και ενασχόλησης με τα εσωτερικά του ζητήματα. Πολύ περισσότερο και εξαιτίας ενός αιφνιδιασμού με πρόωρες εκλογές, στον οποίο δεν αποκλείεται να καταφύγει ο πρωθυπουργός, εκμεταλλευόμενος τα πολιτικά προβλήματα που σοβούν τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν αποκρυσταλλωμένη και καθαρά διατυπωμένη είναι η θέση των «αμφισβητιών», οι οποίοι θέλουν εκλογή προέδρου με γοργούς ρυθμούς εντός φθινοπώρου του τρέχοντος έτους και προσανατολίζονται να προτείνουν ως ενδεικτικό μήνα τον Οκτώβριο. Μάλιστα, μετά την πλήρη αποσαφήνιση του τοπίου, οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι θα ανοίξουν με τη σειρά τους πλήρως τα χαρτιά τους, ανακοινώνοντας και επίσημα την απόφασή τους. Τέτοιες περιπτώσεις στελεχών είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στην Κεντρική Επιτροπή παρουσιάζοντας την πλατφόρμα του, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Παύλος Γερουλάνος. Αν υπάρξει και κάποια επιπλέον υποψηφιότητα-έκπληξη, θα φανεί στην πορεία.
Υπό αυτό το πρίσμα γεγονότων, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Εφ.Συν.», ένας οδικός χάρτης που θα μπορούσε να εισηγηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης και θα συμπύκνωνε όλες τις προαναφερθείσες παραμέτρους θα ήταν το στήσιμο κάλπης για ανάδειξη αρχηγού προς τα τέλη του 2024 ή το αργότερο στις αρχές του 2025. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατανοώντας το σκεπτικό ότι οι εξελίξεις πρέπει να τρέξουν, φέρεται να θέτει μία προϋπόθεση: την αναγκαιότητα να προηγηθεί μια πολιτική διαδικασία πριν κληθεί η βάση να εκφραστεί για το πρόσωπο της ηγεσίας. Γι’ αυτό, εκτιμάται ότι θα προτείνει προηγουμένως είτε διαρκές συνέδριο είτε προγραμματική συνδιάσκεψη, με σκοπό να τεθούν επί τάπητος η στρατηγική του κόμματος και η επαναχάραξη της γραμμής και για τις συνεργασίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.
Επιπλέον, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αναμένεται να κινηθεί με πνεύμα αλλαγών και στα όργανα (κόμμα και Βουλή), με ανακατατάξεις στα πρόσωπα που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ώστε να καταστούν συμμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων και παράγοντες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που εξάλλου είχαν θέσει ζήτημα συλλογικής λειτουργίας.
Κοινή ρητή διάψευση
Στο μεταξύ, κατηγορηματικά διέψευσαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δημοσιεύματα ιστοσελίδων σύμφωνα με τα οποία η διευθύντρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Ελενα Αναστασίου, συναντήθηκε με τον διευθυντή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Καπνισάκη. «Ούτε συνάντηση έγινε ούτε κανενός είδους διαβούλευση επιδιώχθηκε, όπως αναφέρεται ψευδώς. Πρόκειται για αποκύημα φαντασίας, που εξυπηρετεί άλλους σκοπούς», ξεκαθάρισαν κύκλοι του κόμματος.
Με αντίστοιχο ύφος και ένταση διέψευσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου σχολίασε ότι «το μόνο πράγμα που επιδιώκουν όσοι διακινούν τέτοια fake news, όπως το παραπάνω, είναι αποκλειστικά η εξυπηρέτηση των ιδιοτελών τους σχεδιασμών. Και, εντέλει, ο μόνος ωφελημένος από τέτοιες κινήσεις είναι ο κ. Μητσοτάκης και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή του».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας