Αντικείμενο της αντιπαράθεσης στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές αποτελούν, τα τελευταία 24ώρα, τα εθνικά θέματα. Το επίκεντρο εστιάζεται στη σημερινή συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Αγκυρα και όσα προηγήθηκαν με τη μετατροπή της Μονής της χώρας σε τζαμί αλλά και εξαιτίας της χθεσινής ομιλίας του Αλβανού πρωθυπουργού στην Αθήνα, κατά την επέτειο ενός χρόνου από τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, τον οποίο η Ν.Δ. ενέταξε στο ευρωψηφοδέλτιό της.
Στο μεταξύ, η αναφορά της νεοεκλεγείσας προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, σε «Μακεδονία» αντί για τη συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, κατά την τελετή ορκωμοσίας της, σχολιάστηκε από την Χαριλάου Τρικούπη ως βαρύτατη πρόκληση και ζητήθηκε σε έντονο ύφος η αντίδραση της κυβέρνησης σε διμερές και διεθνές επίπεδο.
Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του ασκούν δριμεία κριτική, εστιάζοντας αφενός στην αβελτηρία ανάδειξης των εθνικών θεμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής με όρους επικοινωνίας και εσωτερικής κατανάλωσης για μικροκομματικό όφελος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος και στη θητεία του ως ευρωβουλευτής είχε ασχοληθεί επισταμένα με τις ευρωτουρκικές σχέσεις, συμβάλλοντας στην έγκριση ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, καταλόγισε στη Ν.Δ. ανυπαρξία πρωτοβουλιών για να τεθεί φρένο στην τουρκική προκλητικότητα. Παράλληλα, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ μιας αναβολής της συνάντησης ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο Ερντογάν, παρά το ρητορικά θετικό κλίμα που καλλιεργείται μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.
Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης από τις Μοίρες και τα Ανώγεια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη. «Ο πρωθυπουργός –μετά και τη δική μας πίεση και αντίδραση– χρησιμοποίησε τη λέξη “πρόκληση” για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, που ώς τώρα αρκούνταν να χαρακτηρίζει “αχρείαστη ενέργεια”. Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη θα έπρεπε να είναι η αναβολή της συνάντησης».
Πατριώτες
Την ίδια ώρα, ωστόσο, από τη Χαριλάου Τρικούπη σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι ο πατριωτικός λόγος δεν πρέπει να συγχέεται με ακραίες κορόνες, καθώς «πατριώτες δεν είναι αυτοί που εκμεταλλεύονται τα εθνικά θέματα για να διχάζουν τον λαό, αλλά όσοι τον ενώνουν για να πετυχαίνει μεγάλους εθνικούς στόχους». Ως τέτοια παραδείγματα φέρνουν την εξωτερική πολιτική που διαχρονικά έχει ασκήσει το ΠΑΣΟΚ από τον διάλογο με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά το 1999 και το Ελσίνκι επί κυβέρνησης Σημίτη μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80 και τις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο ή την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου για τη σύγκλιση με το Ισραήλ μετά το 2010.
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι αιχμές για την επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Δημήτρη Μάντζο να υπενθυμίζει ότι «η… “περήφανη” εξωτερική πολιτική της Ν.Δ. στην Αλβανία στηρίζεται στην ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 επί ΠΑΣΟΚ, για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και να καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για διπλωματική αποτυχία τόσο στο θέμα Μπελέρη όσο και λόγω της υποβάθμισης, εκ μέρους Κομισιόν, σε «διμερή θέματα», θεμελιωδών ζητημάτων ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, όπως η προστασία της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας